Аврамово дърво за плодовитост и зачеване

viteks

Източник: Pixabay

Витекс (Vitex agnus-castus) е красив, силно разклонен, листопаден синьо цъфтящ храст, растящ в спонтанната флора на Гърция и Италия. На български го наричаме Аврамово дърво. Плодовете му се използват от векове в традиционната медицина, основана на лечебни растения. Счита се за едно от най-популярните растения в Европа, което се използва при гинекологични дисбаланси.

Наред с традиционните употреби, многобройни съвременни медицински изследвания показват неговата забележителна способност да възстановят хормоналния баланс, задължително условие за плодовитост. Витекс не съдържа хормони, а има нежно, неагресивно въздействие върху тялото. Не действа директно, а поддържа тялото. Плодът на целомъдрието се смята за едно от най-полезните растения когато говорим за поддържане на фертилитета.

Съгласно наличната към момента информация, Аврамовото дърво има поддържащ и регулиращ ефект върху хипофизната жлеза. Хипофизната жлеза се смята за най-важната ендокринна жлеза, тъй като контролира много жизнени функции, включително предаването на химически сигнали към яйчниците, за да се регулира тяхната хормонална секреция. Тази комуникация е известна като веригата на ендокринната обратна връзка.

Научните изследвания, проведени при проучване на аврамовото дърво, показаха, че:

 • Инхибира фоликулостимулиращия хормон (FSH): Vitex увеличава секрецията на лутеинизиращия хормон (LH), който от своя страна увеличава секрецията на прогестерон.
 • Удължава кратката лутеална фаза: въпреки че растението не съдържа хормони, е доказано, че аврамовото дървоподпомага производството на лутеинизиращ хормон в организма, стимулирайки овулацията. На свой ред, LH повишава нивата на прогестерон по време на лутеалната фаза на цикъла.
 • Повишава нивата на прогестерон: доказано е, че аврамовото дървостимулира образуването на лутеално тяло. А то отговаря за секрецията на прогестерон. В проучване проведено сред 45 жени, 86% са отговорили положително, с нормализирани или значително подобрени нива на прогестерон.
 • Намалява умерената ендометриоза: В Германия аврамовото дървосе използва от гинеколози за лечение на ендометриоза в средните й стадии и за предотвратяване на прогресирането на заболяването.
 • Той може да предотврати прекъсването на бременност: ако прекъсването на бременността се дължи на ниски нива на прогестерон, аврамовото дървоможе да нормализира тези нива. Смята се, че използването на растението по време на бременност е безопасно, но се консултирайте с лекар специалист преди да го използвате, когато сте бременна.
 • Облекчава ПМС (предменструален синдром): клиничните проучвания показват, че аврамовото дървоможе да бъде много ефективен при лечение на ПМС, особено при депресия, главоболие, кожни раздразнения, акне, алергии и болка в гърдите. В едно проучване, след един месец лечение с аврамовото дърво, е установено намаляване на ПМС при 32% от пациентките. След три месеца лечение, 84% от тях са почувствали подобрение на предменструалните симптоми.
 • Липса на менструация (аменорея): в едно медицинско проучване, след шест месеца лечение, 10 от 15 пациентки с аменорея (65%) възобновиха менструалния си цикъл. Установени са също така повишени нива на прогестерон.
 • Нередовна менструация: доказано е, че аврамовото дърво помага както за балансиране редовността на менструалните цикли, така и много тежки или чести менструации.
 • Маточни кисти: доказано е, че аврамовото дърво е полезен за намаляване на кистите, които растат в слоевете на гладката мускулатура на матката.
 • Стабилизиране на менструацията след прекратяване на контрацепцията: след спиране на естроген-съдържащите таблетки за контрацепция, няколко месеца лечение с аврамовото дърво води до стабилизиране на цикъла и предизвиква по-бързо овулация.
 • Стимулира кърменето при родилките: повече от 2000 години, аврамовото дърво се използва за стимулиране на лактацията при младите майки. Започнете да използвате а врамовото дърво веднага след раждането и продължете 10 или повече дни, ако е необходимо.
 • Акне: няколко проучвания показват подобрение на външния вид на кожата след употребата на аврамовото дърво. Придружено от подходящи промени в диетата, лечението с аврамовото дърво може да ви помогне да се преборите с акнето.
 • Голяма част от хормоналните проблеми, които изчезват, след забременяване и се връщат след прекъсване на кърменето, могат да се повлияят с прием на аврамовото дърво.

Източник: https://www.profekund.bg

Свързани статии

stress
dete- qde- salata-imunitetdete- qde- salata -imunitet
Правилното хранене на жената преди и по време на бременността и след раждане
Законът за излекуването
cheren baz
zdravoslovni navici
salata-kinoa
kapki-bahShutterstock
masla
aroma
hranene
acne-face-map-1
derehi-na-bebe
rozi
bremenna-esen
bebe-suche
Майчиното мляко и предимствата на естественото храненеshutterstock
mursalski-chay
viteks
tikva
Магията на чаената отвара
novorodeno
jena-disha
esencialni-maslaPixabay
ДишанетоShutterstock
kapki-bah
dete-garlo
shishe-homeopatia
bremennost-maslashutterstock
relaxationPixabay
deca-yoga
kapki-bahShutterstock
Майчиното мляко и предимствата на естественото храненеshutterstock
eterichni masla
eterichni masla
Шуслерови соли