Каква е връзката между болките в кръста и масаж на корема?

Каква е връзката между болките в кръста и масаж на корема?

Един от често задаваните въпроси на пациенти с болки в кръста при иглотерапия е: „защо бодем корема след като ме боли кръстът“?
Първата светла мисъл, която (ако…) посещава човека с болка в кръста е „да правя упражнения за подсилване на болното място“.

Необходим е анализ и поглед към човека от страна на пояса и кръста. По-голямата част от хората поне веднъж преживяват такава болка. За много от тях това остава траен спомен, а за не малко хора тази болка се превъща в хроничен проблем, с необходимост понякога да се вземат лекарства и/или да посещава физиотерапия.

Кинезитерапевтът или рехабилитатор са специалистите, които ще кажат какво, колко, кога и как да се упражнява, за да не се получи претоварване на слабото място в тялото, което и без това вече страда! Логично е да правим упражнения за кръста в този случай, но дори да са подходящите, това пак няма да е достатъчно.

Три са важните моменти при болка в пояса и кръста.
  • При слаби коремни мускули, се претоварват сухожилията и връзките на гръбнака, както и междупрешленните дискове.
  • При рефлекторни реакции идващи от болни коремни органи, могат да страдат определени гръбначни сегменти.
  • При негативни преживявания, сформираното психическо напрежение се соматизира, т.е. се предава на тялото според характера на преживяването и според слабото/чувствителното място в организма на пациента. Това може да е областта на пояса и кръста.

Какво да правите още освен посещаване на лекар с последващо спазване на предписанията?

Както споменах в началото – упражнения укрепващи гръбнака, препоръчани от специалист и всяка сутрин да масажирате корема си. С това благоприятно влияем на прешлени, на вътрешните си органи и помагаме да се разсее част от напрежението в горната част на тялото.

Ще го правите ли?

Тогава да уточним особеностите при коремния масаж:
  1. Правите масаж на корема САМО при липса на противопоказания -недообследван пациент, онкозаболявания, тромбози, остро възпаление, инфекции, повишено кървене, тежки заболявания на вътрешни органи с декомпенсация, два месеца след раждане или аборт, локално: разширени вени, брадавици и други кожни заболявания, кожни инфекции, лимфаденит, херния, кисти на яйчници. Още за противопоказанията тук: http://bitly.ws/wVZt).
  2. Ако нямате горните заболявания, започвайте масажа внимателно, без силен натиск. Натискът в дълбочина, върху вътрешните органи е противопоказен!
  3. Правете разтриване на корема и отлепване на кожната гънка като ефективна и достъпна за начинаещи техника – леко и внимателно.
  4. Продължителност на масажа – минимум 2-3 минути. Добър вариант – до чувство на топлина и комфорт в корема.
  5. За да има ефект, правете този масаж всеки ден като задължителна сутрешна техника.

Какъв ефект да очаквате?

• По-добър общ тонус с по-малко вътрешно напрежение.
• По-добро храносмилане.
• Общо укрепване на здравето.
• Масажът помага да забележите кожно-подкожно-мускулни особености като болезненост, топлина, студ, напрежение, отпуснатост на определени места. Това са блокажи, които с течение на времето ще видите как изчезват и как се променя обема на подкожната мазнина.

Включете коремния масаж във вашето ЯнШенФа, отглеждане на живота!