Хранене според биоритмите: Късното лято и ранната есен са времето на стомаха, далака и панкреаса – част 1

Органите работят максимално и почиват в определени часове. Това е времето, в което имат най-високо и съответно най-ниско ниво на енергия и кръвоснабдяване. Всеки орган има своя пиков момент на функциониране и след дванадесет часа – почивка.

Дневният  ритъм на организма се повлиява най-вече от слънцето. Биологичният часовник следва хода на деня, лунните фази и годишните времена.

По време на нашето пътешествие през късното лято и ранната есен установихме, че стомахът,  далакът и задстомашната жлеза сега имат най-висока активност и помагат на организма с пълна сила. За нас това означава: ако по това време на годината се появяват заболявания, те ще бъдат излекувани значително по-бързо, като се подсили функцията на тези органи. (Това се отнася за всички органи и годишни времена!)

Стомах

В този период преди наближаващото настъпване на зимата хората се хранят с много растителна и прясна храна, която е в изобилие. Пресните хранителни продукти дават на организма най-много енергия. Намираме се в сезона на жътвата, на прибирането на реколтата.

В началото на октомври и християнските църкви празнуват Деня на благодарност за реколтата. Ако обаче в този период на максимална активност стомахът е слаб, той може да се разболее поради неспособност да понесе претоварване с храна.

Всички знаем, че стомашните язви се появяват най-често през есента и пролетта – която се спускат мъгли и времето е влажно.

Бавното дъвчене на храната, при което тя се обработва с много слюнка, и процесът на разграждане започва още в устата, допринася за нейното алкализиране и за по-доброто храносмилане.

Яжте суровата храна преди готвените ястия (чиния със салата преди основното ястие!). Суровата храна трябва да се консумира на гладен стомах, защото изисква голяма храносмилателна сила.

Привържениците на суровоядството споделят често за ферментационни процеси и болки, както и за общо  наразположение. Това се случва, особено когато се консумира сурова храна вечер.

При някои хора (според физиката) или конкретните заболявания, варените ястия се смята за лечебна храна, защото чрез тях се вкарва елемента топлина.

Особено припрените, нервните, лабилните и по-възрастните хора имат нужда от варени храни за хармонизиране на основните жизнени сили. Известно е, че по-възрастните хора често имат желание за топла супа.

За оптималното си функциониране стомахът се нуждае от минимум 37°C вътрешна телесна температура. Това откритие е дело на английски екип от лекари. На различни хора сервирали един и същи обяд, но едната храна била гореща, от нея излизала пара, а грубата – с температура от хладилника.

Резултатът: топлата храна се придвижва по-бързо от стомаха в дванадесетопръстника, а на студената храна са необходими 50 минути, за да се транспортира.

При студената храна червата поемат готовите храносмилателни сокове, така че постъпващата храна вече не може да се смели оптимално. След такова хранене често настъпват храносмилателни смущения и газове.

Суровата храна трябва да е в умерено количество: много хора се опитват да консумират обилно сурови зеленчуци и зърнени храни, защото витамините са чувствителни към топлинната обработка; но те забравят, че тези витамини често се съдържат в целулозните влакна, които човешкият стомашно-чревен тракт изобщо не може да разгради.

За целта кравата разполага с четири стомаха. Витамините, които се съдържат в целулозата, не са от голяма полза за човешкия организъм. Те стават полезни за него чак след внимателен процес на варене, при който влакната се разтварят, а витамините се запазват. Ако консумираме сурова храна, имаме нужда от силен „храносмилателен орган“.

Някои привърженици на суровоядството страдат от минерален дефицит и повишена киселинност, газове, чувство за студ и загуба или увеличение на теглото.

Днес се знае, че при недостатъчно ослюнчване на суровата храна панкреасът отделя много малко ензими. В червата протичат ферментационни процеси, но не благодарение на здравословната млечна киселина, а поради ферментация на дрожди, която впоследствие създава алкохоли.

Този ферментационен процес не може да се сравнява с контролираната ферментация на винаря или пививаря. Става дума за бурна ферментация, която може да образува отровни вещества, например, така неречените фузелови масла. Тези фузелови масла постепенно причиняват сериозни чернодробни увреждания.

Наред с ентусиазма за сурова храна често имаме желание да ядем пълнозърнести продукти. С право, защото повърхностните слоеве на зърнените култури и ориза съдържат важни витамини и минерали.

Въпреки това: целите зърна на житните растения са трудно смилаеми (нямаме пилешки стомах!) и затова трябва да се разложат чрез подходяща обработка. По принцип складираното зърно се смила фино и къкри поне 25 минути на слаб огън, преди да приготвим от него вкусна храна. При сладкишите това става чрез процеса на изпичане.

Стомахът обича жълтия цвят, сладкия вкус и всички приятни аромати, които му помагат да стимулира стомашните и храносмилателни сокове. Можете ли да помиришете миризмата на любимото си ястие,без да изпитате нужда веднага да сложите в устата си залък от него? Вътрешното спокойствие и хармония засилват стомаха, ето защо никога не трябва да бързаме, когато се храним. За разлика от това неспокойните мисли, постоянният гняв, кариеризмът и изострената чувствителност изтощават стомашната енергия.

На стомаха действат упрекващото и жълтите цветове – на храната, облеклото, тапетите, съдовете и др. Наслаждавайте се на благодатния ефект и като наблюдавате насаждения с рапица и слънчогледи.  Който има проблеми със стомаха, нека да се храни повече с жълти и жълто-оранжеви храни: моркови, тиква, картофи, джанки, ябълки, круши и др. Впрочем: малко известно е, че картофите са нашият най-голям местен доставчик с витамин С. Витамин С не само предпазва от настинки, а се смята също за защитен витамин срещу сърдечен инфаркт, тъй като при добро снабдяване с него нивото на вредните мазнини в кръвта е от два до три пъти по-ниско отколкото при дефицит на витамин С. Витамин С е незаменим като защитен фактор срещу атеросклероза. Не се страхувайте от предозиране: той е водоразтворим витамин и се изхвърля с урината. Витамин С може винаги лесно да се докаже в урината.

bioritmi-kasno-liato

Сутрин между 7 и 9 часа, обикновеното време за закуска, стомахът разгръща максимално своята активност и има най-много храносмилателна енергия. Ако но това време внезапно се появят болки или тогава са обичайните болки на хронично болните от стомах, това е типичен признак, че стомашната енергия е слаба.

Вечер и нощем производството на стомашна киселина и жлъчка пада значително. По тази причина късните и нощи хранения са нездравословни, влияят отрицателно на съня, те са противоестествени и предразполагат към заболявания.

Съветът да не ядем нищо повече след 19 часа не произтича толкова от идеала да сме слаби, а се отнася най-вече до общото ни здравословно състояние: „Закусвай като император…“ – точно 12 часа след закуската, между 19 и 21 часа, стомахът вече почти не работи.

До следващата сутрин той функционира само на минимума на своето „резервно гориво“. Следователно, ако вечеряте късно вечер, той се опитва да се зарежда, като извлича енергия от органите, които функционират активно през тези 12 часа. В резултат на това храната ферментира и гние.

(Следва продължение…)

Из „Шуслерови соли и хранене според биоритмите“. Графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг, Сиела, София, 2017 г.