Хранене според биоритмите: сърцето, тънкото черво и кръвта са най-активни през лятото

Органите работят максимално и почиват в определени часове. Това е времето, в което имат най-високо и съответно най-ниско ниво на енергия и кръвоснабдяване. Всеки орган има своя пиков момент на функциониране и след дванадесет часа – почивка.

Дневният  ритъм на организма се повлиява най-вече от слънцето. Биологичният часовник следва хода на деня, лунните фази и годишните времена.

Сърцето, тънкото черво и кръвта са най-активни през лятото.

Животът в природата и в нас, хората, е фундаментално свързан с ритъма и движение на течностите. Когато кръвта протича в цялото тяло до всяка една клетка и нашето сърце бие ритмично – ние сме живи. Сърдечносъдовата система е в основа на самия живот на човека и осигурява всеки миг неговото съществуване.

Сърцето е разположено в центъра на нашия биологичен организъм и свързва метаболитните процеси и вътрешните органи с дишането в белите дробове. Нашето сърце е много повече от ,,една помпа “.

Кръвта се движи чрез свиването на сърдечния мускул (мускулно съкращение) и от предсърдията изтласква се и изпълва сърдечните камери. Сърцето отново се свива и изпомпва кръвта от камерите в аортата и оттам – в целия организъм.

Здравото сърце променя своя ритъм в съответствие с позата на тялото, душевното състояние и дишането. Няма двама души с еднакъв сърдечен ритъм. Промените в сърдечния ритъм са нормално явление през целия живот.  Само по този начин сърцето може съгласува своята ритмична дейност в зависимост от това дали организмът се нуждае от физическо или психическо усилие.

Когато сме спокойни и отпуснати, нашата сърдечна дейност е забавена, докато при радост, уплаха или страх, пулсът ни се ускорява.

Да преоткрием сърцето като център на личността и душата е предизвикателство и въпрос на внимание към нас самите, независимо от разбързания ритъм на ежедневието.

Сърцето би трябвало да бъде посредникът между нашите мисли и действия. Нека се доверим на тихия му глас и се вслушаме в напътствията му, за да сме устойчиви срещу разнообразните сърдечни заболявания.

Според китайската традиционна медицина сърцето и тънките черва са по контрола на елемента огън. Защо?

През лятото, по обяд, в южните ширини огънят на слънцето е в слоя зенит. В дните на най-голямата жега през годината кръвта се разрежда от високата температура. Разредената кръв създава по-малко съпротивление на сърцето от гъстата; сърцето може да работи по-спокойно и да разгърне с лекота своя максимален капацитет при изпомпването на кръвта. Разредената кръв преминава по-лесно и през малките кръвоносни съдове и така оросява по-добре всички тъкани. През лятото всички функции на кръвна се активират. Инфекциите трудно се разпространяват в организма, защото фагоцитите и другите имунни защитни клетки ,,плуват” в разредена кръв по-бързо до огнището на болестта и го неутрализират.

Затова простудните заболявания се появяват значително по-рядко през лятото, отколкото през зимата.

Сърце

По принцип сърцето бие по-бързо през лятото, отколкото през останалата част от годината. Чрез ускорения приток на кръв то кръвоснабдява организма по-добре. При отслабен приток и при повишено натоварване на сърдечния мускул настъпва постепенно изтощаване и се появяват различни сърдечно съдови нарушения.

Максимумът на сърдечната активност е от 11 до 13 часа от съответства с периода на регенерация на тъканите. През тези два часа сърцето работи непрекъснато с една и също мощност и именно тогава би трябвало да го щадим.

Обедната умора говори за скрита сърдечносъдова слабост. Хранете се винаги в спокойна обстановка. При това обръщайте внимание на подходящите атмосфера и дизайн. Поне веднъж да ден приемайте топло ястие. След хранене си починете 15-20 минути, с изправена горна част на  тялото с вдигнати нависоко крака. Така облекчавате сърцето, без да затруднявате храносмилателната дейност на стомаха. Избягвайте по това време на деня оперативни интервенции, особено на зъбите (по-специално мъдреците).

Спортът, стресът, липсата на физическа активност, неправилното хранене и затлъстяването, алкохолът, никотинът, напрежението и хиперактивността допринасят за сърдечносъдовите заболявания.

Китайците смятат че цветът на сърцето и на тънките черва е червен. ,,Любовта е червена”, казваме ние. Червеното сърце е символ на любовта.

През лятото събираме особено много плодове, салати и зеленчуци във всички нюанси на червеното, както и билки съдържащи горчиви вещества. През този сезон вкусовите рецептори на езика са по-чувствителни към храни, съдържащи повече горчиви субстанции.

Вътрешното спокойствие, самоувереността, радостта, щастието, истински дълбоките чувства, смелостта и червеният цвят укрепват сърцето.

Всички зелени на цвят храни съдържат магнезий и също укрепват сърцето и кръвоносните съдове.

Следва продължение…

Из „Шуслерови соли и хранене според биоритмите“. Графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг, Сиела, София, 2017 г.