Децата дишат 30% повече замърсен въздух

Децата дишат 30% повече замърсен въздух от възрастните по натоварени улици

При ходене пеш по натоварени улици децата са потенциално изложени на 30% повече замърсен въздух от възрастните, заради по-ниския си ръст и близостта до изгорелите газове от автомобилите, съобщава британският вестник “Телеграф”.

Изводът е от ново проучване, в което деца и възрастни в Манчестър, Лийдс, Глазгоу и Лондон са носили монитори за отчитане на замърсяването на въздуха по 10 минути, движейки се по тих маршрут, натоварен път, в кола и в автобус.

Родителите се призовават да избират по-тихи улици, за да предпазват децата от замърсяването – така рискът се снижава 2,5 пъти. Съветват ги и да избягват личния автомобил. Причината е, че при определени условия замърсяването в превозните средства може да бъде до 50% по-високо, отколкото на тротоара.

Системното излагане на замърсен въздух увеличава риска от здравословни проблеми, включително сърдечни и астма, както и от ограничаване на развитието на белите дробове.

Едно на всеки 3 деца в Обединеното кралство живее в район със замърсяване на въздуха над допустимите норми, което може да бъде предпоставка за дългосрочни здравословни проблеми, според друг анализ, изготвен от УНИЦЕФ.

Около 4,5 млн. деца, включително 1,6 млн. на възраст до 5 г., живеят в райони с нива на фини прахови частици над определените за безопасни от СЗО.

„Тревожно е, че 1/3 от нашите деца могат да изпълват белите си дробове с токсичен въздух, който ги излага на риск от сериозни дългосрочни здравословни проблеми”, казва Ейми Гибс от ръководството на УНИЦЕФ във Великобритания. ”Ние не допускаме децата ни да пият мръсна вода, така че защо им позволяваме да дишат мръсен въздух?”, допълва тя.

„Наистина е шокиращо, че малките деца дишат токсичен въздух по пътя си към училище. Това може да е особено опасно за 1,1 млн. деца във Великобритания с астма, тъй като замърсяването на въздуха е сред водещите причини за астматични пристъпи”, казва Фарингтън Дъглас от „Астма Великобритания“. Той призовава правителството да вземе законодателни мерки за предпазване на младите.

Призив да се спазват препоръките на СЗО за въздуха отправя и Саймън Гилеспи, гл. изп. директор на British Heart Foundation: “Много е притеснително, че хиляди деца могат да излагат на риск здравето си просто като ходят на училище. Нашите изследвания показаха, че излагането на високи нива на замърсяване на въздуха е изключително вредно за сърдечносъдовото здраве и младите хора не са имунизирани”.