Кариесът е заразна болест, не целувайте детето с болни зъби и венци

dete-zabi

Източник: Shutterstock

Д-р Цветомира Яцова, дентален лекар: Реминерализиращи кремове помагат за здрави зъби, когато в някои състояния не се отделя достатъчно слюнка

Д-р Яцова, как се заразяват децата с кариес? Мнозина все още не вярват, че той е заразен. 

Кариесът е инфекциозно заболяване, което се предава от човек на човек. Бактерията причинител е от групата мутанс-стрептококи. Детето се заразява, когато “се срещне” с тези бактерии – например при целуване от родители или баби и дядовци с несанирана уста. Моля, ако имате проблем със зъби, венци, корени, не целувайте детето! Целуват го по ръката например, след това то си лапва пръста и бактерията се предава. Същото важи за облизването на биберона или приборите за храна от по-възрастен близък. Това е недопустимо, да не говорим, че и причинителят на язвата – хеликобактер пилори, се предава по същия начин. Всяка жена, щом разбере за бременността си, задължително трябва да се погрижи за зъбите, венците, устната лигавица. Тя е първият и най-близкият възрастен, с когото ще контактува детето. Колкото по-ранна е първата среща на детето с мутанс-стрептококите – от родители и близки, толкова по-висок е рискът то да развие кариес на ранното детство. Здрави родители не означава непременно здраво дете, но нелекувани родители автоматично означава дете в голям риск.

Каква е долната възрастова граница на кариеса във вашата практика?

Имам и деца на 2 г., при които зъбите са целите в кариеси. Те са доведени в кабинета, защото зъбите им вече са изпочупени. На практика обаче този проблем е бил забележим още на възраст година и нещо, ако децата са били доведени на зъболекар. Зъбките са поникнали на 6 месеца и след около 8-10 месеца вече имат проблеми. Причината е най-вече неправилно хранене. Когато е засегнал само емайла на зъбите, кариесът е обратимо заболяване.

Има ли по-податливи на кариес деца, извън хигиената?

Децата с астма и заболявания на слюнчените жлези, както и лекуваните с химио- и лъчетерапия са с по-висок риск за денталното здраве. Причината е в слюнката, която е защитната бариера. Преди ерата на захарта тя е била достатъчна, хората не са имали четки и пасти и не е имало толкова кариеси. Днес не е така. При заболявания, свързани с намаляване на слюнката, веднага страдат зъбите. При астма например в лечението се използват кортикостероиди, а за тях е задължително след приложение детето да се изжабури с вода. В такива случаи се използват реминерализиращи кремове, има и за под 6-годишна възраст на основата на мляко. Това не е паста за миене на зъби, като продукт не е много известен в аптеките и обичайно трябва да се поръчва. Кремът се втрива в зъбите вечер, точно преди лягане, след измиването с четка и паста за зъби. Тези продукти дават много добри резултати при децата. Използват се и профилактично. Съдържат калций и фосфор в такива съединения, които могат да навлязат в емайла на зъба.

Има и гелове, наподобяващи изкуствена слюнка, както има изкуствени сълзи при сухота на окото. Те помагат много в случаите на засегнати слюнчени жлези. Много са подходящи при имунокомпрометирани деца, независимо по каква причина.

Като родител с малко дете забранявате ли храни и напитки, защото са вредни за зъбите?

Има едно пълна забрана и това са близалките. Това за мен е кариес на клечка. Чиста рафинирана захар, карамелизирана и пълна с оцветители. И докато другите видове захар престояват в устата по няколко секунди, докато се преглътнат, при близалката тя се топи десетки минути. Имах пациент на 3 г., който никога няма да забравя. Детето направи 5 кариеса за 6 месеца поради близалки. То беше абсолютно здраво дете на 2,6 г., когато посъветвах родителите да махнат вече биберона залъгалка (то си идваше в кабинета с биберон). Това се оказало проблем и родителите вместо биберон, когато детето плачело, давали близалка. Голяма грешка! След това дойде без биберон и с 5 кариеса. Подчертавам, че става дума за дете с добра хигиена и слюноотделяне, на интелигентни родители, водещи го на прегледи през 6 месеца.

Също не давам на детето си газирани подсладени безалкохолни, пълни със сол соленки и чипсове и други неща, неподходящи за малко дете.

Преди всичко стриктно мия зъбите на моето дете. Веднъж на ден почиствам със силиконов напръстник. Освен това синът ми си има четка, която хапе. Давам му я, за да развива мануалните си умения и да свиква с четката. Държа изключително в менюто да присъстват млечните продукти, почти на всяко хранене. С всяка закуска давам айрян. През бременността приемах много млечни продукти, както и по време на кърменето. Бебето извлича калций и фосфор от майката и затова правилото е, че всяка бременност “носи” 2 нови кариеса. Затова съветвам бременните и кърмещите да пият яйрян, да ядат таратор, както и сирене и кашкавал, дори да не им се яде. За строежа на зъбите трябва да мислим като за строеж на много висока стена. Те се образуват в костта под млечните зъби. Всеки ден се образува по малко.

Свързани статии

храненето в детска възраст
dete-zabi
мюсли барчета
Хляб с квас
смути зелено
dete- qde- salata-imunitetdete- qde- salata -imunitet
shokolad
Витамин Д
Правилното хранене на жената преди и по време на бременността и след раждане
stamahPixabay
Законът за излекуването
cheren baz
zdravoslovni navici
akne-dieta-gaspacho
salata-kinoa
Кисело мляко в домашни условия
smuti
hranene
hranene
acne-face-map-1
silni-deca
bremenna-esen
Майчиното мляко и предимствата на естественото храненеshutterstock
mursalski-chay
vitamini и minerali
tikva
nedovolno-dete
semeystvo-se-hrani
Магията на чаената отвара
semeystvo-se-hrani
Сироп от арония
novorodeno
novorodeno
Как да поддържаме жизнения си център със здравословно храненеPixabay
mlada-jena
СърцетоPixabay
child-bear-feet
relaxationPixabay
Фолиевата киселина, Чиния с броколиPixabay
Началото на живота
Хиперактивността при децата е „вик за помощ“ , дете на сърфPixabay
Майчиното мляко и предимствата на естественото храненеshutterstock
eterichni masla
Шуслерови соли
Shutterstock