Подготовка за домашна работа- синя раница с моливи, тетрадка и учебници, поставени на бюро в стаята

Как да помогнем на детето да се адаптира в училище – част 3

Общи препоръки за родителите

 Похвала

Всяка майка, помагайки на детето си да изпълни домашна работа, забелязва грешките му. Но вие наистина искате детето ви да пише и да изпълнява правилно всички задачи! В този момент вътрешният критик на майката, единствено от любов към детето, започва да намира грешки и да ги посочва.

Важно е родителят да отбележи, че детето е добро в това, което прави, да се съсредоточи върху него, а не да го критикува. Това ще даде увереност и ученикът ще има желание да се справи по -добре! Не се притеснявайте да го хвалите и поощрявате.

Вижте още: Как да помогнем на детето да се адаптира в училище – част 1

Детето не желае да изпълни домашното или ви е трудно да го накарате да седне да го изпълни? Намерете подходящата мотивация за вашия ученик.

Заедно измислете желана цел, към която детето ще се стреми, след като изпълни определени задачи. При всяко дете, целите са различни. Вие го познавате най-добре. Винаги може да му предложите да играете заедно различни игри. Една от тях, като награда за добре написаното домашно, е да му предложите разходка. След това седнете в къщи и го помолете да разкаже какво му е било интересно, какво най-силно го е впечатлило. 

 График на работоспособността при подготовка на домашните

За да разберете как най -добре да подходите към домашните, вие трябва да наблюдавате детето си и да отговорите на няколко въпроса:

 • Лесно ли детето влиза в ритъм за подготовка на домашните?
 • Колко време му отнема това?
 • Колко време, след като започне, може да „работи“ без да се уморява?
 • Колко бързо се уморява?

За тези деца, които се затрудняват да се занимават с домашна работа, е по -добре да започнат с литературно четене. А за тези, които бързо се изморяват – с математика и задължително правете почивки.

 Вижте още: Как да помогнем на детето да се адаптира в училище – част 2

Не изисквайте прекалено много

Важно е родителите да разбират и да са наясно с възможностите на детето. За да направите това, можете просто да наблюдавате: в какво е добър начинаещият ученик и в какво не е съвсем. Поставете „цели“, но внимателно. Те трябва да са малко над или в съответствие с възможностите на вашето дете.

Залог на доверие

За мама и татко е много важно да знаят „силните страни“ на своя начинаещ ученик. За да направите това, отговорете си на следните въпроси:

 • „Какво ме радва в детето ми?“;
 • „Какво може да направи добре?“

Когато помагате на детето си да стане уверен ученик, надградете го за това, в което е силно. И не забравяйте да го поощрявате.

Винаги трябва да има възможност да го успокоите

Много родители не знаят как да успокоят правилно детето в случай, че то е разстроено и разочаровано, а има и сълзи. Много е важно в такива моменти да споделяте чувствата на детето и да му позволите да ги изрази.

В такива случаи не казвайте следните фрази: „Не обръщайте внимание!“ и т.н.

Трябва да посочите, че разбирате чувствата му: „Знам, че си разстроен“ и внимателно да го помолите да разкаже какво се е случило. Докато детето говори, емоцията ще бъде изразена и детето ще се почувства по -добре.

Освен това е препоръчително родителите да спазват следните препоръки:

 • Развивайте „усещане“ за време у начинаещ ученик;
 • Научете го да поддържа нещата си в ред;
 • Помнете: „Детето също има право на грешки!“;
 • Дайте възможност на детето си да се грижи за себе си. Така то ще развие необходимите му навици.

Медицински препоръки

Убедена съм, че ги знаете, но е добре все пак да ги спомена. Те са неделима част от приспособяването на детето към училище. А и помагат да се изградят адекватни навици.

 1. Стабилно ежедневие. Важно е детето да се приведе в този режим не веднага, а постепенно.
 2. Адекватен сън.
 3. Удобно работно място. Важно е да изберете правилните мебели (подходящи за ръста на детето), източникът на светлина трябва да е вляво от детето.
 4. Разходка на чист въздух (поне два часа на ден).
 5. Почивайте след уроци (за предпочитане с промяна на дейността).
 6. Рационално здравословна храна.
 7. Положително отношение към хората наоколо.
 8. Стремеж към успех.
 9. Изключете гледането на телевизия и компютърните игри преди лягане и за кратко време.

Обобщавайки, трябва да се каже, че адаптацията към училище е сериозен път, след който детето се издига до нов етап на развитие. Ако той е придружен от добре координиран режим, тогава този път няма да бъде твърде дълъг и трънлив.

 

Автор: Емилия Начева