Кои са най-честите проблеми на зъбите при съвременните деца?

Д-р Цветомира Яцова, дентален лекар

Без съмнение това е кариесът. Бичът на 20 и 21 век, от стоматологична гледна точка е кариесът

Преди откриването на захарната тръстика, захарното цвекло и технологията за рафинирането им, нашето тяло се е справяло значително по-добре със задачата да пази зъбите ни здрави, благодарение на буферния капацитет на слюнката.

Така да се каже можем да ,,благодарим“ на Америка за масовото въвеждане на захарта. До 18 век тя е била луксозна стока и кариесът не е бил толкова разпространен. И без да я демонизираме, но категорично трябва да кажем, че тя е причина номер 1.

Рафинирана захар има в почти всичко в магазините – в безалкохолни, сокове, вафли, кроасани, кексове, торти, в солените наглед неща – пици, снаксове, солети. Тоест почти всичко, което обичат децата.

Когато кръстоносците са открили захарта в Близкия Изток са я определили като „много необходима за нуждите и здравето на хората“. Сега това ни се струва смешно, но трябва да си сложим спирачки в повсеместното използване на захарта. В момента сме в ситуация подобна на тази с тютюна.

В началото на Великите Географски открития са мислили тютюна за панацея – билка лекуваща почти всичко. Докато са се осъзнали вредите е отнело време. Два века сякаш стигат да се разбере, че захарта също не е панацея и да я ограничим.

Иначе друга причина да се потърси стоматологична помощ в детска възраст са травмите. Те са обикновено в областта на резците, от падания, люлки, колелета…

Родителите ни търсят и при смутена естетика, заради неправилна позиция на някой зъб или челюст дори. Също и поради някой лигавични заболявания- афтите са по-чести при децата, първа среща с Herpex simplex virus, при дисплазии. Но всички те са малък процент, на фона на децата с кариес и неговите усложнения, когато не е лекуван навреме- пулпит, периодонтит и за съжаление дори абсцеси.

За мен най-голямото мерило за това, колко е добро здравеопазването на едно общество е колко е развита профилактиката. И всички българи трябва да си припомним  – „Откакто се обърне каруцата, пътища много“. Забелязвам, че колкото по – културен е един родител, толкова по-лесно е да го убедим в това.

По-добре да се инвестира в превенция, отколкото в лечение на проблема.

За съжаление сред огромния процент от българите битува разбирането, че щом детето не го боли, значи е здраво. За мен е срамно, какъв процент българчета за първи път се срещат с лекар по дентална медицина, защото вече са с болка. 

Защо?

Пропуск на родителя ли е? Колко години детето не е стъпвало на профилактичен преглед? Не е ли пропуск на семейния стоматолог /АГ/GP да обяснят още на бъдещата майка?

Като родители най-важното нещо е да осигурите достъп на вашето дете до профилактика. Първото посещение трябва да е преди края на първата година! Посещението е кратко, рутинно и напълно безболезнено за бебето. За него трябва да мислите, като за ежемесечното посещение при педиатъра, при което се следи колко наддава на ръст и тегло бебето.

Лекарите по дентална медицина следим за пробива на първите зъби- обикновено между 6-8 месец се появяват първите резци. Те са признак за добро общо развитие на организма. Следим за френулумите- това са връзките преминаващи през средата на горната, долна устна и под езика. При по-дебел и къс френулум на езика може да има проблеми с храненето още на кърмачето, с проговарянето, а при устните естетичен проблем с разстояние между резците. Преглежда се лигавицата и венците, дават се напътствия за почистване. Дори не се сяда на стоматологичния стол, а при най-малките позата е коляно в коляно с майката. Тази поза позволява през цялото време визуален контакт на бебето с майката и въпреки, че бебетата често плачат е абсолютно безболезнено и кратко. И така на всеки 6 месеца 🙂  

Интервю на: Академия за детско здраве