Как тийнейджърите да съхранят психичното си здраве по време на епидемията с коронавирус (COVID-19)

Да си тийнейджър е трудно така или иначе, а обстоятелствата около епидемията с коронавирус (COVID-19) го правят още по-трудно. Със затварянето на училищата и отменените събития много тийнейджъри пропускат някои от най-важните  моменти от живота си,  както и ежедневните разговори с приятели и участието в час.

За тийнейджърите, които са изправени пред промени в живота заради епидемията и които се чувстват тревожни, изолирани и разочаровани, имаме следното послание: Не сте сами!

Детският фон на обединените нации (УНИЦЕФ) разговря с експерта в областта на юношеството – психолога, автор на бестселъри и журналист на New York Times д-р Лиза Дамур. Тя разказа за това, което можете да направите, за да се грижите за себе си и за психичното си здраве.

1. Признайте, че тревожността ви е напълно нормална

Ако затварянето на училище и тревожните заглавия ви карат да се чувствате притеснени, не сте единственият. Всъщност нормално е да се чувствате така. „Психолозите отдавна признават, че тревожността е нормална и здравословна функция, която ни предупреждава за заплахи и ни помага да предприемем мерки за защита“, казва д-р Дамур.

„Безпокойството ще ви помогне да вземете решенията, които трябва да вземете в момента – да не прекарвате време с други хора или в големи групи, да миете ръцете си и да не докосвате лицето си.“

Тези чувства помагат да предпазите не само себе си, но и останалите. Това показва също „как се грижим за членовете на нашата общност, че мислим и за хората около нас.“

Ако се притеснявате, че имате симптоми, е важно да говорите с родителите си за това. „Имайте предвид, че болестта, причинена от COVID-19, като цяло е лека, особено за деца и млади хора“, обяснява д-р Дамур.

Също така е важно да запомните, че много от симптомите на COVID-19 могат да бъдат лекувани. Д-р Дамур препоръчва да споделите с родителите си или доверен възрастен, ако не се чувствате добре или ако сте притеснени заради вируса, така че да могат да ви помогнат.

И не забравяйте: „Има много ефективни правила, които можем да спазваме, за да предпазим себе си и другите и да се чувстваме по-добре – често да мием ръцете си, да не докосваме лицата си и да спазваме социална дистанция.“

2.Намерете начини да се разсейвате с приятни занимания

„Психолозите знаят, че когато сме в хронично трудни условия, е много полезно да разделим проблема на две категории: неща, на които мога да повлияя, и обстоятелства, за които не мога да направя нищо“, казва д-р Дамур.

В момента има много неща, които попадат във втората категория, и това е нормално, но разсейването с приятни занимания ни помага да се справим с това. Д-р Дамур препоръчва да напишете домашните си, да гледате любим филм или да си легнете с роман, за да се отпуснете и да намерите баланс в ежедневието.

3. Намерете нови начини да общувате с приятелите си

Ако искате да прекарате време с приятели, докато спазвате социална дистанция, социалните мрежи са чудесен начин да останете свързани. Бъдете креативни: Присъединете се към Tik-Tok предизвикателство като #safehands.

„Никога не бих подценявалa креативността на тийнейджърите“, казва д-р Дамур.

„Предполагам, че ще намерят начини да се свържат онлайн, различни от начина, по който са го правили преди.“

Но не е добра идея да имате неограничен достъп до екрани и/или социални мрежи. Това не е здравословно, не е разумно и може да засили тревожността ви „, предупреждава д-р Дамур, като препоръчва да разработите график на времето пред екрана заедно с родителите си.

Вижте още съвети за тийнейджъри в сайта на УНИЦЕФ 

Свързани статии

stress