Какво е влиянето на модерните устройства върху растежа на децата

Какво е влиянето на модерните устройства върху растежа на децата ?

 

Много актуален е проблема със седенето пред различни видове устройства. Няма значение от възрастта, всички прекарваме малко или много пред компютър, лаптоп, телефон, таблет. Сега в 21 век все повече работим в седнало положение.

Родителите, когато са уморени и нямат сили дават на децата си телефона, за да могат малко да си отдъхнат от ежедневието. Колкото и да имат желание възрастните, като нямат необходимия енергиен ресурс е нормално да прибегнат до най-лесното и бързо решение.

До какво води това?

Психологическото развитие на детето е пряко свързано с физическото. Центровете в мозъка отговарящи за тези два процеса зависят един от друг. Двигателната култура е необходима, за да може човек да се справи с ежедневните си потребности.

Да не говорим какви са последствията за вътрешните органи вследствие на тези прекомерни изкривявания….

Негативните последствия при възрастните вече са налице. Познато ли Ви е ежедневието свързано с 8 часа работа пред компютър, през почивките на телефона и след това у дома пред телевизора. Какви са последствията за здравето?

Застоините процеси водят до множество изменения:

–       Изкривявания

–       Скованост в кръста, раменете, шията

–       Дискови хернии

–       Болки в тялото

–       Разширени вени

–       Хемороиди и прочие

Щом това са последствията върху един вече израстнал организъм, то какви биха били те за един подрастващ и развиващ се такъв?

Все повече навлиза онлайн обучението. Уроците, домашните, всичко вече е тясно свързано с компютъра. Дори основната част от развлеченията и забавленията на децата са на монитор.

Помните ли времето, когато се слагаше лимит на прекараните часове пред такъв вид устройства?

Как бихте могли да подобрите качеството на живот на вашето дете?

Движението, спорта, качествената храна са най- хубавите методи за подобряване на здравето и превенцията на ред заболявания включително и генетично предаваните. Дозираното психическо и физическо натоварване водят до позитивен прогрес и увереност. Благодарение на тези фактори човек има кураж да се изправя и справя с трудностите, пред които понякога ни поставя живота.

Добрият пример е възпитателният похват на всеки стойностен родител. Всички знаем, че децата не слушат какво им се казва, а копират това, което виждат. Обичайте се и се грижете за нуждите на тялото си за да ви служи дълго и безпроблемно.

Бъдете здрави и разумни!

„На смъртното си легло едва ли ще съжаляваш, че не си прекарвал повече време в офиса“ Робин Шарма

 

Автор : Кристин Калоянова