Алергия към полени

Полените /тичинковият прашец/ представляват микроскопични клетки от цъфтящи растения, които изобилстват във въздуха през определен период от годината, между февруари и октомври.

 

Поленовата алергия е характерна за възрастта над 3-4 години

По-застрашени да развият това заболяване са хора, които имат близки с алергии, както и пациенти с вродена свръхчувствителност /атопия/.

Водещо значение за алергизирането имат полените на ветроопрашващите се растения – треви и дървета. Те могат да се пренесат от вятъра, далеч от мястото им на образуване. Тази структурна промяна повишава вероятносттa за алергизиране към определен растителен вид. Хората с поленова алергия трябва да го имат предвид и да провеждат профилактика и лечение.

Проява на алергията

Тежестта на симптомите зависи от съдържанието на полени във въздуха, което е най-високо при слънчево, сухо и ветровито време.

Оплакванията могат да започнат като сърбеж в очите, носа и гърлото, чести кихавици, подпухнало лице, оточни лигавици, сълзене от очите, обриви по откритите кожни участъци, влезли в контакт с полените. В по-тежки случаи може да има суха дразнеща кашлица, задух и бронхиален спазъм.

Лечение

Профилактиката с медикаменти трябва да започне поне 1-2 месеца преди появата на оплакванията. Конвенционалната медицина потиска алергията с различни по структура и механизъм на действие медикаменти – антихистамини, блокери на левкотриеновите рецептори, стабилизатори на мастоцитната мембрана, кортикостероиди, имуносупресори.

Специфичната десенсибилизация е дълъг лечебен процес, траещ от 3 до 5 години. При нея, в организма на пациента се вкарват алергени, по схема в покачващи се дози, което позволява постепенното привикване и избягване реакцията на свръхчувствителност. Методът на лечение има резултат в 60-70% от случаите с алергия към домашен прах, някои полени и отрова против някои насекоми. Няма данни тя да е ефективна при деца под 5-годишна възраст.

Хранителен режим

Хранителният режим е от значение при хора, склонни към алергични реакции. Хранете се разнообразно, включвайте редовно в менюто си храни, съдържащи витамин А, C и E, а също и калций, магнезий и др. Много полезни съставки, засилващи устойчивостта към алергените се съдържат в зеления чай, маслото от черен кимион, зелените и листните зеленчуци и копривата.

 

Алтернативни методи, успешно засилващи противоалергичната защита, са акупунктурата и акупресурата, хомеопатията, приемането на хранителни добавки.

Акупресурата е древен китайски метод за лечение, който е подобен на акупунктурата, но не включва употреба на игли. Акупресурата може да се използва самостоятелно или като допълнение към традиционната медицина.

Хомеопатичният лечебен метод е ценен с комплексния си подход към пациента. Това прави хомеопатията изключително подходяща за лечение на деца, а също и на бременни и кърмещи жени. Повече за алергиите можете да прочетете, като посетите www.zaalergiite.com

 

Автор: д-р Райна Жейнова, педиатър-хомеопат, МЦ „Фитолек“, www.phytolek.com