Как можем да стимулираме допълнително имунната защита на детето, така че то да се справя със сезонните инфекции?

dete-imunitet

Източник: Shutterstock

Пчелният мед е прекрасен продукт, съдържа над 70 вещества и витамини, влияещи благоприятно на здравето, което дава основание на мнозина да го наричат „универсално лекарство“. Освен пчелния мед, съществуват и редица пчелни продукти с аналогично действие. Най-ценен по отношение защитата на организма от вирусни, бактериални и всякакви други инфекции, е прополисът (пчелен клей). Един лесен, сигурен и достъпен начин за стимулиране на имунитета е приложението на 30–процентна клеева тинктура в доза по капка за всяка година живот (при децата). Най-добре се усвоява приета в подсладени с мед топла вода или чай. Ако се правят продължителни курсове, е добре след месечно приложение, да се правят почивки за 7 до 10 дни. Прополисът под формата на прополисов мехлем за хрема, втриван няколко пъти дневно в ноздрите, упражнява силно противовъзпалително и директно противомикробно действие в областта на носоглътката. Съществуват и редица прополисови таблетки за смучене, които упражняват аналогично действие в областта на гърлото.

Редица етерични масла имат както имуностимулиращо, така и директно противомикробно действие – маслата от чаено дърво, лимон, лавандула, розмарин, евкалипт, бор и др. Микроорганизмите не развиват устойчивост към тях (както и към меда и прополиса). Лавандуловото масло действа и успокояващо. Лимоновото масло ускорява лимфния дренаж, жлъчно-чернодробната и бъбречната обмяна и по този начин помага за по-лесно елиминиране на микробните токсини. Билковите комбинации с еднопосочно действие взаимно усилват ефектите си. Могат да се ползват такива готови форми като спрей и да се впръскват сутрин върху дрехите на детето в близост до шията, а вечер – върху възглавницата му. Етерични масла във вид на кремове и мехлеми могат да се втриват в кожата около ноздрите, на челото, като по този начин излъчващите се аромати осигуряват активен противомикробен щит за подрастващите в продължение на 2 – 3 часа.

Най-утвърдените и често използвани фитопродукти за имуностимулация съдържат ехинацея и котешки нокът (саменто). Освен екстракти от тях, специфична хранителна добавка съдържа и важни за имунитета витамини и микроелементи – витамин С, витамин D, цинк и селен. Би могла да се прилага за деца над 3 години, като съдържанието на капсулата може да се смеси с мед, пюре или кисело мляко (ако детето не може да гълта капсули). За по-малките е добре през зимните месеци и преходните сезони да приемат както с профилактична, така и с лечебна цел чай със специфична билкова комбинация, която увеличава имунната и антиоксидантната защита на организма, повишава жизнения тонус и устойчивостта към неблагоприятни фактори.

Ваксините, приемани през устата, съдържат антигени от различни видове бактерии, най–чести причинители на рецидивиращи инфекции на дихателната система. Прилагат се по схема и представляват добра профилактика на бактериални усложнения след вирусни инфекции. Индивидуалната поносимост е различна и ако детето е разредило боледуванията след приема на такова лекарство, е добре да правите профилактични курсове есен и пролет в продължение на няколко години. При хронично носителство на бактерии в носоглътката, организмът се алергизира и може да реагира на приложението на такива препарати с болезнено увеличение на лимфните възли и други реакции. Освен че могат да предизвикат алергизиране и/или отключване на нежелани странични реакции, този тип препарати имат и друг недостатък – стимулират имунитета само по отношение на някои бактериални причинители на инфекции, но не профилактират повечето вирусни инфекции, които са и най-масови.

Хомеопатичните препарати са изключително подходящи за мобилизиране на собствените защитни сили, при това без никакви странични действия или противопоказания, което ги прави особено подходящи за децата, а също и за бременните жени и за кърмещите майки. Най-често прилаганите хомеопатични лекарства за засилване капацитета на белите кръвни телца и с общо имуностимулиращо действие са Echinacea 5CH и Silicea 15CH – редуване по 5 гранули през ден. Oscillococcinum се прилага по 1 флакон седмично за стимулиране на антивирусния имунитет. При чести стрептококови или стафилококови инфекции се прилагат с успех ежедневно или през ден по 5 гранули Streptococcinum 15CH или Staphyllococcinum 15CH. Apis mellifica 15СН е подходящ при съмнения за алергична компонента в честите боледувания. Pulsatilla 30СН (по 5 гранули ежедневно или през ден) е чудесно лекарство при често боледуване, провокирано от стрес, свързан с тръгване на градина или училище и раздяла от родителите. В идеалния случай лекар хомеопат подбира измежду множеството възможни медикаменти онези, които най-точно отговарят на индивидуалната реактивност на болния и съответно осигуряват оптимален ефект. Спазването на подходящи профилактични програми за често боледуващи деца може значително да разреди боледуванията и да направи тяхното протичане по-леко.

Автор: д-р Райна Жейнова, педиатър-хомеопат

Свързани статии

вана
безсмъртниче
масла
Витамин Д
Законът за излекуването
cheren baz
deca-imunitet
kapki-bahShutterstock
masla
kapki_za_nos
aroma
silni-deca
mursalski-chay
viteks
vitamini и minerali
tikva
dete-imunitet
dete-lekar
med-i-masla
nedovolno-dete
Магията на чаената отвара
mrasen-vazduh
esencialni-maslaPixabay
dete-garlo
dete-plaj
shishe-homeopatia
bremennost-maslashutterstock
masla
homeopatia-apis
eterichni masla
eterichni masla