Какво причинява алергиите ни?

Какво представляват алергиите

Алергиите са израз на променен имунен отговор на организма, провокиран от фактори, считани по принцип за безобидни. Предизвикващите реакция на свръхчувствителност веществата, се наричат алергени. Първоначално това взаимодействие протича незабелязано. Необходимо е технологично време, алергените да бъдат разпознати от клетките на имунната защита като носители на чужда генетична информация и да бъдат изработени неутрализиращи антитела. При повторна среща в организма, се осъществява непропорционално силна реакция спрямо „врага”. На територията на съответния прицелен орган (кожа, очи, нос, бял дроб, и др.) се отделят различни дразнещи химически вещества, които предизвикват възпалителни реакции. Засягането на нервните окончания причинява сърбеж, въздейства се също на кръвното налягане, мускулите и жлезите.

Причини за увеличената честота на алергичните реакции

Ако нямаме близки, страдащи от алергии, рискът да се разболеем е нисък – от 5 до 15%. Колкото по-голям брой алергични родственици имаме, толкова по-голяма е вероятноста в даден момент от живота си да отключим свръхчувствителност. Ако двамата родители са с един и същ тип алергия, рискът за детето нараства с до 80%. 

Случаите на алергични реакции постоянно се увеличават, като вече се срещат и у хора без фамилна обремененост с такива заболявания. Причините са свързани с развитието на индустрията, химизацията, навлизането на нови материали в бита, влагането на консерванти, оцветители и подобрители в храните, за да добият те добър търговски вид. Начинът ни на хранене не благоприятства доброто поддържане на стомашно-чревната флора, която предпазва организма ни не само от болести, но и от алергии. Тютюнопушенето, употребата на козметика, перилни и почистващи препарати, ежедневно ни срещат с голям брой потенциални алергени.

Промяната в околната среда и начина ни на живот поставя на изпитание защитните ни сили. Голямо значение има модифицирането на самите алергени. Наличието на множество допълнителни фактори в атмосферата на градската среда (димни газове, озон, азотни окиси, пушек, сажди и др.) води до промяна в повърхностната структура на полените и повишава вероятността за алергизиране. Промените в климата пък, удължават периода на присъствие на цветни прашец във въздуха.

Видове алергени

Причинителите на алергични реакции могат да постъпят в организма от околната среда (външни) или да са в самия човешки организъм (вътрешни):

 • По въздушен път чрез процеса на дишане постъпват т. нар. инхалаторни алергени. Те могат да бъдат домашен прах, плесени, тревни и дървесни полени, различни химически вещества в атмосферния въздух, пух и перушина със секрети от домашни любимци и др. 
 • Контактните алергени се проявяват със сърбящ обрив на мястото на допира, зачервяване, мехури, лющене на кожата и екземи. Провокиращ фактор могат да бъдат бижута, дрехи, бои, козметични средства, перилни и почистващи препарати, насекоми, домашни животни и др.
 • През храносмилателната система проникват алергени под формата на храни, подправки, консерванти или лекарства. 
 • Чрез кръвта проникват алергени при ухапвания от насекоми, въвеждане на лекарства и ваксини. 
 • Физически фактори, предизвикващи алергия, могат да бъдат студеният въздух, слънцето, влагата. 
 • Някои неспецифични фактори (физическо усилие, стрес) също могат да провокират алергична реакция.
 • Възможна е свръхчувствителност към нормални собствени тъкани и клетки (автоимунни заболявания). 
 • Хронични инфекциозни огнища, както и носителство на патогенни микроби, също биха могли да провокират алергии.
 • Понякога вещества, които сами не могат да предизвикат алергична реакция, се фиксират върху белтъчни елементи в тялото ни. Така организмът не разпознава клетките като свои, а като променени, и може да ги атакува.

Прояви на алергия

Алергичната реакция може да засегне:

 • дихателната система – сърбеж в ноздрите, гърлото, кихавици, задух, кащлица;
 • стомашно-чревния тракт –колики, газове и подуване на корема, диария;
 • кожата – сърбеж, обриви, отоци, нацепване и залющване;
 • очите – сърбеж, зачервяване, сълзене, оточни клепачи.

Оплакванията могат да имитират симптоми на различни други заболявания, затова е важно да се постави точна диагноза от лекар.

Автор: Д-р Райна Жейнова, педиатър–хомеопат, МЦ Фитолек, www.phytolek.com

Свързани статии

hranene
shishe-homeopatia