Етеричните масла – бременност, раждане, следродилен период

bremennost-masla

Източник: shutterstock

Етеричните масла могат да осигурят необходимото облекчение за вас и вашето бебе по време на бременността, раждането и следродилния период, но някои общи насоки за безопастност при работа с етерични масла трябва да бъдат спазвани, за да се осигури максимално здраве и защита за вас и вашите деца.

Правила, които трябва да се спазват при употребата на етерични масла:

Консултирайте се със здравен специалист. Използвайте с повишено внимание по време на първия и втория триместър от бременността, тъй като бебето се развива бързо и е добре винаги да се консултирате с вашия лекар, за да сте сигурни, че използването на етерични масла е подходящо за вас по това време. Също така трябва да се консултирате с вашия педиатър по всякакви въпроси относно използването на етерични масла за вашите бебета и малки деца.

Използвайте най-висококачествените масла. Когато използвате етерични масла по време на бременността и за малки деца от изключително значение е качеството на маслата. Използвайте само 100 % чисти, терапевтичен клас масла от производител, който притежава сертификати за качеството и концентрацията на маслата.

Използвайте пестеливо. Използвайте само капка или две за малките деца и ги разреждайте с базово масло преди да ги използвате външно. Важно е също така за бременните жени да обръщат специално внимание на това как техните тела реагират на етеричните масла и да използват само толкова, колкото е необходимо, за да се постигне желания ефект.

Избягвайте определени масла. Някои масла се определят като общо безопасни за използване по време на бременост, докато други се счита, че притежават свойства, които могат да навредят на майката и плода по време на бременността. Това включва еменагогичните и абортиращите етерични масла, тъй като те имат свойството да стимулират контракциите и да стимулират притока на кръв в матката.

Масла, които не се препоръчват по време на бременност:

  • Канела, карамфил, розмарин и салвия – всички те могат да предизвиат контракции.
  • Исоп (hyssop) – има абортиращи свойства.
  • Копър – насърчава производството на естроген.
  • Гаултерия (wintergreen) – съдържа вещество (метил салицилат), което може да причини алергични реакции и е токсично при поглъщане.

На практика всичко може да бъде токсично във високи дози, което прави дозировката на всяко етерично масло, изключително важна.

Когато става въпрос за използване на етерични масла по време на бременност или в грижата за най-малките, маслата трабва да се използват внимателно и предпазливо!

По материали на: Боталайф България

Свързани статии

hranene
acne-face-map-1
rozi
deca-se-hraniat
dete-risuva
bremennost-bah
silni-deca
bremenna-esen
bremenna-jena
tikva
dete-imunitet
dete-lekar
med-i-masla
nedovolno-dete
chai-gora
semeystvo-se-hrani
stamahPixabay
cheren baz
jena-disha
mlada-jena
esencialni-maslaPixabay
dete-tsveteShutterstock
kapki-bah
Pixabay
shishe-homeopatia
relaxationPixabay
brokolli-wokPixabay
kapki-bahShutterstock
bremenna-se-hrani
masla
Shutterstock