Алергия към полени

Източник: Pixabay

Същност

Полените /тичинковият прашец/ представляват микроскопични клетки от цъфтящи растения, които изобилстват във въздуха през определен период от годината, между февруари и октомври. Поленовата алергия е характерна за възрастта над 3-4 години. По-застрашени да развият това заболяване са хора, които имат близки с алергии, както и пациенти с вродена свръхчувствителност /атопия/.

Водещо значение за алергизирането имат полените на ветроопрашващите се растения – треви и дървета. Те могат да се пренесат от вятъра далеч от мястото им на образуване. Eлектронно – микроскопски анализ на поленово зърно в индустриален център показва значителна промяна на повърхностната му структура в сравнение с такова от екологично чист район. Това се обяснява с наличието на множество допълнителни фактори в атмосферата на градската среда – димни газове, озон и азотни окиси, пушек и сажди. Тази структурна промяна повишава вероятността при хората за алергизиране към определен растителен вид. Във връзка с промените в климата присъствието на полените във въздуха може да се удължи и те да се появят по необичайно време. Хората с поленова алергия трябва да го имат предвид, провеждайки профилактика и лечение.

Проява на алергията

Тежестта на симптомите зависи от съдържанието на полени във въздуха, което е най-високо при слънчево, сухо и ветровито време. Оплакванията могат да започнат като сърбеж в очите, носа и гърлото, чести кихавици, подпухнало лице, оточни лигавици, сълзене от очите, обриви по откритите кожни участъци, влезли в контакт с полените. В по-тежки случаи може да има суха дразнеща кашлица, задух и бронхиален спазъм.

Практични съвети

В периода на цъфтеж е желателно, когато е слънчево, сухо и ветровито, да се ограничи престоят навън, да не се простират дрехите на открито, да се шофира със затворени прозорци и да не се включва климатика на колата. Поставената пред вратата на дома влажна изтривалка ще задържи до 50% от полените, полепнали по обувките ни. Препоръчително е да сте облечени в естествени материи, защото полиестерът привлича повече полените. Тъй като тичинковият прашец попада по кожата, косата, дрехите и обувките, след прибиране у дома е добре да вземем душ и да се преоблечем. Важно е да не оставяме в дневните и спални помещения облеклата, с които сме били навън. Ако внесем полени в жилището, оплакванията ни ще продължат. Ако се налага да бъдем продължително време на открито, е добре често да наплискваме очите и лицето си с хладка вода – така механично се отмива голяма част от алергените и се успокояват симптомите на възпаление. Когато настъпи периодът на обостряне на поленовата алергия, бихте могли да използвате почивните си дни за отдих в планината или край морето, изобщо някъде, където цъфтежът на този растителен вид, към който сте алергични, все още не е настъпил.

Лечение

Профилактиката с медикаменти трябва да започне поне 1-2 месеца преди появата на оплакванията. Конвенционалната медицина потиска алергията с различни по структура и механизъм на действие медикаменти – антихистамини, блокери на левкотриеновите рецептори, стабилизатори на мастоцитната мембрана, кортикостероиди, имуносупресори. Специфичната десенсибилизация е дълъг лечебен процес, траещ 3-5 години. При нея, в организма на пациента се вкарват по схема в покачващи се дози алергени, което позволява постепенното привикване и избягване реакцията на свръхчувствителност. Методът на лечение има резултат в 60-70% от случаите с алергия към домашен прах, някои полени и отрови на някои насекоми. Няма данни тя да е ефективна при деца под 5-годишна възраст.

Хранителният режим е от значение при хора, склонни към алергични реакции. Хранете се разнообразно, включвайте редовно в менюто си храни, съдържащи витамин А, C и E, а също и калций, магнезий и др. Много полезни съставки, засилващи устойчивостта към алергените се съдържат в зеления чай, маслото от черен кимион, зелените и листните зеленчуци и копривата.

Алтернативни методи, успешно засилващи противоалергичната защита, са акупунктурата и акупресурата, хомеопатията, приемането на хранителни добавки.

Акупресурата е древен китайски метод за лечение, който е подобен на акупунктурата, но не включва употреба на игли. Както акупунктурата, така и акупресурата се основават на стимулирането на стотици точки, намиращи се по протежение на 14 меридиани по тялото, свързани с преноса на енергията „Чи“. Акупресурата може да се използва самостоятелно или като допълнение към традиционната медицина.

Хомеопатичният лечебен метод е ценен с комплексния си подход към пациента. Той позволява едновременно да се въздейства успешно на острите симптоми, на патофизиологично и патогенетично ниво и да се повлият фактори, отключващи и поддържащи алергията /стрес, полени/. Назначаването на теренно лекарство фино стимулира реакцията на организма, тласка я към по-дълги периоди без оплаквания и като цяло подобрява същестествено качеството на живот на болния. Голямо предимство на хомеопатията е, че тя стимулира собствената противоалергична защита на организма, без това да е свързано със страничните и токсични ефекти на лекарствата, потискащи алергичната реакция. Това прави хомеопатията изключително подходяща за лечение на деца, а също и на бременни и кърмещи жени. Повече за алергиите можете да прочетете, като посетите www.zaalergiite.com

Автор: д-р Райна Жейнова, педиатър-хомеопат, МЦ „Фитолек“, www.phytolek.com

Свързани статии