Цветове, които лекуват през душата

Neli Mutafova

Източник: Личен архив

Нели Мутафова е Бахов терапевт. Занимава се с нетрадиционна Бахова терапия от 2011г. Провежда обучения и семинари за ползите и приложението на цветотерапията по метода на д-р Бах. Специализира в работата със семейства с малки деца, бременни жени, както и жени по време на тяхното раждане.

Г-жо Мутафова, защо наричате баховата терапия „цветове, които лекуват през душата“?

Цветотерапията работи с модели на поведение и психосоматични състояния, които са в основата на голяма част от болезнените преживявания и травми. Целта е траен и цялостен терапевтичен резултат, базиран на естествения ритъм и баланс на организма.

Бах терапията официално е призната през 1936 г.

Какво представляват цветните есенции на д-р Бах?

Система за лечение с цветя, която лекува по-скоро емоционалните, менталните и духовните състояния, отколкото физическото тяло. Развита през 30-те години на ХХ век от английския лекар д-р Едуард Бах. Цветните есенции съдържат вибрационна енергия, която се счита за жизнената сила на растенията. Течни разтвори, приемат се на капки с капкомер направо в устата или в чаша вода или сок. Като принцип на действие Цветните есенции са най-близки до хомеопатичните лекарства, те също са част от вибрационната медицина. Приличат си по това, че активната съставка постепенно се разрежда във вода и се приемат минимални дози. Но докато при хомеопатията микродоза от отровата образно казано действа като противоотрова и лекуваме тъмнината с частица тъмнина, то при цветотерапията лекуваме с частица светлина. Целта на цветолечението е да ни помогне да излекуваме негативните си емоционални състояния. Цветните есенции действат като ни изпълват с положителни качества, а не като изтласкват отрицателните нагласи. Напр. гневът не се побеждава с мини-доза гняв, а с любов – цветните есенции изграждат енергийна матрица на положителния модел.

Есенциите са безопасни за бебета и деца, също така за бременни и кърмещи жени.

Могат да се употребяват неограничено време. Могат да се комбинират с всички други лечебни системи, включително и с лекарства от класическата медицина. Меко и деликатно действие – понякога хората описват действието на есенциите като недоловимо. Действието им по принцип е много нежно и някои хора може да не регистрират промяната. Есенциите възстановяват хармонията – понякога може дори да не забележим, че проблемът вече не съществува. Понякога е нужно време, за да се осъзнае промяната.

Въпреки, че се наричат „есенции”, нямат нищо общо с есенциите и ароматните масла в ароматерапията. Приготвят се по т.нар. слънчев метод, наподобявайки росата – в стъклена купа с вода от чист поток откъснатите цветове престояват на слънце няколко часа. Водата се изпълва с енергията на цветето и действа много силно. Това бил простият и лесен начин, който д-р Бах търсел от години и който включвал всичките 4 елемента:

Как разбирате от какви капки се нуждае Вашият клиент?

Начинът на диагностика, чрез който се установява, от какви капки човекът има нужда, е нетрадиционен. Методът е базиран на физиологическата обратна връзка, която терапевтът получава от тялото на клиента (или ако се работи от дистанция, обратната връзка е енергийна). Чрез този метод диагностиката може да покаже, какъв е моделът, с който капките ще работят по време на съответния период, в който клиентът ще ги пие, както и какви са верижните реакции на модела. Самият модел е в пряка зависимост от формулираната в началото на Баховата терапия цел – така нареченото „намерение на диагностиката” (НД).
При Бахова терапия се търси кои есенции се появяват 3 пъти – те работят с ядрото на модела/предизвикателството/намерението и характеризират хронично слабите места. Тези трикратно повтарящи се цветя ще образуват финалната сесия / заключителната формулация.

Как се приемат капките на д-р Бах?

Обикновено се правят капки 4 пъти, като всеки път процесът се отвежда до следващо, по-дълбоко ниво на лечение. Капките, които се повтарят 3 пъти в трите сесии, са показател за хронично слабите нива, т.е. за ядрото на съответния модел, и четвъртия път се пият само те, за да се стабилизира хармонично изградената вече енергия. Понякога е необходимо процесът да се удължи с една или две допълнителни сесии (за да има цветни есенции, повтарящи се 3 пъти), а понякога за процеса е достатъчно да се направи само една сесия.

Капките се приемат 4 пъти по 4 капки на ден – не е необходимо да се спазва точен час, но
е добре денят да се раздели на 4 приблизително равни части, за да може капките да се пият в
равни интервали от време. През нощта се почива освен в случаите, в които човек се буди и му
се пият капки, или има лечебна криза.
Капките се накапват под езика. Може също да се поставят във вода, сок или чай, както и в други любими течности, без това да бъдат алкохол, кока-кола, сода или нещо газирано.

Тъй като съдържат вода, алкохол и екстракт от есенциите, от които са направени, те не са неприятни – дори може да са доста вкусни, докато се пият, понеже тялото разпознава лекарството в тях и разбира, че получава помощ, като при това реагира позитивно. Няма никакво значение, дали капките се пият преди или след хранене. Няма никакви хранителни ограничения, а и тази терапия може да работи паралелно с всяка друга, като единствено е желателно да не се пие алкохол по време на процеса.

Наблюдават ли се странични ефекти при Баховата терапия?

При Баховата терапия няма странични ефекти, няма регистрирани или докладвани вредни странични действия!

Всъщност есенциите не действат съвсем „меко и леко“ (каквото е широко разпространеното мнение за Баховата терапия), по-скоро действат на фините нива, а физическите проявления на фините неща може и да добият бурен характер.

При алтернативната Бахова терапия има лечебни кризи! И те се приветстват с „добре дошли”!

Лечебни кризи има в около 80% от случаите. Те стават причина човек да осъзнае проблема (и да се освободи). Съзнанието променя нервната система, тя въздейства на ендокринната система, а тя чрез хормоните въздейства на тялото.
Всъщност „лечебна криза” – поне при алтернативната Бахова терапия, която прилагам – означава, че:

Организмът разпада старите, нехармонични модели и е в недостиг на енергия – т.е. трябва му още количество от капките.

Затова тогава препоръчвам да се пият „капки за криза”.

Интервю на: Академия за детско здраве

Свързани статии

bremennost-bah
deca-imunitet
kapki-bahShutterstock
deca-igraiat
kapki-bah
kapki-bahShutterstock