Най-добре от баховата терапия се повлияват децата

Vanya Zaharieva

Снимка: личен архив   

Вана Захариева е Бахов терапевт. Практикува и подкрепя с тази терапията повече от  15 години.

Г-жо Захариева, какво означава да си консултант по Бахова терапия?

Да си консултант по Бахова терапия не е професия, а призвание.Така съм го чувствала през годините, това е и моята страст.

Да се свържеш по специален начин с някой, който има нужда от емоционална подкрепа и ти да му осветиш  пътя, който той познава в детайли, но в следствие на преживени емоционални травми, е позабравил – това е същността на тази терапия. По-нататък,  правилната преценка, въз основа на натрупана практика и знания в областта, ми позволява да подходя индивидуално към всеки случай, и да преценя от какви есенции всеки има нужда, за да се изправи и продължи по своя път с лекота!

Разкажете повече за цветните есенции на д-р Бах и за тяхното въздействие?

Цветята и растенията се използват за лечение от хилядолетия. Този дар от Майката природа е открит още  в древността, когато хората лекували чрез целителната сила на растенията .В съвременния му вид този метод е преоткрит и оформен в системата от д-р Бах . След дългогодишни научни изследвания и опити, той установява, че есенциите хармонизират емоционалния дисбаланс, който е причина за болестта. Това е тайната на божествените цветя, които балансират ,хармонизират, подобряват отрицателните психически състояния и облекчават ежедневието наситено със стресови ситуации като ТЪГА, РЕВНОСТ, ДЕПРЕСИЯ, СТРАХ, РАЗДРАЗНИТЕЛНОСТ, ОТЧАЯНИЕ и психична УМОРА.

Физическите симптоми изчезват , а човек получава нови сили, постига мир и равновесие и е в пълна хармония със себе си.

Какво е приложението на баховата терапия при децата?

Децата са най-чистите създания, които са като попивателна гъбка и често се натоварват излишно от родителските ни неразположения или самите те са толкова чувствителни, че лесно биват засмуквани от най-различни преживявания и страхове. Може да ви прозвучах обвинително, но повярвайте, неразположенията при децата, често са обусловени въз основа, на отношенията ни в къщи. Деветдесет процента от проблемите на децата са следствие на влошена семейна среда. Разбира се, изключвам случаите, когато детето е преживяло лична драма и тук е необходимо да се подкрепи, но в повечето случай, майката или таткото се нуждаят повече от терапия, от колкото самото дете.

Ако една майка е страхлива, склонна е към притеснение или има агресивни прояви на нервност, то детето приема този модел на поведение като еталон и следва същото поведение.

В подкрепа на горе написаното искам да кажа:

Не обвинявайте децата си, че са такива или онакива и имат своите слабости! Погледнете се отстрани, дайте си време и вижте, дали това не е вашият модел в ежедневието и реакцията ви в провокиращи ситуации!

Кои са най-честите състояния, които третирате при децата?

Терапията е доста гъвкава и има подходящи цветни есенции за всички емоционални състояния. Не бих могла да засегна всички, но ето една малка част от тях: невъзможност да заспи само, нужда от прекалено внимание, ревност към по-малкото си братче, страх от животни, страх от високо, страх от провал, страх от тъмно, страх от болести, затвореност, силна срамежливост, лесна избухливост, нерешителност, пубертетната възраст, склонност към самоагресия или агресивност  към други деца, промяна на ново училище или тръгване на детска градина или ясла, трудно адаптиране, липса на самочувствие, отчаяност, зависимости като: смучене на палец, биберона или „въртене” на коса, любима играчка, нощни кошмари, прекалена разсеяност и много, много други…

От какво имат нужда децата, за да растат здрави и щастливи?

От ЛЮБОВ най-вече!

Още от грижа, сигурност, изслушване, похвала, а най-големият „подарък” за вашето мъниче е ВАШЕТО ЛИЧНО ВРЕМЕ.

Дори и да сте заети и уморени, отделяйте време всеки ден, за да поговорите с детето. То ще е безкрайно щастливо.

Следва продължение…

Интервю на: Академия за детско здраве

Свързани статии

deca-imunitet
kapki-bahShutterstock
bremennost-bah
deca-igraiat
kapki-bah
kapki-bahShutterstock