Бах – бременност и раждане

Използването на лековете на Бах би трябвало да започне още преди раждането – по време на бременността и най-вече в нейната последна фаза.

Rescue ще бъде ценна помощ за майката (и за детето, което е част от нея) в преодоляване на страха и напрежението. Необходимите за самата бременност лекове могат да бъдат различни: Sclerantus, ако има гадене; Crab Apple срещу натрапчиви идеи за „намиращите се навсякъде“ нечистотия и микроби или срещу изпадане в шок при вида на кръв; Mimulus, ако самата мисъл за раждане всява страх; Olive, ако бременността е довела бъдещата майка до изтощение или когато тя е затънала в работа…

––

Веднага след раждането е желателно и майката, и детето да вземат Star of Bethlehem, тъй като самото раждане е първата травма, която изживяваме. Rescue също може да бъде подходящ, защото съдържа Star of Bethlehem.

Walnut е полезен както по време на бременност, така и при самото раждане, поради свойството си да защитава, а и защото е цветът на промените.

–-

По време на отбиването Red Chestnut е добро лечебно средство и за майката, и за детето, защото помага да се „среже пъпната връв“ (да се преустанови съществуващата до този момент тясна зависимост между двата организма – б.р.). Walnut също е препоръчително, тъй като става дума за поредна промяна.

Не забравяйте да дадете Holly на децата, сдобили се с братчета или сестричета – дори и да ви се струва, че те изобщо не са ревниви към новороденото, даже и да ви изглежда, че направо го обожават.

 

Из „Здрави и щастливи деца чрез терапията на д-р Бах с цветовете на растенията“. Барбара Мацарела, „Изток-Запад“, София, 2003 г.

 

Ако статията буди интерес, споделете я!