Хранене според биоритмите и часова активност на органите

Източник: Shutterstock

За да постигнем оптимален душевен и физически здравословен баланс, би трябвало непременно да се съобразяваме с нашия вътрешен часовник, които е присъщ на всички хора и отразява природните биоритми, заложени в самия процес на сътворение на живота.

Светлината през деня и тъмнината на нощта, смяната на сезоните, изгряването на звездите на небосклона и много други природни ритми започнали да определят протичането на всички фисиологични процеси в живите организми. Природата контролира приспособяването към определени биоритми чрез индивидуално регулиране на количеството на определени хормони. От своя страна те регулират в съзвучие с биологичния часовник сърдечната дейност, кръвното налягане, мозъчната невронална активност и менталните процеси, функцията на бъбреците, новото на кръвната захар, удоволствието и болката. Ако човек познава същността на биоритите, всеки, независимо от пола и възрастта си (жена/мъж/дете/кърмаче) може да се възползва от смяната на деня и нощта много по-целесъобразно. Така ще можем да използваме върхвната фаза на деня за концентрирана работа, а най-ниската фаза вечер и през нощта – за почивка и сън.

Въз основа на тези познания можем да направим изводи и за правилното хранене и особено за подчинения на биоритмите стил на хранене. Имам предвид естественото хранене, адаптирано към вътрешния биологичен часовник, което се отразява изключително благоприятно върху цялостното функциониране на организма и на оздравителния процес.

Органите  в тялото работят с различна интензивност и имат максимална и минимална часова активност. Максималната са фазите с висока функционална активност, а по време на минималните, органите си почиват. Редуването на фазите означава и часове на максимален и минимален енергиен и кръвен поток отделните органи. Като познаваме тези часове, можем принципно да водим здравословен живот и да се радваме на значително подобряване на общото здравословно състояние.

Като знаете вече най-подходящото време за всеки орган, ще можете да подложите на проверка придобити, закостенели и неподходящи навици и да се откажете от тях, водени от принципа „опрости живота си”. Това познание помага също по-лесно да установяваме в кой орган ни е слабото място, да усещаме нарушения в душевното си състояние и заболявания и да приемаме предписани медикаменти в правилното време за съответния орган.

Имахте предвид, че лятното часово време не влияе по никакъв начин на тези периоди. Изхождаме винаги от нормалното време, защото организмът остава верен на своя първичен ритъм.

Имате ли оплаквания по едно и също време през деня и нощта?

Един поглед на „часовника на органите” ще ви помогне да разберете активната или спокойната фаза на съответния орган и да си обясните проблема.

Ето един пример: много хора се хранят вечер обилно и след това се оплакват от газове, чувство на тежест или стомашни болки. Храната е приета между 19 часа и 21 часа. Часовата активност на органите показва, че това е времето, което стомахът е най-малко активен. Ако основната храна за деня се приема на обед, тези оплаквания ще изчезнат.

Приемът на медикаменти също трябва да се съобразява със съответната максимална фаза.  Така например, лекарство за черния дроб трябва да се вземе 5 минути преди началото на максималната активност на черния дроб (01 ч. през нощта).

Нека започнем мислено пътешествие през периодите на активност на органите в сезоните и часовете на деня.

В нашия модел на пътуване, зает от традиционната китайска медицина, годишният кръговрат се състои от 5 годишни времена:

  • късно лято и ранна есен (активни са стомах, далак и задстомашна жляза (панкреас);
  • есен (активни са бял дроб и дебело черво);
  • зима (активни са бъбреците и пикочния мехур);
  • пролет (активни са черен дроб и жлъчка);
  • лято (активни са сърце, тънки черва и кръв).

За изобразяване на периодите, според които функционират органите ни, разделяме 24-те часа на денонощието на 12 двойки часове. Органите ни се „движат” с времето: така всеки орган има максимална активност и 12 часа по-късно почивка.

Дебелото черво, например, е най-активно сутрин между 5 и 7 часа. Дебелото черво е отговорно за разделянето на „чисто” от „нечисто” и изхвърлянето на излишните материи чрез сутрешна дефекация. По това време бъбреците са в минималната си часова активност (почивка).

Ако сутринта ви измъчва разтройство, това говори за липса на достатъчно енергия по меридиана на бъбреците.

Периоди на активност на органите в сезоните и часовете на деня.

*В традиционната китайска медицина се появяват още два органа: „троен нагревател” и „перикард”. „Тройният нагревател” е функционален кръг, който отговаря за взаимодействието между трите кухини в тялото; това са зоните под пъпа, между пъпа и диафрагмата и над диафрагмата. Този „ троен нагревател” се нарича път на храната. „Перикардът” обгражда и защитава сърцето.

Из „Шуслерови соли и хранене според биоритмите“. Графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг, Сиела, София, 2017 г.

Свързани статии

nedovolno-dete
stamahPixabay
mlada-jena
Pixabay
Shutterstock