Лице на Академия за детско здраве

д-р Донка Радева и Константин Янев

д-р Донка Радева и Константин Янев

Собственици на ферма за пермакултурно земеделие

Донка и Константин са добрите стопани на малката ферма „Органични Градини Орешак“. Това е пермакултурна градина, създадена през 2007 г. в село Орешак, област Варна. Основната идея е да се отглеждат зеленчуци, плодове, подправки и екзотични растения, по имитиращ природните процеси начин. При тях можете да се насладите на едни от редките и непопулярни в България ядливи растителни видове.

Константин e главен фермер на Градините. С градинарство се занимава от 2007 г., а добрата му теоретична подготовка и дългогодишната практика, му помагат да експериментира и да прилага нестандартни решения в градината. Прилага пермакултурни принципи и се радва на успешна реколта, отгледана в хармония с природата. През 2016 г. е номиниран за “Фермер на Бъдещето“ по програма FarmErasmus на Greenpeace.

Донка е асистент-фермер и отговорник за икономическо развитие на фермата. Тя е доктор по Екоикономика и успешно провежда първото национално икономическо научно изследване на пермакултурни ферми в България, както и изследване за Градското земеделие у нас. Тя е също сертифициран преподавател и пермакултурен дизайнер, също така участва в научни конференции, публикува и книги в областта на устойчивото развитие и климата.