Как да подсилим имунитета чрез меридиана на белия дроб

Природата е създала човека като балансирана и саморегулираща се биосистема. Основен принцип е, че здравият организъм се справя сам с болестите.
В Традиционна Китайска Медицина и ЦиГун, въздействието върху енергийните канали, се използва, за да се подпомагат и укрепват едновременно и тялото, и психиката.

Всяка една акупунктурна точка е свързана с определен вътрешен орган, гръбначен сегмент, мозъчни центрове, кората на главния мозък, т.е. от биологични реакции до мироглед. Въздействайки върху акупунктурните точки на даден меридиан чрез иглоубождане, масаж или термопунктура, се променят и нормализират функциите на съответстващия му вътрешен орган или система.

Активирането на енергийния канал на белия дроб подпомага дихателна система, прави я по-устойчива към вирусни и простудни заболявания, повишава жизнения тонус и прави човека по енергичен. Този канал е активен между 3 и 5 часа сутринта, затова е по-добре самомасажът, да се прави сутрин.

Меридианът има контрол върху Ци (общият тонус на организма), дишането, защитната Ци (състояние на имунитета и психическата устойчивост), състоянието на кожата и психическата устойчивост към емоциите тъга и скръб.

 

Как да се самомасажираме?

Започнете с потупване с юмрук, последователно от 1-вата до последна точка на канала.
Следва енергично разтриване – проекцията на канала, като движенията са в посока от точка 1 към пръстите на ръката, където е отбелязана точка 11.
Ако има болезненост в някоя от точките, правете масажа със среден натиск за около 1-2 минути.
Ако няма болезненост, обърнете внимание на:
• ЧжунФу- точка 1;
• ЧиЦзе – точка 5 в областта на лакътната става;
• ЮйЦзи – точка 10 до 1-я пръст на ръката.

Самомасажът завършва в последната точка 11 – ШаоШан.

 

Д-р Шакола