Същност  Коронавирусите принадлежат към голямо семейство вируси, включващо 40 вида, някои от които причиняват заболявания при животни, а други – при хора. Сегашната пандемия се причинява от нов щам, който обичайно засяга бозайници и птици. По някакъв начин, той се е предал на човек, след което започва бързо да се разпространява сред хората. Заболяването, което предизвиква, наричаме COVID-19. Вирусът представлява верига РНК, обвита от протеинова обвивка с шипчета на повърхността, наподобяващи корона. Причините да се разпространи толкова бързо са свързани с начина му на предаване, с високата му способност да заразява и с факта, че нямаме изграден имунитет спрямо него. Времето от контакта с носител на вируса до появата на симптоми /инкубационният период/ понастоящем се счита, че е между 2 и 12 дни. 

Предаване на инфекцията  Вирусът се отделя от организма на болния чрез секрети от дихателните пътища при говор, дишане, кашляне и кихане, като се образува зарáзен облак с диаметър 1-1.5 м. В затворено помещение, вирусните частици полепват по пода и наличното обзавеждане, така че ако попаднат по ръцете ни, може да ги пренесем практически навсякъде. Фактът, че коронавирусът се открива и в урина, и в изпражнения, предполага и друг вероятен начин на предаване. През стомашно – чревния тракт вирусът може да продължава да се отделя до 1 – 2 месеца след заразяването, дори след като тестовете на секрети от носа и гърлото са станали отрицателни.

Прояви на болестта  Симптомите наподобяват обикновения грип – температура, умора, безапетитие, кашлица, болки в гърлото, главоболие, а рядко и диария и повръщане. Заболяването протича по-тежко при възрастни хора, мъже и лица с хронични заболявания. Странно е, но е факт, че децата боледуват по-рядко и са с по-леки симптоми. Често се добавят бактериални инфекции.

Как да се предпазим взаимно? 

 • Намалете до възможния минимум контактите с болни от остри респираторни заболявания;
 • Избягвайте места, където има струпване на много хора, спазвайте дистанция 1,5 – 2 метра;
 • Мийте си често ръцете с вода и сапун или използвайте дезинфектанти за ръце на алкохолна основа след прибиране вкъщи; преди хранене; преди, по време и след приготвяне на храна; след тоалетна; след обгрижване на болен; след кихане и кашляне; след досег с животни; след сваляне на маска, ръкавици и други предпазни средства.
 • Предпазвайте очите и лигавиците на носа и устата от докосване с неизмити ръце;
 • Проветрявайте по-често стаите и забърсвайте всички повърхности  /включително дръжки на врати/ първоначално с обичайните домакински почистващи препарати, после с дезинфектант. Почиствайте екраните на мобилните телефони и клавиатурите на компютри с подходящия за това препарат на спиртна основа;
 • За дезинфекция на въздуха в стаята 2 пъти дневно за 30 мин. може да използвате етерични масла в аромалампа или аромадифузер. Предвидете по 2-3 капки масло на 5 кв. м. площ;
 • Носете маска, ако имате хрема или кашлица и ако се грижите за болни или за близки, които са с отслабен имунитет, ако работите ежедневно с хора. Слагайте я плътно над носа и устата и я сменяйте на всеки 2 часа. Веднъж поставена, не бива да се докосва с пръсти. Прилагането на 2-3  капки етерични масла от външната страна може да удължи живота на маската с още 1-2 часа. Свалянето и става откъм ластиците/връзките, без да се пипа външната повърхност.
 • При болен в семейството е необходимо изолирането му в отделна стая, с индивидуални прибори за хранене, кърпи; ограничаване до минимум на споделеното пространство, често проветряване на стаята и дезинфекция на повърхности, предмети, кърпи, дрехи, спално бельо, завивки; ползване на лични предпазни средства от останалите членове на семейството;
 • Повишете защитните си сили като сте физически активни, предпазвате се от преохлаждане, храните се рационално, приемате повече течности, включвате често в менюто плодове, зеленчуци, мед, джинджифил, лук и чесън. За прием на допълнителни имуностимулатори и/или витамини се консултирайте с лекар;
 • Животът под карантина, особено с малки деца, може да се окаже сериозно изпитание за психиката ни. Не губете чувство за хумор и се възползвайте от възможността да правите неща, които сте отлагали поради липса на време. Опитайте се да структурирате деня си, като планирате физическа активност, работа, почивка, достатъчно сън, лично и споделено време. Поддържайте връзка с близки и приятели. Ограничете гледането на новини до веднъж дневно. Ако се чувствате стресирани, пробвайте дихателни техники, за да се успокоите. Като малки антенки децата улавят тревогата ни и също започват да се притесняват. В моменти на криза те изискват повече внимание. Възлагайте подходящи за възрастта им задачи /подготовка на масата за хранене, готвене, почистване, разхождане на кучето, измиване на посуда/ , планирайте дейности заедно /четене, моделиране, рисуване, настолни игри или др./ . Нека често се обаждат на баби и дядовци, на приятели. 
 • Добър профилактичен ефект имат хомеопатичните препарати, които са безопасни и подходящи за деца, възрастни, включително бременни  жени и кърмачки. Приемайте хомеопатичната профилактична програма, предписана Ви от Вашия хомеопат. Ако все още не сте се консултирали с такъв, вземайте по 1 флакон Oscillococcinum веднъж до три пъти седмично, а при чести и близки контакти с болен – ежедневно. Редуване по 5 гранули през ден на Echinacea angustifolia 5CH и Silicea 15CH са най – често прилаганите хомеопатични лекарства за засилване капацитета на белите кръвни телца и са с общо имуностимулиращо действие. 
 • Достъпен начин за стимулиране на имунитета е приложението на 30% клеева тинктура. Слагайте в доза по 1 капка за всяка година живот за дете или по 3 х 20-25 капки за възрастни в подсладената с мед топла вода или чай. При продължителни курсове е добре след едномесечно приложение, да се правят почивки за 7-10 дни. Прополисът може да се ползва и под формата на таблетки за смучене или прополисов мехлем за хрема. Втриването на мазилото по няколко пъти дневно в ноздрите упражнява силно противовъзпалително и директно противомикробно действие в областта на носоглътката. 
 • Редица етерични масла имат както имуностимулиращо, така и директно противомикробно действие – масла от чаено дърво, лимон, лавандула, розмарин, евкалипт, бор и др. Микроорганизмите не развиват устойчивост към тях /също както и към меда и прополиса/. Лавандуловото масло действа освен това успокояващо. Лимоновото масло ускорява лимфния дренаж, жлъчно-чернодробната и бъбречната обмяна и по този начин помага за по-лесно елиминиране на микробните токсини. Билковите комбинации с еднопосочно действие усилват ефектите си, когато се използват заедно. Такива готови форми могат да се ползват като спрей и да се впръскват сутрин върху дрехите на детето в близост до шията, а вечер – върху възглавницата му. Етерични масла във вид на кремове и мехлеми могат да се втриват в кожата около ноздрите и на челото и излъчващите се аромати осигуряват активен противомикробен щит в продължение на 2-3 часа. 

Ако въпреки положените грижи започнете да се разболявате, не губете ценно време, консултирайте се с лекар и не разчитайте на самолечение! 

Д-р Райна Жейнова – педиатър-хомеопат, 0887972884, МЦ“Фитолек“, www.phytolek.com