Бах интервю с Ваня Захариева

Какво означава да си консултант по Бахова терапия?

Да си консултант по Бахова терапия не е професия, а призвание. Така съм го чувствала през годините, това е и моята страст. Да се свържеш по специален начин с някой, който има нужда от емоционална подкрепа и да осветиш пътя му, който познава в детайли. Но в следствие на преживени емоционални травми е позабравил – това е същността на тази терапия. По-нататък, правилната преценка, въз основа на натрупана практика и знания в областта, ми позволява да подходя индивидуално към всеки случай и да преценя от какви есенции има нужда всеки, за да се изправи и продължи по своя път с лекота!

Разкажете повече за цветните есенции на д-р Бах и за тяхното въздействие?

Цветята и растенията се използват за лечение от хилядолетия. Този дар от Майката природа е открит още в древността, когато хората лекували чрез целителната сила на растенията. В съвременния му вид този метод е преоткрит и оформен в системата от д-р Бах. След дългогодишни научни изследвания и опити, той установява, че есенциите хармонизират емоционалния дисбаланс, който често е причина за болестта. Това е тайната на божествените цветя, които балансират, хармонизират, подобряват отрицателните психически състояния. Облекчават ежедневието наситено със стресови ситуации като ТЪГА, РЕВНОСТ, ДЕПРЕСИЯ, СТРАХ, РАЗДРАЗНИТЕЛНОСТ, ОТЧАЯНИЕ и психична УМОРА.
Физическите симптоми изчезват, а човек получава нови сили, постига мир и равновесие и е в пълна хармония със себе си.

Какво е приложението на баховата терапия при децата?

Децата са най-чистите създания, които са като попивателна гъбка и често се натоварват излишно от родителските ни неразположения. Или самите те са толкова чувствителни, че лесно биват засмуквани от най-различни преживявания и страхове. Може да Ви прозвучах обвинително, но повярвайте, неразположенията при децата, често са обусловени въз основа на отношенията ни в къщи. 90% от проблемите на децата, са следствие на влошена семейна среда. Разбира се, изключвам случаите, когато детето е преживяло лична драма и тук е необходимо да се подкрепи. Но в повечето случаи майката или таткото се нуждаят повече от терапия, отколкото самото дете.

Ако една майка е страхлива, склонна е към притеснение или има агресивни прояви на нервност, то детето приема този модел на поведение като еталон и следва същото поведение.

В подкрепа на горе написаното искам да кажа:
Не обвинявайте децата си, че са такива, каквито са! Погледнете се отстрани, дайте си време и вижте дали това не е Вашият модел в ежедневието и реакцията Ви във провокиращи ситуации!

Кои са най-честите състояния, които третирате при децата?

Терапията е доста гъвкава и има подходящи цветни есенции за всички емоционални състояния. Не бих могла да засегна всички, но ето една малка част от тях:

 • невъзможност да заспи само;
 • нужда от прекалено внимание;
 • ревност към по-малкото си братче/сестриче;
 • страх от животни;
 • страх от високо;
 • страх от провал;
 • страх от тъмно;
 • страх от болести;
 • интровертност;
 • силна срамежливост;
 • лесна избухливост;
 • нерешителност;
 • пубертетната възраст;
 • склонност към самоагресия или агресивност към други деца;
 • промяна на ново училище или тръгване на детска градина или ясла;
 • трудно адаптиране;
 • липса на самочувствие;
 • отчаяност;
 • зависимости като: смучене на палец, биберона или „въртене” на коса, любима играчка, а детето вече е на 18 год.:))
 • нощни кошмари;
 • прекалена разсеяност и много, много други…

От какво зависи дали Баховите капки ще са ефективни за едно дете? Има ли случаи на липса на ефект и дори на нежелани реакции?

Нежелани ефекти при Бах терапията няма и не е възможна. Липса на промяна в поведението на детето, е свързана с неточност в преценката от страна на самолечение или неопитен консултант.
Нежелани реакции са невъзможни, защото реално есенциите се извличат от енергийната сила на цветовете на растенията и няма наличие на алергени в направата им. Основните субстанции не са отровни, защото за енергетизиране на цветните концентрати се използва така нареченият „метод на слънцето“.

 

Имате ли си любими измежду 38-те вида цветни есенции на д-р Бах? Измислено ли е универсално съчетание (за всичко)?

Не бих казала, че имам любими есенции. Всички те си имат своята уникалност и конткретно приложение. Разбира се, някои от тях са по-често използвани в практиката ми. Поради по-широко разпостранените състояния при децата, като нервност (Cherry plum), страх от тъмно (Aspen) или ревност към по-малко братче/сестриче (Holly).

Измислена е и универсална помощ – така известните Rescue Remedy – нежна комбинация от 5 чудодейни растения, която се прилага при шокови състояния или по-тежък стрес, много често като старт на лечението или в подкрепа към самото индивидуално такова. Rescue Remedy действа веднага и тушира мигновено силния ужас, но действието отминава толкова бързо, колкото и идва, затова и не е препоръчително да се провежда дълготрайно лечение само с тази комбинация. За децата е пригодена специална разфасовка от гранулки от захароза, с цел изолирането на алкохола и изключването на страничните ефекти от него.

Може ли човек сам да си направи комбинация? Има ли вариант да сгреши?

Разбира се, че всеки добре познаващ себе си човек, може сам да определи от какви есенции има нужда в този момент… стига да е достатъчно откровен със себе си. Грешки не могат да станат, но може да НЕ се получи желаният резултат, поради неправилно самоопределяне. Има тънкости в дозировката и продължителността на всяка една комбинация и само специалист може да прецени това в точност, както и да проследи състоянието.

Съгласявате ли се с тезата, че на съвременните родители им е значително по-трудно да се грижат адекватно и да възпитават децата си в сравнение с тези отпреди 30-тина години? Защо?

Така зададен въпроса, означава, че съм съгласна ☺… но не съм!
Не мисля, че е трудно да бъдеш адекватен в правилният избор на подкрепа в лечението на своето дете. Нужно е да се насочиш към точният специалист, който бързо и лесно ще реши проблема, а самолечението… аз лично не препоръчвам. Опитността на специалиста тежи и като знания, и като практика.
Разликата от преди 30-тина години и сега е, че има много лесно достъпна информация в Интернет пространството и хората търсят „лесното и бързо чудо”.  „Слагат си диагнози” като четат статии по форуми, в които пишат всякакви хора, даващи съвети и споделящи лични преживявания. Но дали това касае Вашия случай или не, и дали е подходящото лечение за Вашите деца, е доста отговорна преценка. Добре е да останем будни във всичко, което достига до нас.

От какво се нуждаят децата, за да растат здрави и щастливи?

От ЛЮБОВ най-вече!
Още от грижа, сигурност, изслушване, похвала, а най-големият „подарък” за Вашето мъниче е ВАШЕТО ЛИЧНО ВРЕМЕ!
Дори и да сте заети и уморени, отделяйте време всеки ден, за да поговорите с детето. То ще е безкрайно щастливо.

 

Ваня Захариева