Здравето на нашите черва – основен приоритет

„Нека храната бъде вашето лекарство и лекарство – вашата храна.“ – ХИПОКРАТ

Здравето на Червата

В червата се извършва разлагането на храната.

Правилното функциониране на червата е от първостепенно значение за здравето не само при децата, а при всички хора.

Защитният слой на червата е изграден от добри бактерии, чиято роля също е и абсорбираща.

Компроментирането на този слой на червата се получава по различни причини.

Една от тях е приемът на антибиотици, защото знаем, че те убиват както лошите, така и добрите бактерии.Те са спасили много човешки животи, но в случаи на настинка и грип, можем да ги избегнем като предоставим на тялото необходимите условия да се възстанови – прием на повече вода, достатъчно почивка, подпомагане с природни средства като чесън, вода с мед и лимон, пробиотик и др.

Други фактори, които разрушават чревната микрофлора са приемът на статини, кортизон, противозачатъчни.

Чревната флора на новороденето зависи от чревната флора на майката – ако нейната е компроментирана, то и неговата ще е такава. Раждането със цезарово сечение е една от предпоставките, бебето да няма чревна защита. Друга такава е храненето му – с хомогенизирано и пастьоризирано краве мляко. Пастьоризацията се прави, за да убие вредните патогени в млякото, но то не подпомага чревната флора на бебето.

Това обяснява и реакцията на детето при ваксинацията – някои (които имат добра чревна флора) реагират добре на ваксината, други – зле.

На 4 или 6-месечна възраст, бебето яде храна, която не може да се разложи, поради липса на кътници и ензима, който се появява с тях, за да разгражда скорбялата.

Тези фактори разрушават граничната защита на червата и това често води до алергии, екземи, епилепсия, аутизъм.

Проблемът с Евстахиевите тръби – уши, нос, гърло е резултат най-често на алергии.

Един от алергените са млечните продукти – лактозата е най-честата причина за алергиите.

Нациите, които имат най- голяма консумация на лактоза, имат и повече случаи на остеопороза сред населението си.

Не е вярно, че кравето мляко ще достави най-добрата форма на калций, защото неговата форма е много трудна за усвояване от човешкото тяло.

Другият широко разпространен алерген е житото, което е трудно усвоявано от червата, които започват да отделят ензим, който да го разгражда. Белите кръвни клетки произвеждат повече еозинофили – голямо количество от тях покачва нивото на хистамина, което означава алергии.

Житото може да замени със спелта, лимец, елда, киноа, просо.

Как да поправим чревната стена?

  1. Елиминиране на алергените – рафинирана захар, млечни продукти, жито.
  2. Репопулация – прием на пробиотик (в превод – за живот)
Пробиотиците

Важно за пробиотиците е да са живи, да достигат до тънките черва и дебелото черво и да обърнете внимание на вида, щамовете и броя на единиците формиращи колонии. На какво да обърнете внимание при избор на пробиотик:

-качество на търговската марка

– висок брой на единиците, формиращи колонии

– разнообразие на щамовете

– способност за оцеляване

– проучване – предварително се осведомете, като откриете кои марки съдържат щамовете, поддържащи специфичните ви нужди.

Като цяло пробиотиците са доста деликатни. Повечето формули на пазара не са стабилни при стайна температура и голяма част от бактериите в тях загиват, докато продуктът стои на рафта в магазина или дори още при транспортиране. Много производители се опитват да „свръхзаредят“ пробиотичните си продукти с 3 до 10 пъти повече бактерии от твърденията на етикета, защото знаят, че до мига, в който добавката реално стигне до потребителя, голяма част или дори цялата уязвима микрофлора ще е загинала.

Ако бактериите са все още живи, когато бъдат погълнати, киселинната среда в стомаха унищожава голяма част от тях.

Бих препоръчала (от личен опит) определен пробиотик, който използва ексклузивна, патентована технология за капсулиране, която защитава полезните микроби при стайна температура и също така ги предпазва от враждебната среда в стомаха.

Методът гарантира, че всички шест щама микроорганизми стигат живи и невредими до тънките черва и дебелото черво, където могат да се заселят и да процъфтяват, за да спомогнат за възстановяване и поддържане на здравословен бактериален баланс вътре в нас.

 

  1. Възстановяване – алое-вера, лайка – успокояващо действие.
  2. Почивка между храненията.

Периодът на възстановяване може да е различен при всеки – от 4 мес. До 3-4 години.

 

За никой не е тайна, че съвременните храни и начин на живот въздействат на телата ни така, че редовното им презареждане с полезни бактерии става все по-важно, за да сме здрави. Защото, ако съумяваме да поддържаме червата си здрави, те усвояват полезните съставки от храните по-добре и така правопропорционално расте способността ни да сме жизнени, да живеем по-щастливо и по-продуктивно.

 

https://kidhealthacademy.eu/hristiiana-shanova/