9 съвета как да разговаряме с децата си за коронавируса

dete-i-majla

Източник: Shutterstock

Затварянето на училищата, детските градини, онлайн обучението, стоенето вкъщи осезаемо ще се отрази на техните навици и всекидневие, дори и да не преболедуват вируса.

Ето 9 съвета, с които да подготвите и предпазите децата си и максимално да избегнете травмата от събитието за тях.

  1. Децата се тревожат и преживяват много повече, когато са държани на тъмно и без достатъчна информация – многократно в своята практика съм чувала „То, детето е малко, какво разбира“ или „То нашето е само на 5, какво му разбира главата…“. Възрастта не е оправдание за незнание и държене на тъмно. Родителят/Възрастният е този, който приема новината, филтрира я и я поднася на детето. Не се страхувайте да говорите с детето си да му поднесете фактите и случващото се на неговия език, специфичен за възрастта му. То има нужда да чуе това от вас, да чуе фактите и да разбере, че не е само в това изпитание, но най-важното, че неговото присъствие е отчетено, че то също е важно. Децата ни се тревожат много повече, когато НЕ разговаряме с тях, отколкото когато сме откровени и не ги дистанцираме.
  2. Когато говорите с детето си за случващото се, преди да му разкажете вие, опитайте да разберете какви мисли то, как му изглежда тази ситуация, как си обяснява какво става. Това ще ви помогне да филтрирате информацията и да му я поднесете така, че то да разбере. В този момент е важно да зачетете неговите фантазии за случващото се и да му оставите усещането, че то също разбира и да не го стресирате излишно.свободно. Рисуването, историите и други дейности могат да помогнат за това разговора да е по-пълноценен и приятен за вашето дете.
  3. Обстановката е важна – Уверете се, че сте в безопасна среда и позволете на детето си да говори свободно. Рисуването, историите и други дейности могат да помогнат за това разговора да е по-пълноценен и приятен за вашето дете.
  4. Бъдете искрени, не крийте информация, но и не всявайте паника. Децата имат право да знаят какво се случва и как възрастните минават през това. Изберете подходящ за възрастта на детето ви език.
  5. Ако не знаете отговора на въпроса, не го крийте, а се опитайте да намерите отговор заедно. Тук е момента да започнете да учите децата си на критично мислене и на това да не се доверяват на всичко, което чуят, а да проверяват източниците и да вярват на експерти.
  6. Научете ги как да предпазват себе си и приятелите си – според възрастта на вашето дете в този момент можете да припомните защо е толкова важна хигиената, миенето на ръцете, както и социално приемливата дистанция между хората. Покажете му през личен пример, че пазейки себе си, то пази и своите приятели.
  7. Предвид факта, че сме залети от всякъде с информация за пандемия и опасност е много вероятно и нашите деца да заживеят с усещането, че са в постоянна заплаха и опасност. За да избегнете това им създайте приятна атмосфера у дома с възможност за много настолни игри, рисуване и ценно време с вас. Ограничете телевизията и лошите новини. Обяснете на децата, че много хора работят и помагат на други да се справят по-лесно. Важно е децата да знаят, че в такива моменти хората се обединяват и си помага.
  8.  Следвайте рутина – всекидневните навици са важни и помагат децата ви да се чувстват спокойни и сигурни.
  9. Не забравяйте, че децата копират по-възрастните. Най-лесният начин да промените поведението на едно дете е през вашето собствено поведение.

Автор: Галина Кабаджова, психотерапевт

www.analysingminds.com

за /онлайн/ консултации: g.kabadzhova@analysingminds.com

e-mail за безплатни психологически съвети, насоки, информация в периода на извънредно положение:  admin@analysingminds.com / всеки, който има въпрос, нужда от информация или съвет може да ни пише. Нашите специалисти ще следят и отговарят напълно безплатно/

Свързани статии

kon-i-deca
kapki-bahShutterstock
dete-risuva
Първи клас - това е предохът към самостоятелност и социализация
kniga-lulka
dete-sviriPixabay
dete-slusha
deca-yoga