Хранене според биоритмите

За да постигнем оптимален душевен и физически здравословен баланс, би трябвало непременно да се съобразяваме с нашия вътрешен часовник, който е присъщ на всички хора и отразява природните биоритми, заложени в самия процес на сътворение на живота.

Светлината през деня и тъмнината на нощта, смяната на сезоните, изгряването на звездите на небосклона и много други природни ритми започнали да определят протичането на всички фисиологични процеси в живите организми. Природата контролира приспособяването към определени биоритми чрез индивидуално регулиране на количеството на определени хормони. От своя страна те регулират в съзвучие с биологичния часовник сърдечната дейност, кръвното налягане, мозъчната невронална активност и менталните процеси, функцията на бъбреците, новото на кръвната захар, удоволствието и болката. Ако човек познава същността на биоритите, всеки, независимо от пола и възрастта си (жена/мъж/дете/кърмаче) може да се възползва от смяната на деня и нощта много по-целесъобразно. Така ще можем да използваме върхвната фаза на деня за концентрирана работа, а най-ниската фаза вечер и през нощта – за почивка и сън.

Въз основа на тези познания можем да направим изводи и за правилното хранене и особено за подчинения на биоритмите стил на хранене. Имам предвид естественото хранене, адаптирано към вътрешния биологичен часовник, което се отразява изключително благоприятно върху цялостното функциониране на организма и на оздравителния процес.

Органите  в тялото работят с различна интензивност и имат максимална и минимална часова активност. Максималната са фазите с висока функционална активност, а по време на минималните, органите си почиват. Редуването на фазите означава и часове на максимален и минимален енергиен и кръвен поток отделните органи. Като познаваме тези часове, можем принципно да водим здравословен живот и да се радваме на значително подобряване на общото здравословно състояние.

Като знаете вече най-подходящото време за всеки орган, ще можете да подложите на проверка придобити, закостенели и неподходящи навици и да се откажете от тях, водени от принципа „опрости живота си”. Това познание помага също по-лесно да установяваме в кой орган ни е слабото място, да усещаме нарушения в душевното си състояние и заболявания и да приемаме предписани медикаменти в правилното време за съответния орган.

Нека започнем мислено пътешествие през периодите на активност на органите в сезоните и часовете на деня

В нашия модел на пътуване, зает от традиционната китайска медицина, годишният кръговрат се състои от 5 годишни времена:

  • късно лято и ранна есен (активни са стомах, далак и задстомашна жляза (панкреас);
  • есен (активни са бял дроб и дебело черво);
  • зима (активни са бъбреците и пикочния мехур);
  • пролет (активни са черен дроб и жлъчка);
  • лято (активни са сърце, тънки черва и кръв).

За изобразяване на периодите, според които функционират органите ни, разделяме 24-те часа на денонощието на 12 двойки часове. Органите ни се „движат” с времето: така всеки орган има максимална активност и 12 часа по-късно почивка.

Дебелото черво, например, е най-активно сутрин между 5 и 7 часа. Дебелото черво е отговорно за разделянето на „чисто” от „нечисто” и изхвърлянето на излишните материи чрез сутрешна дефекация. По това време бъбреците са в минималната си часова активност (почивка).

Ако сутринта ви измъчва разтройство, това говори за липса на достатъчно енергия по меридиана на бъбреците.

 

Периоди на активност на органите в сезоните и часовете на деня.

*В традиционната китайска медицина се появяват още два органа: „троен нагревател” и „перикард”. „Тройният нагревател” е функционален кръг, който отговаря за взаимодействието между трите кухини в тялото; това са зоните под пъпа, между пъпа и диафрагмата и над диафрагмата. Този „ троен нагревател” се нарича път на храната. „Перикардът” обгражда и защитава сърцето.

Из „Шуслерови соли и хранене според биоритмите“. Графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг, Сиела, София, 2017 г.