bremenna-esen

Частици от замърсяването на въздуха са открити в плацента, вероятно вредят на бебето

Въглеродни частици, засечени с микроскоп в имунни клетки, доказват, че те могат да преминават от белите дробове в кръвообращението на майката и оттам към плацентата.

Сажди от замърсения въздух достигат плацентата и вероятно вредят на здравето на плода, съобщава електронното издание Medicinеnet. Това е установило проучване на екип от университета “Куийн Мери” в Лондон, Великобритания.

Микрочастици въглерод от изгоряло гориво навлизат в кръвообращението на жената, когато диша мръсен въздух.

“Нашите резултати представляват първото доказателство, че вдишаните частици на замърсяването могат да се предвижват от белите дробове в кръвната циркулация и оттам към плацентата”, обяснява педиатърът д-р Норис Лиу.

“Още не знаем дали откритите частици могат да преминават и в организма на нероденото бебе, но нашите доказателства подсказват, че е възможно”, добавя тя. Освен това не е нужно частиците да преминат в организма на плода, за да имат вреден ефект, защото след като имат ефект върху плацентата, това означава директно влияние върху него.

Проучването включва 5 бременни от Лондон, предвидени за оперативно раждане. Всички са непушачки и с бременност без усложнения, в резултат на което са родили здрави бебета.

След ражданията учените са изследвали плацентата. Търсили специфични имунни клетки, наречени макрофаги, които поглъщат вредни частици като бактерии и частици от замърсения въздух. Анализирали 3500 макрофаги под мощен микроскоп. Открили 60 клетки, съдържащи общо 72 черни полета, предполагаеми въглеродни частици. Всяка плацента съдържала средно по 5 микрометра от тази субстанция. След това изследвали с електронен микроскоп микрофагите от 2 от плацентите в по-големи детайли. Така открили въглеродните частици от замърсения въздух.

Предишни проучвания доказаха връзката на мръсния въздух с раждането на недоносени деца, на деца с ниско тегло, с детската смъртност и с белодробните проблеми при децата.

“Това ново проучване показва възможен механизъм на засягането на бебетата от въздушното замърсяване, докато са теоретично защитени в утробата. Нужни са по-стриктни политики за по-чист въздух, за да намалим влиянието на замърсяването върху здравето навсякъде по света”, коментира Мина Гага, президент на Европейското дихателно общество, на чийто конгрес в Париж тези дни е представено проучването.