Мирослава Маринова, холистичен здравен консултант: Когато родителите се хранят здравословно, децата получават всичко, което им е необходимо от храната на трапезата

Miroslava Marinova

Източник: Личен архив

Мирослава Маринова e холистичен здравен консултант, лектор с йогийска и aюрведична насоченост, веган кулинар, специалист по детоксикация, автор в сп. Йога за всички.

Най-често срещаните заболявания в детството и на по-късен етап могат да бъдат избегнати или сведени до минимум когато на децата се предостави разнообразна пълноценна храна от природата.

Какви състояния могат да се повлияват при децата посредством холистичното хранене?

Начинът на хранене повлиява цялостното здраве и развитие на децата. Тъй като детската система е по-чувствителна от тази на възрастния, правилният избор на храни в ранна възраст е от още по-голямо значение за хората и бъдещето им. Най-често срещаните заболявания в детството и на по-късен етап могат да бъдат избегнати или сведени до минимум когато на децата се предостави разнообразна пълноценна храна от природата. Проучванията показват, че такива заболявания са ушните инфекции, постоянни настинки, астма, алергии, лошо храносмилане, смущения в отделителната система, главоболие, хиперактивност, депресия, дори диабет и някои ракови и сърдечни заболявания.

Вие като родител каква стратегия следвате по отношение на храненето?

Като родител се старая да запознавам детето си с храната от природата от най-ранна възраст. Първите му храни на 6-месечна възраст бяха зеленчуци на пара и меки, сочни сурови плодове. За него и тогава и до ден днешен е удоволствие и приключение да изучава естествения вкус, мирис, форма, цвят и текстура на храната в естествения й вид. Запознавам го с отглеждането на храната в градина и го насърчавам да се грижи за растенията, да откъсва сам и опитва плодовете и ядките им на място, когато има възможност. По този начин не само израства информиран, но и осъзнава връзката ни с природата и нашето място в нея. Никога не бих лъгала или заблуждавала детето си за действителната самоличност на нещата и храната не прави изключение. Но най-важната ми роля, като родител, е да възпитавам детето си чрез собствения си пример. Ако се опитвам да го убедя да се храни с едно, докато аз се храня с друго, не бих имала успех задълго. В дома ни няма храна или напитки неподходящи за детето ни. Храним се навън сравнително рядко и изборът ни отново е съобразен с него. Това, което е вредно за детето, в повечето случаи е вредно и за възрастните така или иначе, и ние отдавна сме го изключили от менюто си. В редките ситуации когато детето ми поиска храна, която аз не намирам за подходяща, и не успея да го разубедя чрез обяснения, го оставям да я опитва свободно, за да не развие подсъзнателен стремеж към “забранения плод”. Поради същата причина не използвам определени храни, като например сладките, като награда, и не се опитвам да го прилъгвам, за да се храни. Показвайки доверие и уважение към неговия избор, го уча да поеме сам отговорността да се вслушва в тялото си и да осъзнава своите истински нужди.

В какво се изразява вашата работа?

Моята работа се изразява в това да помагам на хората да започнат да се хранят и живеят по начина, който ще им помогне да постигнат здравословните си цели. Програмата ми е 6-месечна, с по две едночасови сесии на месец. Това дава възможност на клиентите ми да изградят трайни навици в начина си на хранене, като имат възможност да обсъждат с мен всички аспекти на здравословния начин на живот и прилагането му.

Интервю: Академия за детско здраве

Повече за Мирослава Маринова можете да намерите тук

Свързани статии

храненето в детска възраст
dete-zabi
dete- qde- salata-imunitetdete- qde- salata -imunitet
shokolad
stamahPixabay
cheren baz
zdravoslovni navici
deca-imunitet
akne-dieta-gaspacho
salata-kinoa
Кисело мляко в домашни условия
smuti
hranene
hranene
acne-face-map-1
silni-deca
bebe-suche
Майчиното мляко и предимствата на естественото храненеshutterstock
mursalski-chay
vitamini и minerali
tikva
nedovolno-dete
semeystvo-se-hrani
Магията на чаената отвара
semeystvo-se-hrani
novorodeno
Как да поддържаме жизнения си център със здравословно храненеPixabay
СугестопедияShutterstock
mlada-jena
СърцетоPixabay
child-bear-feet
Фолиевата киселина, Чиния с броколиPixabay
Началото на живота
Хиперактивността при децата е „вик за помощ“ , дете на сърфPixabay
Майчиното мляко и предимствата на естественото храненеshutterstock
eterichni masla
Шуслерови соли
Shutterstock