Капани за бъдещи майки: 5 неща от списъците за родилното, които може да са напълно безполезни

Помпа за изцеждане на кърма, протектори за зърна, адаптирано мляко – важни са, но в определени случаи и по преценка на компетентен експерт.

Несъмнено сте попадали на списъците с “абсолютно” необходими за вас и за бебето неща. Сред тях често са изброени и стоки, от които може изобщо да нямате нужда. Ето 5 такива примера.

1. Анатомична, ергономична, ортодонтска (сигурно има и други сложни думи) залъгалка тип червило

Когато бебето сучело, зърното в устата му изглеждало сплескано. Ако вашето зърно след кърмене изглежда по този начин, то вероятно вече изпитвате силна болка. Защо?

Опитните консултанти знаят,

че ако зърното на майката излиза деформирано от устата на бебето, това е един от сигурните признаци за недобро засукване, или т.нар. плитко засукване. Когато бебето суче от гърда, то би следвало да отвори широко уста, така че ъгълът между горната и долната устна да е тъп. Това му дава възможност да поеме гърдата дълбоко в устата си. Кърменето е от гърда, а не от зърно, както става при бибероните и залъгалките.

При сукане от гърда зърното на майката се разтяга и стига назад до мекото небце (опипайте с език собственото си небце). Първо зад зъбите на горната челюст е твърдото небце. Когато бебето суче залъгалка или биберон, той се притиска между езика и твърдото небце, защото биберонът не може да се разтяга. Продължавайки с езика да изследвате собственото с небце назад към гърлото, ще стигнете и до меката част. Когато бебето суче от гърда, при добро засукване, зърното попада между основата на езика и мекото небце. Така кърменето е не само комфортно, но и ефективно – т.е. има ефективен трансфер на мляко.

Когато бебето се опитва да суче от гърдата, както се суче залъгалка, може да се случат няколко неща:

• разраняване на зърната

• недобро стимулиране на гърдите

• недостатъчен прием на кърма от бебето

• недостиг на кърма при майката

В много редки случаи бебе би могло да суче и залъгалка, и гърда и да няма проблеми. В повечето случаи добре сучещите гърда бебета отказват сами залъгалката.

2. Помпа за изцеждане на кърма.

Представете си дистрибутор на адаптирано мляко, който би искал да ви даде адекватна и вярна информация за кърменето. Или сиренето в магазина да е без пари. А дано, ама надали! Тогава защо от дистрибутор на помпи за изцеждане на кърма или негов представител да очакваме друго? И не че помпите за кърма са безполезни или лоши, дори напротив. Просто не са нужни на всички майки, на общо основание и по всяко време.

Ето и кратки факти за помпите и изцеждането:

• Някои майки не могат да се цедят с помпа, независимо колко мляко имат в гърдите си;

• Изцеждането на ръка може да бъде също толкова ефективно, колкото и изцеждането с електрическа болнична помпа;

• Изцеждането на ръка е по-щадящо;

• Размерът на фунията има значение;

• Някои майки не могат или предпочитат да не се цедят на ръка;

• Изцеждане може да е нужно в няколко ситуации – при явен недостиг на кърма с цел стимулация, при запушени млечни канали – цеди се до край засегнатата гърда, при препълнени гърди – цеди се само до облекчение или в случаите на раздяла с бебето.

3. Шишета и биберони.

Също както при залъгалките, анатомични и имитиращи кърменето биберони няма. Всичко е само реклама и струва много пари. Ако оставим финансовата страна на нещата, някои биберони, набедени за имитиращи кърменето, всъщност могат да доведат до това бебето да не може изобщо да се нахрани, защото изискват много силен вакуум, за да може да се изтегли млякото през тях.

При кърменето от гърда вакуумът, който прави бебето, служи само за да задържи то гърдата в устата си и да преглътне, а не за да изсмуче млякото от гърдата. Езикът е важният елемент от системата на кърмене. Бебето по-скоро извлича млякото със специфични движения на езика. Тези движения не могат да се осъществят на биберон. Когото бебето суче от биберон, то по-скоро ще го стиска с венци, за да тече млякото. Ето защо, когато на кърмено бебе се предлага и шише, може бебето да отказва шишето категорично или да започне да суче гърдата неефективно и впоследствие да се отбие. В редки случаи някои бебета са склонни да сучат и от шише, и от гърда.

Ако е нужно дохранване, добра идея е да се използват алтернативи на шишето и биберона. За бебета със специални нужди – например родени с цепнато небце или устна, има и специални средства за хранене.

4. Кутия адаптирано мляко „за всеки случай“

Преди дори да сте опитали да кърмите бебето си? Помислете. Целта на производителите и търговците нерядко е да ни накарат да се съмняваме в себе си и възможностите на собственото си тяло, да пренебрегнем милионите години еволюция на млечната жлеза, да потиснем инстинктите си на родители. Ако знаехте, че някога млечната жлеза е била една-единствена потна жлеза? Колко ли трансформации са се случили оттогава, за да се окаже толкова ефективен и разпространен модел за изхранване на поколението… А защо никой не се съмнява в кравите, например – ей така, да се окаже, че след раждането кравата няма мляко за телето си или пък домашната ви котка да се нуждае от много специално изкуствено мляко?

Млечната жлеза функционира еднакво при всички бозайници като тази на човека е дори по-съвършена.

Всеки производител на мляко знае, че ако една крава не се дои 3 дни, млякото й спира и тя трябва отново да забременее и роди. При човека не е така. След спиране на кърменето лактоцитите (клетките, които секретират кърма) остават в латентно състояние седмици наред. Смята се, че са поне 6 седмици. Време, в което кърменето може да бъде възобновено, или да се случи т. нар. релактация. Ако вашето бебе се нуждае от дохранване, първата опция е изцедена от майката кърма, ако няма – тогава донороско мляко и чак най-накрая е заместителят на майчино мляко, и то само колкото да допълни нуждата. Можете да бъдете спокойни, че адаптирано мляко може да си купите от всяка аптека, по всяко време.

5. Протектори за зърна

Протекторите са с ранг на медицинско изделие. Не са бонбони, с които да почерпим всички майки в родилното отделение. Когато се препоръчват, трябва да има ясна причина за тях, а препоръката следва да идва от специалист, обучен да подкрепя кърмещи жени – консултант по кърмене. Консултантът по кърмене или медицинският специалист, препоръчал протектори за зърна, има отговорността да обясни (документира) причините, поради които се налага използването на протекторите, да проследи как майката и бебето се справят с тях, да проследи правилното засукване и поза, да проследи наддаването на бебето и да даде указания за премахването им и за успешното кърмене без тях. Бебето трябва да засуче гърдата със силиконовия протектор, така както тя би била без него. Силиконовият протектор не трябва да се препоръчва, за да компенсира липсата на знания и умения на здравния специалист или консултанта по кърмене.

 

Всяко от изброените неща може да има своето място в конкретни, обосновани и добре обмислени ситуации. Някои от тях могат в действителност да спасят кърменето, ако се използват правилно и с подкрепата на специалист.

Автор: Десислава Пеева, консултант по кърмене