Защо баховата терапия се превърна в мой път?

Neli Mutafova

Снимка: личен архив
В поза лотус и с мудра за победа: „Аз побеждавам, помагайки на себе си и на другите да бъдем по-здрави и по- щастливи, а на света да бъде мирен дом.“

Имало едно време една жена, бременна с второто си дете, която била изтерзана от емоции и нерви – детето не слушало достатъчно, близките не ѝ се доверявали, клиентите били малко и често недоволни, бояла се да излиза, страхувала се да не я наранят, чудела се как ще се оправя с 2 деца, като с едно едва успява…
Хората й правели комплименти, че изглежда страхотно и е много красива бременна, а тя си мислела, че си правят лош майтап с нея.
Физически била добре, обаче тежките мисли я захлупвали и едва намирала сили да стане от леглото сутрин.
В един момент чула за някаква много добра ‘бахистка’ (така наричали онези, които работят с цветята на д-р Бах). Имала идея за тия цветя, обаче винаги ги била отхвърляла като възможност, изглеждали ѝ като алабалистика. Тази ‘бахистка’ обаче някакси ѝ вдъхнала доверие, та взела, че си уговорила час.
На сеанса си говорили, плакала, писала, въздишала, чула неща, които хем знаела, хем били като откровение, защото всички взаимовръзки изведнъж се прояснили. Вече не се чувствала като пате, оплетено в кълчища, нито в омагьосана въртележка. Пъзелът бил започнал да се подрежда. Дотолкова бързо, че само след няколко дни вече спокойно позирала за фотосесия с големия корем.

Онази бременна бях аз. По настоящем – бахов терапевт, защото бях удивена от резултатите върху мен и моите близки.

Терапията с цветята ми повлия така добре и ми показа толкова много нови неща и пластове от самата мен, че се почувствах запленена. Започнах да питам и разпитвам, да се уча, да изследвам и да тествам. Дори преминах обучение по теоретична медико-биологична подготовка (към Национална спортна академия „Васил Левски” и Българско хомеопатично общество).

Длъжна съм да предупредя обаче: цветотерапията не е магическа пръчка! Ако някой очаква чудеса от нея, ще трябва да го разочаровам. Цветните есенции могат да се разглеждат като инструмент за лично развитие и израстване, като помощно средство за справяне с различни емоционални моменти по нашия път. Защото психическата енергия е може би най-скъпоценното, което има всеки човек, а в последно време психическото здраве на хората е подложено на сериозни изпитания.

Автор: Нели Мутафова

Бахов терапевт

Свързани статии

bremennost-bah
deca-imunitet
kapki-bahShutterstock
deca-igraiat
kapki-bah
kapki-bahShutterstock