Хляб с квас

Хляб с квас

Преди около година установих, че имам алергична реакция към глутена. Това беше и причината изцяло да изключа тестените изделия от менюто си. Да си призная никак не ми бе лесно да се откажа от хляба.


Един ден моя колежка ми направи хляб с квас и ми каза – „Пробвай! Има шанс да не направиш реакция.“ В интерес на истината хлябът беше направен с хлебно бяло брашно, а не с безглутеново. Учудващо не проявих реакция!


От известно време започнах и аз да си правя хляб с квас. И да Ви кажа не ми е първият опит за хляб, но този е един от най – лесните, който съм правила до момента.


А, за да си направим хляб с квас ни е нужна КВАС. В повечето случаи хората не могат да си правят, затова търсят помощ от приятел.
И на мен ми беше даден квас, но поради голямата си самоувереност успях да убия едната си квас, та се наложи да си направя.
Хей, пробвах! Взе че ми се получи!


А как да си направим хляб с квас? Следвайте стъпките :

Слагате в съд равни пропорции вода (стайна температура) и бяло хлебно брашно. Смесвате до хомогенна смес, захлупвате и оставяте на стайна температура за около 24 часа.

До 24 часа трябва да започнат да се появяват балончета. Това е показател, че се нещата вървят в правилната посока. Опитайте се да направите поне около 100 грама или смесете 50 грама брашно с 50 мл. вода 😉
В купа добавяте 300мл. вода на стайна температура, 500гр брашно и между 50 до 80гр. квас, щипка хималайска сол (може и морска или келтска).

Започвате да бъркате, докато в даден момент трябва да започнете да го замесвате. Когато тестото е готово, оформяте го на топка.
Оставяте го в купа покрита с кърпа и задължително на топло място (например в близост до парното, печката).
Тестото престоява 8 часа, след което го вадите от купата и размесвате отново. Оформяне на стегната топка и го поставяме в съда за печене.
Знам, че има специални тенджери за този вид хляб с Квас, но аз използвам моята стъклена, йенска тенджера.
Печем в предварително загрята фурна на 250°. Първите 25 мин хлябът е покрит с капак, а върху капака слагаме тава. След 25 минути трябва да намалим температурата на фурната на 220° – 230° , махаме тавата и капака и оставяме за още 20 мин.

И както се казва в приказката за Житената питка:
„Излязла от огъня с гореща глава, отърсила от гърба си въглените и се търкулнала. Хайде-е-е! Отива да си обиколи нивата.“
Изваждаме, покриваме с кърпа и изчакваме хлябът с Квас да изстине!
Да Ви е сладко !