Кога и защо имаме нужда от консултант по кърмене?

Зад неуспешното кърмене или трудното начало стои не просто жена, а цяла система от хора, събития и обстоятелства!

На първа линия винаги стои здравната система и условията, които тя е задължена да създаде. На следващо място е информацията, която е достигнала до майката. Тя често е неточна, заблуждаваща и подчинена на интересите на индустрията.

Огромно значение има и подкрепата или липсата й в семейството. Ако сте се оказали в ситуация, в която бебето не наддава и имате съмнения за недостиг на кърма (обикновено тези неща са свързани), преждевременно раждане, здравословен проблем при вас или при бебето, който възпрепятства кърменето – имате нужда от адекватна подкрепа.

Или както често казвам на майките, с които работя – от екшън план.

Това са обикновено временни мерки за овладяване на кризата, в която сте в момента, и за постигане на вашите цели в кърменето, каквито и да са те. В зависимост от проблема, който имате, планът за действие може да бъде различен.

За щастие, голяма част от проблемите в кърменето могат да се разрешат, ако потърсите навреме информация и подкрепа.

С какво може да в бъде полезен консултантът по кърмене?

С негова помощ можете да обсъдите ситуацията и причините, довели до недостиг на кърма и слабо наддаване. Така също евентуални ваши или на бебето здравословни проблеми, които могат да се отразят на успешното кърмене.

Консултантът по кърмене ще ви зададе много въпроси. За да бъде тя максимално полезна, е важно да споделите точно и вярно ситуацията си – какво, как и кога правите или не правите.

Кърменето е нещо, което научаваме как се прави заедно с бебетата си и грешките са част от този процес. Работата на консултанта не е да раздава оценки и присъди на родителските ви практики. Задача му е да ви помогне да постигнете целта си, каквато и да е тя, като ви даде адекватна информация и подкрепа.

Вашият консултант навярно е преминала през същите тревоги и неуспехи, каквито преживявате и вие в този момент и знае, че изборът е ваш и че той невинаги е лесен.

Работата с консултант (IBCLC) често е домашно посещение. То включва визуална и мануална оценка на гърдите на майката, устата на бебето и на засукването, наблюдение на майката и бебето по време на кърмене. Заедно ще обсъдите информацията за кърменето и организацията на кърменето.

Консултантът може да ви покаже техники за подобряване на засукването и позата, както и използване на пособия, подпомагащи кърменето.

Дохранването може да спаси кърменето!

Първата грижа на опитния консултант по кърмене е да се увери, че бебето няма да гладува при никакви обстоятелства. Гладните бебета са нетърпеливи, разстроени са и не съдействат. Може да бъдете помолени да подготвите изцедена кърма или адаптирано мляко, в случай че се наложи да бъдат използвани по време на консултацията или след нея.

Ако става въпрос за по-голямо бебе/дете, вероятно разговор по телефона би бил достатъчен.

Не се притеснявайте да споделите, ако намирате някои от препоръките за трудни за изпълнение или не са ви удобни или неработещи за вас. Няма един правилен начин за отглеждане и хранене на нашите бебета.

Не забравяйте: най-добрият експерт за всяко бебе е неговата майка.

Заедно с консултанта ще изготвите и план за успешно кърмене. Той може да се променя във времето според вашите и на бебето ви потребности.

Ако вече работите с консултант и изпитвате трудности, имате въпроси, не сте сигурни или просто не искате да следвате точно тези препоръки, свържете се отново с консултанта си.

Това е изключително важно за – нас, консултантите! Няма как да знаем какво се случва и няма как да ви помогнем, ако не знаем кое работи и кое не за вас. Кое не ви е удобно, ако не го споделяте с нас и след първата консултация (независимо дали е по телефона, в социална мрежа или на лична среща).

Ако желаете да отбиете бебето/детето си преждевременно, независимо от причината за това, консултант по кърмене би могъл да ви помогне. Това може да стане с възможно най-малко стрес за вас и вашето дете.

Консултантът по кърмене не дава медицински съвети, не поставя диагнози и не предписва медикаменти и билки.

Той може да направи оценка на вашата ситуация, на състоянието на бебето ви и неговите възможности да суче ефективно и при нужда да ви насочи към съответен лекар специалист.

Не разполагам с магическа пръчка и това е така, защото вярвам във вашия майчински инстинкт, в уникалността на женското тяло, в собствените си знания и способността на всяка майка да взима правилните за нея и нейното дете решения.

Ние се учим непрекъснато, и като майки, и като жени, подкрепяме се и си помагаме.

Вървим всяка по своята си пътека, а всяка пътека е уникална – красива, интересна, предизвикваща. Да търсим помощ – подкрепа и информация, когато кърменето е трудно, когато сме объркани и несигурни, не е проява на слабост и безпомощност, а проява на сила и желание за промяна.

Бъдете силни смели!