Как можем да стимулираме допълнително имунната защита на детето, така че то да се справя със сезонните инфекции?

От Д-р Райна Жейнова, педиатър-хомеопат, МЦ „Фитолек“ 

 

Имунитетът включва всички механизми за предпазване на организма от чужда генетична информация, проникваща от околната среда. Микроорганизми и техните продукти, храни, химикали, лекарства, цветен прашец и др. Имуноглобулин А, който отговаря за локалния имунитет, се развива по-късно при децата – достига стойността си за възрастни чак към 8-мата година.

 

Особености на имунната защита в детска възраст

Появата и съзряването на имунната система е сложен и продължителен процес. Той започва в ранния вътреутробен живот и достига своя максимум към пубертетно-юношеска възраст. До 4-6 месеца след раждането в организма на кърмачето се запазват майчини антитела, преминали през плацентата. Те са специфични срещу определени заболявания, които майката е прекарала и осигуряват пасивна защита на детето.

Например, при възпаление на гърлото, възрастният би получил дразнене, болка при преглъщане, дрезгав глас и други локални прояви. Докато кърмаче и малко дете ще вдигне много висока температура, може да бъде отпаднало, да повръща, да има болки в корема. Точна диагноза се поставя само след лекарски преглед.

За развитието на специфичния имунитет е необходимо време и срещи с различни вируси и бактерии. При децата отделните негови подсистеми съзряват с различна скорост. Закъснява развитието на имуноглобулин А, като стойностите на възрастни индивиди се установяват едва към 8-мата година.

Това е главен имуноглобулин, отговарящ за т.нар. локален имунитет.

Открива се в секретите (слюнка, сълзи, чревно и стомашно съдържимо, бронхиален секрет, секрети от пикочно-половата система, мляко, простатен секрет). Осъществява защитата на лигавицата спрямо различни външни агенти. С това се обяснява повишената склонност към инфекции на дихателната и стомашно-чревната система, както и на алергични реакции при деца в предучилищна възраст. Забавено е също развитието на специфичния имунитет, осъществяван чрез клетки, които имат способността директно да убиват микроорганизми. Клетки подпомагащи производството на антитела и такива, координиращи редица функции на придобития имунитет.

 

Фактори, повлияващи имунитета

Протичане на бременността, начин на хранене и живот на бременната жена. 

Профилактиката започва от момента на зачеването. Незрялата и развиваща се имунна система на плода е чувствителна на различни стимули от околната среда. Проблеми с плацентата, заболявания на майката могат да окажат негативно влияние.

 • Пълноценното и балансирано хранене;
 • Позитивната нагласа;
 • Отказа от тютюнопушене (активно или пасивно) се оказват важна предпоставка за изграждане на добра имунна защита на детето.

 

Хранене

Майчината кърма не само спомага за по-бързото съзряване на стомашно-чревния тракт на кърмачето, който е входна врата за различни потенциални алергени. Тя съдържа редица противоинфекциозни фактори – причина естествено хранените деца да боледуват по-рядко.

Много хора си представят средствата за подкрепа на имунитета като хапчета, които могат да си купят в аптеката. Повечето от тях обаче са в кухнята ни.

Съставките в храните, които стимулират имунитета са:

 • белтъците;
 • витамините А, С, Е и В6, желязото, цинкът и селенът;
 • други вещества, съдържащи се в растенията – каротини, флавоноиди, сулфиди и сапонини. Разбира се, и млечнокиселите бактерии.

Имунитетът се нарушава както от много ниско калорични диети, така и при прекалено висок прием на мазнини, а също така от еднообразно хранене. Най-добре усвоими са витамините и микроелементите от естествен произход. Редовната консумация на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба е от огромно значение за поддържането на добро здраве.

 

Замърсяване на околната среда

Атмосферният въздух (особено в големите градове) съдържа прах и различни химически вещества – димни газове, озон и азотни окиси, пушек и сажди. Тези съставки действат алергизиращо и директно увреждат ресничките на дихателните пътища, нарушавайки тяхната функция. Движенията им се забавят, а по този начин става неефикасно очистване на лигавиците от микроби и микрочастици.

 

Студ и влага

При студено и влажно време хората боледуват по-често от инфекции на дихателните пътища. Преохлаждането на дихателната лигавица води до известно отслабване на локалната й защита. Когато времето е студено и влажно, хората прекарват повече време в затворени помещения, където е налице по-висока концентрация на болестотворни причинители. По-сухият въздух, вследствие на отоплението, води до изсушаване на лигавицата на дихателните пътища, което е не по-малко вредно за нейната локална защита от преохлаждането й.

 

Алергия

Често в основата на повтарящи се дихателни инфекции стои алергията към определени вещества. Алергичната хрема е възпаление, свързано с подуване на носната лигавица и повишено отделяне на слуз. Това създава предпоставки за развитие и размножаване на болестотворни микроби в горните дихателни пътища. Инфекцията от своя страна засилва проявите на алергия в един порочен кръг.

 

Стрес

Доказано е, че при положително настроените хора, нивото на антитела е по-високо, отколкото при мрачните и депресирани индивиди. Положителните емоции, здравият сън, смехът, спортът водят до отделяне на ендорфини, които имат имуностимулиращо действие.

 

Движение

Умерените и редовни физически усилия са от изключително значение за поддържането на добра форма и безспорно допринасят и за по-добрата устойчивост на организма. Прекомерните натоварвания обаче могат да доведат целия организъм до изтощение, в това число и неговата имунна система.

 

Препоръки

Когато сте бременна, мислете позитивно и с много любов за малкото същество, което очаквате! Хранете се балансирано и опитайте да не се излагате на тютюнев дим!

Кърмете детето си поне до 6-месечна възраст! Като поотрасне – предлагайте разнообразно меню, включвайки ежедневно храни от различните хранителни групи!

Като родители създайте в семейството ведра атмосфера на разбирателство, обич и взаимно уважение!

Стимулирайте детето да се занимава с някакъв вид физическа активност – спорт, танци, походи! Дайте му личен пример!

Организирайте семейно парти сред природата, походи в планината до различни красиви кътчета на родината ни!

При студено и влажно време обличайте детето си адекватно и дозирайте престоя на открито!

Не пушете в присъствието на детето си! При малките, дихателната честота е по-висока, което означава, че те вдишват много повече цигарен дим от възрастните, при това без филтър. Проучвания сочат, че тези деца боледуват 3 пъти по-често от дихателни инфекции, възпаление на ушите и астма.

 

Как можем да стимулираме допълнително имунната защита на детето, така че то да се справя със сезонните инфекции?

Пчелният мед е прекрасен продукт, съдържа над 70 вещества и витамини, влияещи благоприятно на здравето, което дава основание на мнозина да го наричат „универсално лекарство“. Освен пчелният мед, съществуват и редица пчелни продукти с аналогично действие. Най-ценен по отношение защитата на организма от вирусни, бактериални и всякакви други инфекции, е прополисът (пчелен клей). Един лесен, сигурен и достъпен начин за стимулиране на имунитета е приложението на 30–процентна клеева тинктура в доза по капка за всяка година живот (при децата). Най-добре се усвоява приета в подсладени с мед топла вода или чай. Ако се правят продължителни курсове, е добре след месечно приложение, да се правят почивки за 7 до 10 дни. Прополисът под формата на прополисов мехлем за хрема, втриван няколко пъти дневно в ноздрите, упражнява силно противовъзпалително и директно противомикробно действие в областта на носоглътката. Съществуват и редица прополисови таблетки за смучене, които упражняват аналогично действие в областта на гърлото.

Редица етерични масла имат както имуностимулиращо, така и директно противомикробно действие – маслата от:

 • чаено дърво
 • лимон
 • лавандула
 • розмарин
 • евкалипт
 • бор и др.

Микроорганизмите не развиват устойчивост към тях (както и към меда и прополиса).

Лавандуловото масло действа и успокояващо.

Лимоновото масло ускорява лимфния дренаж, жлъчно-чернодробната и бъбречната обмяна и по този начин помага за по-лесно елиминиране на микробните токсини.

Билковите комбинации с еднопосочно действие взаимно усилват ефектите си. Могат да се ползват такива готови форми като спрей, който да се впръсква сутрин върху дрехите на детето в близост до шията, а вечер – върху възглавницата му.

Етерични масла във вид на кремове и мехлеми могат да се втриват в кожата около ноздрите, на челото. Като по този начин излъчващите се аромати осигуряват активен противомикробен щит за подрастващите в продължение на 2 – 3 часа.

 

Най-утвърдените и често използвани фитопродукти за имуностимулация съдържат ехинацея и котешки нокът (саменто). Освен екстракти от тях, специфична хранителна добавка съдържа и важни за имунитета витамини и микроелементи – витамин С, витамин D, цинк и селен. Би могла да се прилага на деца над 3 години, като съдържанието на капсулата може да се смеси с мед, пюре или кисело мляко (ако детето не може да гълта капсули). За по-малките е добре през зимните месеци и преходните сезони да приемат както с профилактична, така и с лечебна цел. Чай със специфична билкова комбинация, която увеличава имунната и антиоксидантната защита на организма, повишава жизнения тонус и устойчивостта към неблагоприятни фактори.

 

Ваксините, приемани през устата, съдържат антигени от различни видове бактерии, най–чести причинители на рецидивиращи инфекции на дихателната система. Прилагат се по схема и представляват добра профилактика на бактериални усложнения след вирусни инфекции. Индивидуалната поносимост е различна и ако детето е разредило боледуванията след приема на такова лекарство, е добре да правите профилактични курсове. Най-подходящо е есен и пролет, в продължение на няколко години. При хронично носителство на бактерии в носоглътката, организмът се алергизира и може да реагира на приложението на такива препарати, с болезнено увеличение на лимфните възли и други реакции. Освен че могат да предизвикат алергизиране и/или отключване на нежелани странични реакции, този тип препарати имат и друг недостатък – стимулират имунитета само по отношение на някои бактериални причинители на инфекции, но не профилактират повечето вирусни инфекции, които са и най-масови. 

 

Хомеопатичните препарати са изключително подходящи за мобилизиране на собствените защитни сили, при това без никакви странични действия или противопоказания. Което ги прави особено подходящи за децата, а също и за бременните жени и за кърмещите майки. Най-често прилаганите хомеопатични лекарства за засилване капацитета на белите кръвни телца.

С общо имуностимулиращо действие са:

 • Echinacea 5CH и Silicea 15CH – редуване по 5 гранули през ден;
 • Oscillococcinum – прилага се по 1 флакон седмично за стимулиране на антивирусния имунитет;
 • Streptococcinum 15CH или Staphyllococcinum 15CH – прилагат се с успех при чести стрептококови или стафилококови инфекции, ежедневно или през ден по 5 гранули;
 • Apis mellifica 15СН – подходящ е при съмнения за алергична компонента в честите боледувания;
 • Pulsatilla 30СН – по 5 гранули ежедневно или през ден, е чудесно лекарство при често боледуване, провокирано от стрес, свързан с тръгване на градина или училище и раздяла от родителите.

В идеалния случай, лекар хомеопат подбира измежду множеството възможни медикаменти онези, които най-точно отговарят на индивидуалната реактивност на болния и съответно осигуряват оптимален ефект. Спазването на подходящи профилактични програми за често боледуващи деца, може значително да разреди боледуванията и да направи тяхното протичане по-леко.

 

Ако статията буди интерес, споделете я!