Има връзка между ограничените възможности за разходка в града и детската астма

Dete-disha

Източник: Shutterstock

Изследователи от детската болница в Торонто (SickKids) и Университета в Торонто, Канада, проучват градска среда, която възпрепятства физическата активност на децата и периодичната поява на астматични състояния при тях.

Екипът използва здравните данни на Института за клинични оценъчни науки на Онтарио, за да изследва 326 383 деца от провинция Онтарио (чийто център е най-големият град в Канада, Торонто, с 6 млн. жители – б.р.), родени между 1997 и 2003 г. Диагнозите за астма се основават на времето, когато данните за децата са били подадени от Система за наблюдение на астмата в Онтарио, което изисква две посещения в рамките на две последователни години или хоспитализация в болница поради астматичен пристъп. Децата с астма, подадени от Системата за наблюдение на астмата, са проследявани непрекъснато от момента на поставяне на диагнозата до края на проучването.

Използва се Индекс за възможностите за движение, за да се изследва дали кварталите, в които живеят децата, са благоприятни за ходене. Характеристиките включват гъстота на населението, гъстота на жилищата, достъп до услуги и улична свързаност.

69 628 деца (21%) от живеещите в градска среда с ограничени възможности за разходка са развили внезапно астма и са били регистрирани в базата данни на Системата за наблюдение на астмата в Онтарио, установява изследването. Средната възраст за диагностициране на астмата е 2,5 г. за всички деца с астма и 3,5 г. за деца, които са имали астма до края на проучването.

Същите резултати са открити след отчитане (контролиране) за пол, преждевременно раждане, затлъстяване и алергични състояния.

„Установихме, че децата, живеещи в градска среда с ограничени възможности за движение са по-склонни да развият астма и да продължат да получават астматични пристъпи и в по-късното детство”, казва водещият автор д-р Елинор Симънс, детски алерголог от Детската болница в Манитоба, Канада. „Тези открития показват връзка между липсата на ежедневна физическа активност, или заседналия начин на живот и развитието на нова и продължаваща астма в деца от Торонто“.

Въпреки че има проучвания за ограничените възможности за разходка в градска среда и хронични заболявания като диабет при възрастни, това дългосрочно проучване се смята за първото, което се занимава с връзката между условията на градската среда и детската астма.

Авторите отбелязват, че техните констатации документират „статистически силна връзка между детската астма и ограничените възможности за разходка в градска среда, разширявайки резултатите от предишни публикувани проучвания, които са демонстрирали променливи зависимости между детска астма и физически упражнения или заседнал начин на живот. “

Свързани статии

aroma
bremenna-esen
dete-na-kon
kid-yoga
yoga-deca
adult-childPixabay
jena-disha
suria-namaskarShutterstock
dete-tsveteShutterstock
deca-yoga
relaxationPixabay
Dete-kolelo
Dete-dishashutterstock