Броколи и овесени ядки могат да заменят фолиевата киселина като хранителна добавка

През първия триместър от бременността не са необходими, дори е добре, да се избягват всякакъв вид хранителни добавки и лекарства. Именно тогава се развива нервната система на плода и той подлежи най-лесно на увреждания.

Приемът на фолиева киселина под формата на хранителна добавка също може да бъде избегнат.

Фолиевата киселина, която често се изписва на бременните жени като добавка – до 12 г.с. седмица от развитието на бебето – спомага за изграждане на невралната гънка. Но, за да се натрупа нужното количество в организма са необходими поне 4-6 седмици прием. Т.е. приемът трябва да започне доста преди забременяването, за да има нужния ефект. След 12 г.с.  приемането и като добавка губи своя смисъл.

Правилното хранене може да донесе необходимата дневна доза фолиева киселина:

200г. броколи – съдържат 200 µг фолиева к-на;
50г. овесена каша – 50 µг;
10г. пшеничен зародиш – 50 µг
Необходима дневна доза – 200 – 600 µг/ден

Често през първия триместър интуицията или природата води жената под формата на неистово желание за определен вид храна. Или пък гадене от друг, или изостреното чувство за мирис, което започва да ни отблъсква от неподходящите храни и напитки.

Много жени споделят, че спонтанно спират кафето и дори то ги отблъсква през първите три месеца, тогава, когато е и най-остро въздействащо върху развитието на детето.

Ако до момента сте имали в менюто си изобилие от плодове, зеленчуци и течности – най-вероятно няма да има нужда да променяте нищо. Ако сте наблягали на тестени изделия и захар е добре да започнете да ги ограничавате.

А ако сте вегетарианци или веган – още от началото на бременността наблегнете на храни, които съдържат повече желязо, витамин В и магнезий – сусам, чия, ядки, покълнали семена, какао, нар, червено цвекло, водорасли и др.

Хранителните добавки ще са нужни във вашия случай. Но изкренно ви съветвам да преразгледате виждането си по този въпрос. Не забравяйте че носите отговорност за това което е във вас. Ваше задължение е да осигурите всичко необходимо за изграждането и развитието на детето. И както вие самите сте взели някакво осъзнато решение за начина ви на хранене, така предоставете и това право и на вашето дете.

Обърнете внимание на приема на течности – добрата хидратация е от първостепенна важност, за да усвояваме пълноценно полезните съставки и да се освобождаваме от ненужните своевременно. Опитайте да си създадете този навик, не е трудно, а веднъж създаден си остава и тогава сами ще може да убедите от неговата полза.