Имунитетът започва от стомаха

“Съвременните родители не трябва да забравят, че имунитетът зависи от здравето на стомаха. В червата се намират изключително много имунокомпетентни структури и оттам се определя голяма част от имунната реакция. Неслучайно винаги обръщам внимание на храненето като основен фактор за качествения имунитет. То е от първостепенно значение за добрата имунна защита на децата, както и дишането”. Това казва  д-р Емил Илиев, дерматолог, специалист по китайска медицина. Той съветва как чрез храненето да се изгражда и поддържа добър имунитет в сезона на грипа.

“Трябва да се ядат храни, които да доставят есенцията за всяка клетка. С това се занимава ортомолекулярната медицина, основана от американския учен Линус Полинг, два пъти самостоятелно носител на Нобелова награда. Изключително съвременно и логично звучащ учен, който казва, че ако човек не губи есенциалните си субстанции като микроелементи, витамини, ензими, минерали и др., може да поддържа отлично качество на живот и да живее по 100 г.”, обяснява д-р Илиев.

Самият Полинг е добър пример, живял е 92 г. и до последния си ден е чел лекции. Основната му теория е, че ако човек с храната си поема качествени вещества – това обаче не става с продуктите фастфуд, може да бъде здрав дълги години.

“Навиците се формират в детските години и тук е ролята на Министерството на здравеопазването . Трябва да се направи реална оценка на училищното хранене, със сериозни изследвания на храната от опитни експерти, за да не се прахосват пари, които не носят здраве на децата”, препоръчва д-р Илиев.

Много важна е и ролята на майките. Те първо трябва да познават добре децата си и да знаят, че създават любовта или омразата на детето към дадена храна.

“Трябва да се стремят да създадат разнообразен вкус на децата и да ги научат да ядат свежа и прясно приготвена храна – това е решаващо за имунната система”, съветва д-р Илиев.