Как да направим ефикасен етеричен бленд за зимата?

masla

Източник: Shuttelstock

Да, настинките, възпаленото гърло, запушения нос може да се облекчат значително с правилното прилагане на ароматни смеси.

Как да изберем най-ефикасните етерични масла за третиране на зимни неразположения?

Всеки, който повече или по-малко, познава етеричните масла знае, че те са много ефективни срещу микробите и вирусите, за превенция, както и за лечение. Сигурно на всеки от вас се е случвало да иска да си направи определена синергия за превенция на грипа или настинката и да се окаже обезкуражен от въпроса: „как да избера най-подходящите етерични масла?“, „кое масло ще е най-подходящо за симптомите, които имам?“, ще действа ли?

Има много етерични масла, които имат антиинфекциозни свойства. Нещо повече, почти всички етерични масла са в по-малка или по-голяма степен антиинфекциозни. А сега, накъде?

Започвате да се чудите кое точно да подберете. Питате се кой бленд би бил най-подходящ и ефикасен за ВАШАТА настинка?

Щом започнете да си задавате толкова много въпроси, започвате да се колебаете и не може да направите правилен избор. Точно това колебание пречка за много хора, които искат успешно да лекуват зимните неразположения с етерични масла.

Ще се опитаме да ви дадем няколко съвета, както и насоки за това, какви свойства трябва да имат етеричните масла, за да бъдат действащи при зимните болести. Така ще можете по-лесно да направите и вашите блендове.

3 основни свойства на етеричното масло, подходящо за зимния период

Маслата, които подбираме за „зимните болести“ е добре да имат няколко основни свойства. Ние представяме 3 от тях, които считаме за най-важни за облекчаване на симптомите и лечение на вирусните и бактериални зимни неразположения. Тези 3 свойства ще ви помогнат правилно да подберете етеричните масла, които да смесите, за да направите своя противогрипен бленд. Кои са те: противовирусни, антибактуриални, муколитични и отхрачващи.

  1. Противовирусни свойства на етеричните масла

Има изключително много етерични масла с противовирусен ефект. И те наистина са ефикасни в борбата с вирусите. Това свойство на маслата е от изключително значение, защото като по-голямата част от зимните заболявания са с вирусен произход. Ето защо е важно да изберете етерични масла с добри противорисуни свойства във вашата синергия за лечение на зимни неразположения. Друго важен елемент е, че тези масла имат и имуностимулиращи свойства и подсилват вашя имунитет, нещо много важно, когато боледувате. Такова е етеричното масло от РАВИНТСАРА (Cinnamomum camphora ct cineol). Противовирусните етерични масла са изключително добри за превенция, с тяхна помощ вие може дори да не се разболеете…

  1. Антибактериални свойства на етеричните масла

Защо в блендовете през зимата е добре да има и антибактериално етерично масло?

Малко са зимните неразположения с бактериален произход. От друга страна е напълно възможно да има вторична бактериална инфекция в синусите, гърлото или белите дробове по време на настинка, например. Ето защо е интересно да се включат и антибактериални етерични масла в синергиите, дори само за предотвратяване на вторична инфекция.

Антибактериалните етерични масла са изключително ефикасни за премахване на много бактерии.

Освен това, тъй като етеричните масла обикновено са съставени от повече от сто различни и естествени молекули, няма бактериална резистентност към тях. Бактериите са чувствителни към етеричните масла. Има невероятно ефикасни етерични масла срещу бактерии.

Такова е маслото то чаено дърво (Malaleuca alternifolia).

  1. Муколитични и отхрачващи свойства на етеричните масла

При зимни условия често има проблеми с УНГ сферата. Има повече секреция на секрет от обикновено. По принцип секретите имат защитна роля, те са антиинфекциозна бариера.

По време на инфекция или възпаление този секрет става по-плътен, по-лепкава, по-трудно се изхвърля. За да не стигнете до вторична инфекция, отхрачващите и муколитични етерични масла ще бъдат от изключителна помощ.

Какво означават тези два термина?

Муколитичен означава, че има свойството да втечни секрета.

Отхрачващ означава, че има свойството да евакуира течността извън организма.

По-голямата част от етеричните масла с това отхрачващо свойство имат молекули, принадлежащи към семейството на терпеновите окиси, като молекулата 1,8 цинеол или евкалиптол. Това се отнася например за етеричното масло от евкалипт радиата.

Що се отнася до муколитичните етерични масла, такива са например тези, които съдържат ментон, например етерично масло от мента /лютива/.

Тези 2 свойства са наистина от съществено значение, когато има свръхпродукция на секрет, който трябва да бъде отхрачен.

И така, каква е подходящата синергия за зимния период?

Има доста варианти, тук ще ви дадем пример за дифузия и за нанасяне върху кожата.

Етерична смес за превенция и третиране на зимни болести, която се нанася върху кожата:

Етерично масло РАВИНТСАРА – 1 мл

Етерично масло от ЧАЕНО ДЪРВО – 1 мл

Етерично масло от ЕВКАЛИПТ РАДИАТА или РОЗОВО ДЪРВО – 1 мл

Базово маслоот Лешник или Жожоба – до 10 мл

Как да го употребявате: нанасяте по 15 капки от готовата смес върху гърдите или гърба по 1 до 4 пъти на ден /в зависимост от това дали е за превенция или за третиране/, 7 последователни дни.

Забележка: да се внимава с употребата при бременни и кърмещи жени

Сместта е подходяща и за деца над 3 години. За бебета до 3 години може да се разреди допълнително с още 20 мл безово масло, за предпочитане кайсиеви ядки.

Етерична смес за дифузия през зимния период, подходяща за деца, бременни жени, кърмещи жени:

Етерично масло от ЛИМОН – 2 мл

Етерично масло от РАВИНТСАРА или РОЗОВО ДЪРВО – 3 мл

4-5 капки от готовата смес се поставят във водата, в дифузора, и се дифузира по 1-2 часа до 3 пъти на ден.

Автор: Здравка Гъркова, ароматерапевт

Свързани статии

вана
безсмъртниче
масла
deca-imunitet
kon-i-deca
masla
kapki_za_nos
aroma
hranene
meditacia
Дишай пълноценно
acne-face-map-1
silni-deca
bremenna-esen
deca-igraiat
dete-na-kon
dete-lekar
med-i-masla
mrasen-vazduh
yoga-deca
adult-childPixabay
Суриа намаскарShutterstock
jena-disha
jena-disha
СугестопедияShutterstock
esencialni-maslaPixabay
ДишанетоShutterstock
child-bear-feet
bremennost-maslashutterstock
relaxationPixabay
deca-yoga
Децата дишат 30% повече замърсен въздух
masla
Детската астма, дете в градска средаshutterstock
eterichni masla
eterichni masla