Бременността е началото на раждането – раждане с дула

Снимка: личен архив

Г-жо Терзийска, избрали сте професията „дула”, ще ни разкажете ли повече за нея?

Да бъдеш дула означава да подкрепяш, да помагаш, да приветстваш новия живот като изцяло забравиш за себе си в тези моменти. Дулата не е медицинско лице, но преминава през сериозна сертификация, за да е сигурна и полезна с уменията си и да оказва тази подкрепа професионално. Независимо какво раждане сте избрали, дулата може да бъде до вас през цялото време според нуждите, които имате в момента. Тя в никакъв случай не налага свое виждане или убеденост към процеса. Водеща винаги е бъдещата майка и семейството и. Ето защо услугата е строго индивидуална и съобразена с нуждите и желанията на раждащата жена и двойката. Методите, които прилагам са: информираност и подготовка още през бременността; емоционална подкрепа за целия период на раждането, компетентна информация за по-добра комуникация с медицинския персонал, помощ за справяне с болката чрез немедикаментозни методи (масаж, релаксация, топли и студени компреси, акупресура, хомеопатия, ароматерапия и др.), както и други специфични техники.

Нужна ли е предварителна подготовка преди самото раждане?

Бременността е началото на раждането! Велика трансформация, която се случва с тялото, ума и духа ни. Ражда се не само бебето, но и една нова личност, едно ново семейство! Ето защо е важно този период да преминава възможно най-осъзнато – с дълбока грижа за цялостната ни личност. Лекциите и курсовете за бременни, които предлагам включват задълбочена информираност по всички въпроси свързани с бременността и раждането, ролеви задачи и игри за отработване на различни ситуации и психо-емоционални състояния и изграждане на правилна нагласа към идващите промени. Изготвям цялостна програма на бременната, за нейната физическа активност, насоки свързани с храненето в различните периоди на бременността и лични упражнения за изграждане на по-добра връзка с бебето. Трудно е да разграничим раждането от бременността. Подготовката за раждането започва с превенцията на бременността. За успеха на едно раждане се обръщаме на първо място към периода на бременността и след това фактическата подготовка за раждането. Отново холистичния подход към личността и процеса носят най-висок процент успех и удовлетвореност! Когато сме се погрижили за тялото си, ума, и силата на духа остава да сме намерили информация за целия процес на естественото раждане и раждането чрез операция, да сме научили за различните опции и варианти за подкрепа и съответно сами да сме взели решение. Непрекъснатият ми опит в повечето по-големи болници в София, както и международните обучения за дула и обучител в подготовка за раждането, през които преминавам ми дават увереност, че мога да подготвя бъдещата майка и цялото бъдещо семейство именно по този начин.

Добре е раждащата жена и партньорът и да се подготвят за събитието, психически, физически и емоционално. Практиката показва, че присъствието на дула намалява значително елементът на несигурност, безпокойство и страх, а това прави процесът хармоничен и удовлетворяващ.

Каква е вашата роля по време на бременността?

Между дулата и раждащата жена е необходимо да се изгради връзка и доверие, ето защо провеждам няколко срещи преди раждането, за да обсъдим и изготвим план за раждане с бъдещата майка и партньорът и, особенно, ако той ще присъства на цялото раждане. Работим и върху емоционалните блокажи и страхове, които биха могли да дадат отражение върху раждането. Добре е да се срещнем и с медицинския екип, който е избран (ако има такъв) или да обсъдим в детайли особенностите на съответната болница. Подкрепата, която оказвам по време на самото раждане започва с първите контракции по телефона, след което според нуждите и ситуацията по време на целия период вкъщи, така че да решим заедно, кога е време да се тръгне към болницата, времето в болницата и до около 2 часа след раждането /ако болницата го позволява/.

Оказвате ли подкрепа в следродилния период?

Не по-малко важна е и подкрепата за кърмене и първите дни с бебето. На съм на разположение за въпроси и след това. Поне веднъж правя посещение в болницата, а след това и вкъщи, за да окажа нужната подкрепа с кърмене, носене и като цяло първите грижи за новороденото.
Има семейства, които търсят помощ от дула само за следродилния период. Това е една сравнително нова и доста по-различна услуга, която се извършва в първите 40 дни на новороденото. Насочена е към възстановяването на майката и практическо обучение в първите грижи за бебето. Правим една опознавателна среща преди раждането, но същинската подкрепа идва след това. В зависимост къде и как е родено бебето може да започне още в болницата с неговото раждане /дори и да е с цезарово сечение/ и продължава с няколко срещи вкъщи, докато майката се почувства уверена и спокойна да се грижи за бебето си. Прилгаме различни техники за въстановяване след раждане, проследяваме как върви кърменето, учим се как се прави тоалета на бебето, как да го поставим правилно в слинг и още много други полезни неща, така че периодът да е позитивен въпреки първоначалния стрес от всичко ново.

Интервю: Академия за детско здраве

Свързани статии

bremennost-bah
вана
dete- qde- salata-imunitetdete- qde- salata -imunitet
Правилното хранене на жената преди и по време на бременността и след раждане
stamahPixabay
Законът за излекуването
zdravoslovni navici
deca-imunitet
salata-kinoa
Кисело мляко в домашни условия
kapki-bahShutterstock
aroma
hranene
hranene
acne-face-map-1
rozi
silni-deca
bremenna-esen
bremenna-jena
bebe-suche
Майчиното мляко и предимствата на естественото храненеshutterstock
vitamini и minerali
tikva
semeystvo-se-hrani
semeystvo-se-hrani
novorodeno
jena-disha
Как да поддържаме жизнения си център със здравословно храненеPixabay
esencialni-maslaPixabay
kapki-bah
СърцетоPixabay
shishe-homeopatia
bremennost-maslashutterstock
relaxationPixabay
Фолиевата киселина, Чиния с броколиPixabay
kapki-bahShutterstock
Децата дишат 30% повече замърсен въздух
masla
Началото на живота
Майчиното мляко и предимствата на естественото храненеshutterstock
eterichni masla
eterichni masla
Шуслерови соли
Shutterstock