Как да развивате детето

Известният американски психолог Карл Роджърс смята, че най-разумния начин да отглеждате детето е да се отнасяте с него като към цвете. Градинарят полива, разрохква пръста, тори и се грижи за растението да има достатъчно светлина.

Тази метафора не винаги е разбираема за родителите.

Какво ще рече да го поливат, торят и да му осигурят светлина? Преди всичко да му създават положителна атмосфера. Ако говорим за обучение, важно е детето да иска да учи, да му е интересно. Като зеницата на окото трябва да пазим и култивираме позитивното отношение на детето към обучението. Така че от нас се изискват две неща.

Първо да го оставим на мира, да му даваме възможност само да избира, да решава, да си прави изводи. И второ, деликатно да му помагаме, да ръководим действията му. И то само когато детето поиска помощта ни.

Шест неща, които можете да правите всеки ден за психологическия комфорт на детето:

  1. Да подкрепяте успехите му. Да отбелязвате всичките му постижения, да обсъждате подробностите от победите му, да одобрявате действията му.
  2. Да споделяте чувствата си (тоест да му гласувате доверие), и позитивните и негативните.
  3. Да използвате приветливи фрази във всекидневието. Например: „С теб ми е добре”, „Радвам се, че вече си вкъщи”, „домъчня ми за теб”.
  4. Често да го прегръщате (4-8 пъти на ден!). Не е зле така да се отнасяте и с по възрастните членове на семейството.
  5. Да не се намесвате в заниманията му, с които то се справя. Даже ако знаете как може да се направи по-сполучливо, не бързайте  със съветите и помощта си.
  6. Да помагате, когато ви помоли.

НЕ ЗАНИМАВАЙТЕ ДЕЦАТА С НЕЩА, НА КОИТО ТЕ СЕ СЪПРОТИВЛЯВАТ! ПОДДЪРЖАЙТЕ ЕСТЕСТВЕНИЯТ ИМ ИНТЕРЕС.

И то именно, когато им е интересно. Ако им е интересно само за минутка, след минутка спрете. Бъдете внимателни към детето какво го интересува в момента? Именно това е точката на израстването му – връхчето, за което не бива грубо да се дърпа растението. Ако пък детето ви помоли заедно да направите нещо – пред вас се разкрива широко поле за дейност!

Не допускайте то да се уплаши от цифрите, буквите и книгите. Нима така трябва да изглежда подготовката за училище? Това е убиване на ентусиазма!

Не е важно на какво го учите, важно е как го учите. Как се съобразявате с интересите на детето и възможностите на неговата възраст.

Из „За родители: въпроси и отговори”. Гипенрейтер Ю, Б., ИК „Колибри”, София, 2015.