Бах интервю с Ваня Захариева

Какво означава да си консултант по Бахова терапия?

Да си консултант по Бахова терапия не е професия, а призвание. Така съм го чувствала през годините, това е и моята страст.
Да се свържеш по специален начин с някой, който има нужда от емоционална подкрепа и ти да му осветиш пътя, който той познава в детайли. Но в следствие на преживени емоционални травми е позабравил – това е същността на тази терапия. По-нататък, правилната преценка, въз основа на натрупана практика и знания в областта, ми позволява да подходя индивидуално към всеки случай. И да преценя от какви есенции всеки има нужда, за да се изправи и продължи по своя път с лекота!

Разкажете повече за цветните есенции на д-р Бах и за тяхното въздействие?

Цветята и растенията се използват за лечение от хилядолетия. Този дар от Майката природа е открит още в древността, когато хората лекували чрез целителната сила на растенията. В съвременния му вид този метод е преоткрит и оформен в системата от д-р Бах. След дългогодишни научни изследвания и опити, той установява, че есенциите хармонизират емоционалния дисбаланс. Който често е причина за болестта. Това е тайната на божествените цветя, които балансират, хармонизират, подобряват отрицателните психически състояния. Облекчават ежедневието наситено със стресови ситуации като ТЪГА, РЕВНОСТ, ДЕПРЕСИЯ, СТРАХ, РАЗДРАЗНИТЕЛНОСТ, ОТЧАЯНИЕ и психична УМОРА.
Физическите симптоми изчезват , а човек получава нови сили, постига мир и равновесие и е в пълна хармония със себе си.

Какво е приложението на баховата терапия при децата?

Децата са най- чистите създания, които са като попивателна гъбка и често се натоварват излишно от родителските ни неразположения. Или самите те са толкова чувствителни, че лесно биват засмуквани от най-различни преживявания и страхове. Може да ви прозвучах обвинително, но повярвайте, неразположенията при децата, често са обусловени въз основа на отношенията ни в къщи. Деветдесет процента от проблемите на децата са следствие на влошена семейна среда. Разбира се, изключвам случаите, когато детето е преживяло лична драма и тук е необходимо да се подкрепи. Но в повечето случай, майката или таткото се нуждаят повече от терапия, от колкото самото дете.

Ако една майка е страхлива, склонна е към притеснение или има агресивни прояви на нервност, то детето приема този модел на поведение като еталон и следва същото поведение.

В подкрепа на горе написаното искам да кажа:
Не обвинявайте децата си, че са такива или онакива и имат своите слабости! Погледнете се отстрани, дайте си време и вижте, дали това не е вашият модел в ежедневието и реакцията ви във провокиращи ситуации!

Кои са най-честите състояния, които третирате при децата?

Терапията е доста гъвкава и има подходящи цветни есенции за всички емоционални състояния.Не бих могла да засегна всички, но ето една малка част от тях:

 • невъзможност да заспи само,
 • нужда от прекалено внимание,
 • ревност към по-малкото си братче,
 • страх от животни,
 • страх от високо,
 • страх от провал,
 • страх от тъмно,
 • страх от болести,
 • затвореност,
 • силна срамежливост,
 • лесна избухливост,
 • нерешителност,
 • пубертетната възраст,
 • склонност към самоагресия или агресивност към други деца,
 • промяна на ново училище или тръгване на детска градина или ясла,
 • трудно адаптиране,
 • липса на самочувствие,
 • отчаяност,
 • зависимости като: смучене на палец, биберона или „въртене” на коса, любима играчка, а детето вече е на 18год.:))
 • нощни кошмари,
 • рекалена разсеяност и много, много други…

От какво зависи дали Баховите капки ще са ефективни за определено дете? Има ли случаи на липса на ефект и дори на нежелани реакции?

Нежелани ефекти при бах терапията няма и не е възможна. Липса на промяна в поведението на детето, е свързана с неточност в преценката от страна на самолечение или неопитен консултант.
Нежелани реакции са невъзможни, защото реално есенциите се извличат от енергийната сила на цветовете на разстенията и няма наличие на алергени в направата им. Основните субстанции не са отровни, защото за енергетизиране на цветните концентрати се използва така нареченият метод на слънцето.

 

Имате ли си любими между 38-те вида цветни есенции на д-р Бах? Измислено ли е универсално съчетание (за всичко)?

Не бих казала, че имам любими есенции. Всички те си имат своята уникалност и конткретно приложение. Разбира се, някои от тях са по-често използваеми в практиката ми. Поради по-широко разпостранените състояния при децата…като нервност( Cherry plum), страх от тъмно(Aspen) или ревност към по-малко братче(Holly).

Измислено е и универсална помощ-така известните Rescue Remedy, която е нежна комбинация от 5 чудодейни разстения. При шокови състояния или по тежък стрес, която се прилага много често като старт на лечението или в подкрепа към самото индивидуално лечение. Rescue Remedy действа веднага и тушира мигновенно силният ужас, но така бързо и отминава. Затова и не е препоръчително да се провежда дълготрайно лечение само с тази комбинация. За децата е пригодена специална разфасовка от гранулки от захароза. С цел изолирането на алкохола и изключването на страничните ефекти от него.

Може ли човек сам да си направи комбинация? Има ли вариант да сгреши?

Разбира се, че всеки човек добре познаващ себе си, може сам да се самоопредели от какви есенции има нужда в този момент…стига да е достатъчно откровен към себе си. Има доста провокатативни есенции, които си мислим, че това не се отнася за нас и това не е в нашият нрав. Но опитът ми показва, че много често, това е екстрактът на нашата същност. Грешки не могат да станат, но може да НЕ се получи желаният резултат, поради неправилно самоопределяне. Има тънкости в дозировката и продължителността на всяка една комбинация и само специалист може да прецени това в точност и да проследи състоянието.

Съгласявате ли се с тезата, че на съвременните родители им е значително по-трудно да се грижат адекватно и да възпитават децата си в сравнение с преди 30-ина години? Защо?

Така зададен въпроса, означава, че съм съгласна ☺…но не съм!
Не мисля, че е трудно да бъдеш адекватен в правилният избор на подкрепа в лечението на своето дете. Нужно е да се насочиш към точният специалист, който бързо и лесно ще реши проблема, а самолечението …аз лично не препоръчвам. Опитността на специалиста, тежи и като знания и като практика.
Разликата от преди 30-тина години и сега е, че има много лесно достъпна информация в интернет пространството, и хората търсят „лесното и бързо чудо”.  „слагат си диагнози” като четат статии по форуми , в които пишат всякакви хора, даващи съвети и споделят лични преживявания. Но дали това касае вашият случай или не и дали е подходящото лечение за вашите деца е доста отговорна преценка. Добре е да останем будни във всичко, което достига до нас.

От какво се нуждаят децата, за да растат здрави и щастливи?

От ЛЮБОВ най-вече!
Още от грижа, сигурност, изслушване, похвала, а най-големият „подарък” за вашето мъниче е ВАШЕТО ЛИЧНО ВРЕМЕ!
Дори и да сте заети и уморени, отделяйте време всеки ден, за да поговорите с детето. То ще е безкрайно щастливо.

 

Ваня Захариева