Жена роди успешно след Синдром на изчезващия близнак

bebe-raka

Източник: Pixabay

27-годишна жена от Пловдивска област роди в УМБАЛ-Пловдив здраво момиченце, след като по време на бременността й бе диагностицина с фетална резорбция, позната още като Синдром на изчезващия близнак. Това съобщиха от лечебното заведение.

„Следих бременността на пациентката, която започна като двуплодна и до 8-ата седмица протичаше така – ясно се чуваха тоновете на двата плода. След това обаче единият изчезна, а другият продължи да се развива“, разказа д-р Семра Халил от Отделението по Акушерство и гинекология

Д-р Халил посочи, че не е напълно ясно, какво пpичинявa изчeзвaнeтo нa eдиния близнaĸ по време на бременността. Paзглeждaйĸи нeщaтa oт биoлoгичнa глeднa тoчĸa, cиндpoмът зacягa пpeдимнo eднoяйчни близнаци, тъй като тe дeлят oбщa плaцeнтa и пocтoяннo ca в бopбa зa нaдмoщиe.

Около 20–30 % от бременните жени се сблъскват с диагнозата фетална резорбция, позната още като Синдром на изчезващия близнак или преждевременната смърт на единия плод при многоплодна бременност. В резултат на това мъртвият ембрион в утробата бива частично или изцяло „погълнат” от живия, от плацентата или от организма на майката.

Свързани статии

novorodeno
dete
deca-pravita-kino
uchilishte
slap
bliznaci
eterichni masla