smuti

Акне терапия: Защо да започваш деня си със смути

Източник: Pixabay

Ивайла Янкова е козметик и холистичен терапевт, едно от Лицата на нашата Академия. Работи изключително с жени, които имат проблемна кожа и акне. Нейната Система от 5 стъпки за здрава и чиста кожа съчетава възможностите на съвременната козметика с възможностите на холистичната медицина в посока коригиране на причините за появата на акне – балансиране на храненето, подобряване на инсулиновата чувствителност, подобряване на детоксикацията, намаляване на възпалението, работа със стрес и емоционален товар, оптимизиране на локалната грижа за кожата.

Помолихме я да разкаже специално за Академия за детско здраве каква трябва да е закуската на всеки, който иска правилно да се грижи за здравето и кожата си. 

Знаете ли, че всеки път щом подценя закуската се оказва, че храненето ми нататък през деня става доста хаотично. Трудно удържам на изкушения и обикновено вечер не съм доволна с какво съм се хранила.
Особено сега, когато съм толкова близо до хладилника почти през целия ден.

Преди време бях чела изследване, което твърдеше, че при липса на качествена закуска, наблюдаваните хора са били по-склонни да са хранят с рафинирани храни и имали по-силно желание за въглехидрати и захар. Това правило със сигурност е валидно и за мен.

Моята закуската обикновено е СМУТИ.

Дори и в по-студеното време. Започвам деня си с тренировка, загряла съм и смутите ми идва идеално.

Какви са ПРЕДИМСТВАТА на това СМУТИ?

 • Става за 5 минути (особено когато предварително сте се снабдили с всичко необходимо, както винаги, щом искате качествена храна);
 • Още с първото хранене си набавям стабилна порция зеленчуци;
 • Набявам си и горски плодове, в частност боровинки (които доставят фибри, много антиоксиданти и поддържат кръвната захар стабилна);
 • Много лесно го храносмилам – не ме подува, не ми тежко;
 • Държи ме сита часове наред – до обяд със сигурност;
 • Съдържа много фибри.

Разбира се, има ОГРОМНО значение какво съдържа едно смути.
Обикновено, щом чуят думата смути, хората си представят плодове, задължително банан, ядки, може би мед или друг подсладител… Не че има нещо лошо във всички тези храни, но със сигурност комбинацията им в 1 хранене ще ви накара да виете от глад много скоро след като го изпиете.

В моето смути има:

 • стабилно количество зеленчуци (обикновено заленолистни, но често сменям с тиквичка, чушка, карфиол..);
 • замразени/пресни горски плодове (преобладават боровинките);
 • чия и конопено семе;
 • канела и хлорела;
 • понякога добавям кокосово/бадемово мляко (домашно);
 • няколко капки течна стевия.

Всичко се слага в блендера и след миг е готово!

Ако до момента не сте обръщали внимание на закуската си, може би е време да го направите.

Диетата при акне изисква стриктност, чести и добре балансирани хранения, включване на определени храни и изключване на други, които доказано го провокират.

Ако желаете акнето да остане в миналото ви, нужна са конкретни стъпки и промени в навиците (не само в храненето) и огромно желание!

Запишете си час за безплатна ОНЛАЙН среща. Ще обсъдим вашия случай и как мога да ви помогна.

Интервю: Академия за детско здраве