Хомеопатия и цветни есенции помагат за спокойно лято на морето

Важна част от подготовката за нашата почивка е АПТЕЧКАТА – споделя Д-р Ирена Маждракова  – хомеопат, шуслеров терапевт, водещ обучение по Австралийски цветни есенции.

Д-р Маждракова, сезонът на ваканциите набира скорост. Ще споделите ли с какво може да помогне хомеопатията срещу типичните летни неразположения?

Хомеопатията, както и австралийските цветни есенции, предлагат разнообразни средства за овладяване на най-честите здравословни проблеми, за цялото семейство по време на летните почивки. Полезно е човек да си носи набор от най-важните препарати.

Да започнем от пътуванията в екзотични страни, които винаги са предизвикателство за организма.

Първо, самото пътуване със самолет е по-дълго и е съпроводено с умора, стрес от електромагнитни полета и адаптивен стрес. В този случай на помощ идва цветната комбинация Travel Essence, която е добре да се взема седмица преди пътуването, по време на и седмица след кацането. Както при всички австралийски цветни есенции, стандартната доза е 2 пъти на ден по 7 капки.

Това са енергийни лекарства и трябва да се пазят от замърсяване – да не се опират до устата, езика, да не стоят на мръсно и т.н., за да не се замърсява разтворът. 

Има ли средство срещу страх от летене?

Да, хомеопатичният препарат Argentum Nitricum в потенция 200 или LM1, който действа много сигурно в такива случаи. Прилагала съм го ефективно и при хора, на които професионално се налага често да пътуват със самолет. 

Екзотичните дестинации крият и рискове от нетипични за нашата страна инфекции. Каква подготовка е нужна?

В тези случаи има 2 важни лекарства. Едното е China. Ако се пие в потенция 30 CH всеки ден, рискът да хванете амебиаза е нищожен. За нашето море и за Гърция няма нужда от всекидневна употреба. В Гърция може би само за децата, но за далечните дестинации се налага и профилактира диарии.

У нас също е добре да се носи на морето, тъй като е важен помощник при обезводняване на децата, които имат повръщане и диария. Прилага се на 2-ия ден, когато повръщането вече е намаляло и трябва да се хидратира организмът. Приемът е по 2 пъти на ден заедно с хидратиращите разтвори. 

Другият препарат е Okoubaka, на Немския хомеопатичен съюз. Това значи, че е в D-разреждане. Този тип разтвори са близки до тинктурите и колкото по-ниско е числото, толкова по-близък е разтворът до тинктурата – майка.

Тези лекарства действат много добре на физическо ниво и за разлика от C-разрежданията, се вземат много по-често – в остър период може през 10-15 минути. За самолечение са подходящи ниските D-разреждания като 6 и 10.

Okoubaka D6 или D10 е много подходящ препарат при гадене, повръщане, стомашна и коремна болка, с подуване или киселини. Има детоксикираш ефект. Действа отлично при консумация на развалена храна или непозната, непоносима за стомаха храна. Може да се взема и след завръщането за детокс. Както и когато излизате на ресторант, а сте свикнали с домашна храна и очаквате храносмилателен проблем.

При предстоящо пътуване може да се взема Okoubaka за 1 седмица 3 пъти дневно паралелно с Travel Essence.

Когато се появят температура, кихане, кашляне, незаменим помощник е Pau d’Arco. Това е хранителна добавка, произвежда се от няколко фирми в различна концентрация на активното вещество, която съдържа кора от мравчено дърво.

В нея има вещества, които са мощен естествен антибиотик. Дозата за деца в остър период е 1-2 капсули дневно, а ударната за възрастни – 5 капсули на ден. 

Какво е нужно за почивка на море у нас или поне извън екзотичните страни?

Типичното хомеопатично лекарство при разстройства с гадене и повръщане, може и с много висока температура, е Arsenicum Album CH 200.

Не очаквайте, че с една доза ще се реши острият период. Детето повръща – изплаква се устата и се дава една доза, след 20 минути пак повръща – пак доза, и така. Може спокойно да се даде 4 пъти за деня.

За аптечката на морето е добре да имате и Podophyllum и Carbo Vegetabilis.

Първото е за разстройства с много силен мирис, придружени с газове. Второто е известният активен въглен, който в хомеопатичната си форма се дава при много бързо отпадане на болния,  дори колапс. 

Нарича се „съживител“. Дава се доза по 3 гранули или 3 капки по 1-2 пъти или 4 пъти за деня според потенцията. 

При топлинен удар се дава Belladonna 200 CH еднократно. От личен опит зная, че при екстремно висока температура от прегряване действа в рамките на 5 минути с обилно изпотяване. 

Има ли средства против слънчево изгаряне?

Да, дава се хомеопатичното лекарство Cantaris, например 30CH. От цветните есенции много подходяща за лятото е комбинацията Solaris Essence, която противодейства на слънчевата радиация.

Отлично действа при деца със слънчева алергия, целогодишно, даже майки казват, че с времето тази чувствителност намалява. Вземат се по 7 капки 2 пъти на ден. Капва се и на местата, където мерим пулса.   

 

Ако статията Ви е харесала, споделете я!