Как можем да помогнем на детето да проговори по-бързо

dete-v-parka

Източник: Shutterstock

Наблюдава се забавяне в развитието на речевите способности на подрастващите

Активно комуникиране с детето:

Дори, когато ви се струва, че си говорите сами, а детето не ви чува, трябва да сте наясно, че то се успокоява, когато и вие сте спокойни. Четете книжки на бебето. Може да започнете с много кратки приказки с малко думи, но за детския мозък това е изключително полезно.

Звукостимулация:

Един от съвременните световни методи, който се прилага успешно от логопеди, е звукостимулацията, защото музиката, ритъмът и езикът имат един и същ носител на информация – звуците. За да говорим, ние трябва да обработваме звуците бързо. При работата с такъв вид терапия се включват най-много мозъчни зони едновременно. Работата на мозъка е зависима от ритъма, за да се развие вниманието, да се потисне реакцията на стрес, да се организират движенията и мислите, което води до навременни реакции. Съвсем спокойно може да говорите и да учите нови думи и звуци под формата на игра вкъщи, с музика.

Назовавайте му всяко ново нещо:

Рисувайте с думи всичко, което видите, докато сте с детето си. За него целият свят изглежда много по-интересен и забавен, когато е споделен през призмата на мама, тате, баба, дядо и най-близките му хора.

Играйте вкъщи игри, които развиват фината моторика на детето, защото тя е в тясна връзка с бързото проговаряне – пъзели, кубчета и други. В момента се предлагат какви ли не игри спрямо възрастта на детето, които улесняват ролята на родителя.

Съвет:

Децата, които стигат до логопед, не са само тези, които не изговарят определени звуци правилно, но и тези, които са проговорили късно и имат беден речников запас. Градината не е достатъчна за деца с по-бавно развиване на говорния апарат, не може да замести индивидуалната работа с логопед, от която хлапето също има нужда. Не всяка цена потърсете помощ от логопед на 3, 5 и 7 години, дори ако сте убедени, че с речта на детето всичко е наред. Не всички родители са наясно как се развива артикулацията, в норма ли е фонетичното и лексикално развитие на речта и дали съответства на възрастта на детето. Играйте и говорете с детето – това е мощен стимул за развитието му в предучилищна възраст. И все пак една консултация със специалист може да ви спести хиляди негативни мисли и родителски притеснения.

Свързани статии

чувства
dete-tablet
stress
Аз съм лоша майка ли съмCanva
Законът за излекуването
deca-imunitet
kapki-bahShutterstock
derehi-na-bebe
rozi
deca-razvod
dete-i-kon
Монтесори образование
deca-igraiat
dete-zdrave
dete-na-kon
dete-risuva
Първи клас - това е предохът към самостоятелност и социализация
огнени фигури
dete-sviriPixabay
dete-slusha
deca-yoga
Хиперактивността при децата е „вик за помощ“ , дете на сърфPixabay