Какво представлява холистичното хранене?

Източник: Shutterstock

Холистичното хранене представлява процес, при който чрез храната посрещаме своите здравословни нужди на физическо, умствено и емоционално ниво. Този тип хранене не е просто задоволяване на глада или временно забавление на вкусовите ни рецептори. Това е интуитивен процес, при който, след като сме изчистили тялото си от т.нар. “боклуци” и сме скъсали с вредните навици, подсъзнателно или съзнателно се насочваме към правилната за нас храна. Холистичният подход взима под внимание индивидуалните нужди на всеки от нас и не се позовава на модни тенденции. Естествената храна от природата – зеленчуци, плодове, ядки, семена, бобове и непреработени зърнени храни са в основата на холистичното хранене. От напитките се включват чиста вода, билков чай и прясно-изцедени зеленчукови сокове. Опростеният начин на хранене, без сложни хранителни комбинации и в суров вид или с лека топлинна обработка, е за предпочитане.

Холистичният подход разглежда храната и по отношение на енергията, която тя внася в тялото ни. Тъй като животинските продукти като цяло носят енергията на насилие, те се избягват или използват само в специални ситуации. Преработените храни в опаковки, бързите храни, осолените, храните със захар или бяло брашно, както и приготвяните на висока температура ястия не носят адекватна хранителна стойност, а само вредят на нашия физически и душевен баланс. Поради това те също се изключват от храненето. Консумацията на алкохол и пристрастяващи вещества като кофеин и никотин, които притъпяват сетивата и замъгляват съзнанието, също се избягва.

При холистичния подход е важно не само с какво, но и как се храним. Така например, независимо колко здравословна е храната ни, ако се храним бързо, разсеяно, без да дъвчем достатъчно, тялото ни няма да успее да извлече и усвои от нея необходимите му вещества. Когато се храним в мълчание, спокойно и осъзнато, даваме шанс на храносмилателната система да работи пълноценно и всички процеси в тялото да протичат така, че да ни доставят оптимално здраве. Затова е важно преди да започнем да се храним, да си осигурим спокойна и приятна атмосфера, да изключим телевизора, компютъра, да оставим настрани телефона, да затворим за малко очи, и да се отпуснем. По време на хранене трябва да избягваме сериозни мисли и разговори, да се настроим позитивно, осъзнавайки това, което е в чинията ни и ефекта му върху нас. След хранене е добре да благодарим искрено за храната, с която сме благословени.

Автор: Мирослава Маринова, холистичен здравен консултант