ACNE FACE MAP: Какво ни казва акне?

Питали ли сте се защо пъпките и възпаленията обикновено се появяват в едни и същи области на лицето ви? Ако сте си задавали този въпрос, това видео ще ви бъде много интересно, защото в него ще споделя наблюденията си за така нареченият face mapping.

Какво е face mapping и каква информация може да ни даде?

Както се подразбира, face map означава карта на лицето.

Почти винаги при проблемна кожа, пъпките се появяват в едни и същи области на лицето или тялото, а други остават чисти и незасегнати. Причината от една страна може да бъде в хронифициране на възпаленото място, ако имате склонност да стискате и чоплите пъпките.

От друга страна обаче, тези области са свързани с конкретни органи и системи в тялото и отразяват тяхното състояние. Акнето е външна проява на нещо, което се случва на по-дълбоко ниво и се опитва да подскаже необходимостта да се балансираме отвътре и да ни покаже на какво конкретно да обърнем по-специално внимание.

Face mapping-ът е концепция, позната от традиционната китайска медицина от повече от 2000 години. Вероятно сте чували за алтернативни методи за диагностика, които китайците така умело използват, вслушвайки се в езика, на който тялото им говори – такива са пулсовата диагностика, ирисовата диагностика, а също диагностиката по езика – те например проследяват връзката между различните зони на езика и органите, които им съответстват. Могат да разберат какво се случва в тялото ви просто като погледнат езика ви.

Лицето по подобен начин може да ни даде наистина важна информация. Зоните, в които избиват пъпките, са отражение на случващото се в тялото.

Още от самото началото на практиката си имам огромен интерес към акне и винаги съм търсила връзката между него и това, което се случва вътре в тялото на човека. Впоследствие, опитът ми със стотици жени с акне ми позволява да сглобявам пъзела ден след ден, парче по парче. Винаги съм се стремяла да разбера по-дълбоко и по-пълно проблема и съм установила, че ИМА КОНКРЕТЕН МОДЕЛ и това ми помага да разбера по-пълно ситуацията на всяка отделна клиентка.

Разбира се, не трябва да приемате тази информация за абсолютно достоверна. Всеки човек е малко или много различен и това къде точно се появяват пъпките не винаги означава едно и също нещо. НО ОПРЕДЕЛЕНО СЪЩЕСТВУВА ТЕНДЕНЦИЯ, която ще споделя с вас и ще се радвам да получа обратна връзка дали се откривате в моята карта на лицето.

Съвсем наскоро едно непознато момиче ми писа, че за първи път чува от мен, че пъпки в областта на бузите, говорят за бактериална инфекция. До момента навсякъде беше срещала друга информация. При нея се е оказало точно това, но го разбрала след няколко години лутане, грешни диагнози, хормонални проблеми и жестоко кистозно акне.

Така че, ако всичко това ви се струва смислено и логично, продължете по-нататък – тази информация може да ви е много, много полезна.

FACE MAP при АКНЕ

acne-face-map-1

Източник: holistic-conection.com

#1 ЗОНА: ШИЯ И ОКОЛО УШИ

Ако много често ви излизат пъпки по шията, това говори за известен лимфен застой. Същото се отнася и за зоната около ушите. Ако в тези 2 области много често се появяват пъпки или кисти, е добре да подкрепите лимфната си система.

Как да го направите? –  движение на тялото, тренировки и спорт са необходими, за да се поддържа добро движение на лимфата. Хидратацията на организма също е изключително важна. Ако храненето ви е лишено от зеленчуци и в него преобладават киселинни храни, може би е добре да го преосмислите.

Използването на нефритен ролер за лице в тези зони може да бъде полезно, защото масажът  предизвиква движение на лимфата и лек лимфен дренаж. Не правете масаж с ролер, ако имате гъбично акне или фоликулит.

#2 ЗОНА: ЧЕЛЮСТ

Вероятно на повечето жени е известно, че ако акнето е локализирано в зоната на челюстта, проблемът е хормонален. Най-добрият начин да се балансират хормоните е като се намали възпалението в тялото. И тук отново всичко започва от Д И Е Т А Т А.

В 6-месечната програма за чиста кожа, разглеждаме как се случва това в детайли. Има още няколко безплатни видео-материала в блога, в които обръщам внимание на по-специфичното хранене при акне. Можете да погледнете ТУКТУК и ТУК.

#3 ЗОНА: БРАДИЧКА

Брадичката може да показва няколко неща: хормонален дисбаланс, твърде много стреснепоносимост към храни (нарушена е функцията на тънките черва) и запек/диария. Многото черни точки в тази област говорят за токсични черва.

Нормалното изхождане е проблемно при огромна част от хората с акне. Редовно се сблъсквам с клиентки, които имат хронична констипация от години, с която не могат да се справят и в един момент, започват да я приемат за нещо нормално. Знайте че това състояние не е нормално и е първото, с което трябва да се справите, за да помогнете на кожата си да се изчисти.

Редуциране на стреса – отново в програмата за чиста кожа има цял модул посветен на стреса и конкретни стъпки как да се справите с него. Също така в програмата съм включила Австралийски цветни есенции в помощ на психо-емоционалния стрес, с който всички постоянно се сблъскваме.

Хранителни непоносимости – ако се опасявате, че не всички храни ви се отразяват добре, елиминационна диета за известно време, вероятно би била много полезна.

#4 ЗОНА: БУЗИ (двете страни на лицето)

Пъпки в тази зона говорят за дисбалансиран микробиом, възможно е да е налице някаква форма на бактериална инфекция или кандида.

За да се възстанови равновесието на бактериите в червата, е необходимо да се преразгледа храненето, да се адресират хранителни непоносмости. При състояние на пропускливи черва, възстановяването на чревната лигавица е изключително важно.

Пъпки в зоната на бузите показват също, че процесът на детоксикация на тялото не е съвсем ефективен. Повече за детоксикацията вижте ТУК.

#5 ЗОНА: МЕЖДУ ВЕЖДИТЕ

Пъпките, които излизат точно между веждите, често са свързани със стрес или отново неефективна детоксикация на тялото.

Според традиционната китайска медицина, между веждите има много важна акупунктурна точка, която при стимулиране (натиск и масажиране), ни помага да се отпуснем и да освободим стреса. И както знаете, справянето със стреса е жизнено важно за излекуване от акне.

#6 ЗОНА: ЧЕЛО

Пъпчици по челото могат да показват хранителни непоносимостинеефективна детоксикация и отново стрес.

Винаги, винаги търсете причината за проблемната си кожа на по-дълбоко, вътрешно ниво. Само тогава ще знаете къде точно да насочите усилията си и търсейки в безкрайният океан от информация, ще откриете какво най-много ще помогне конкретно на вас.

Силно се надявам информацията да ви бъде полезна. Не се колебайте да ми пишете дали намирате сходства с вашата ситуация. Споделете статията с някой, който има нужда да сглоби пъзела.

А ако желаете да работите в дълбочина, за да се справите със своето акне завинаги и имате усещането, че аз съм човекът, който може да ви помогне, заповядайте да се видим. Запазете си час за БЕЗПЛАТНА СРЕЩА с мен ТУК.

Автор: Ивайла Янкова, холистичн козметик и акне терапевт

Свързани статии

dete-risuva
deca-uchat
kniga-lulka
dete-igra
dete-sviriPixabay
dete-slusha
dete-igrae