masla

Истинското етерично масло се извлича без химикали

Наричаме ги масла, но етеричните не са „масла“ в най- широко познатия смисъл на думата. Когато се говори за масла, хората обикновено правят асоциация „фиксирани“ масла, наричани още „базови“ или „носещи“. Те са нелетливи, което ще рече, че не се изпаряват във въздуха. Това са маслата използвани в колинарията като олио, зехтин, от гроздови семена, кокосово масло и др.

Етеричните масла са летливи, изпаряват се и също така преминават по-лесно и бързо в тялото през кожата. Летливостта на маслото е това, което го прави ароматно и полезно при ароматерапията – когато молекулите, освободени като пари във въздуха, носят мириса на етеричното масло.

Ако например поставите кокосово масло върху кожата си, две минути по-късно тя ще изглежда мазна, но ако поставите масло от тамян, след две минути няма да има остатък, една част от него се е изпарила, а другата е проникнала в кожата и преминала дълбоко в клетките, тъканите, органите.

Етеричните масла се получават от растения – цветя, листа, корени, кора по метода на парна дестилация, студено пресоване или екстракция с въглероден двуокис. Някои компании продават растителни екстракти, които неправилно наричат етерични масла. За да бъде етеричното масло истинско, екстрактът трябва да се получи без използване на химически разтворители, които влошават качеството му!

Какво е квинтесенция?

Eтеричните масла се наричат още есенциални, защото тези естествени течности се извличат от самата същност на растението. Впрочем, думата „квинтесенция“ има история, която датира от откриването на етеричните масла, оттогава двата термина са взаимосвързани. Quinta essentia буквално може да бъде преведено като „петата същност“. Това е най-висшият елемент, смята се, че когато quinta essentia се съчетае със земя, въздух, огън и вода, се завършва целостта на битието. Квинтесценцията е жизнената сила, духът на съществото или растението. Етеричните масла са същността на растението и тази същност е съставена от полезни съединения, които могат да поддържат човешкото здраве по много начини.

Интелигентността на растенията

Растенията са по-сложни, отколкото мнозина си представят. Те са единствените живи същества, които могат да произвеждат собствена енергия, използвайки светлината на слънцето. Останалата част от нас – хора и животни, зависим от растенията на някакво ниво, за да ни осигурят енергията и хранителните вещества, от които се нуждаем за оцеляване.

Растенията, макар и да не са съзнателни, имат определен вид интелигентност. Те са много повече от корени, стъбла и листа. Имат сложна система за комуникация както във всяко отделно растение, така и с околната среда. Това общуване се осъществява чрез химически посланици. Те притежават уникални вкусове, аромати и цветове, за да предпазят растението от хищници; имат сладки миризми, за да привличат опрашители; обвивки, чиято цел е да поддържат бактериите и гъбичките надалеч. Някои растения дори освобождават химикали, които възпрепятстват конкурентни видове да растат на тяхната територията. Това е причината етеричните масла да служат и на човека. Тези масла се състоят от много малки молекули, които могат директно да проникват в клетките. Ние улавяме терапевтичните свойства на растенията и ги използваме, за да поддържаме собствените си тела.

Например повечето цветя отделят аромати, които са привлекателни за пчелите. По същия начин през цялата история на човечеството жените използват флорални масла като роза, жасмин и лавандула, за да привлекат мъжете.
Растения като риган и мащерка в природата естествено отблъскват „неприятелски“ бактерии, вируси и паразити, като по този начин защитават себе си. Когато използваме маслата на тези растения, те могат по същия начин да бъдат от полза за нашите тела. Чрез маслата ние извличаме защитните и лечебни сили на растението.

По материали на Боталайф България