Концентрация и баланс с йога практики за деца

Детството е ценен период от живота, който залага основата и началото на всички останали етапи на развитие. Ранното запознаване на детето с йога помага на неговото физическо тяло да израства здраво и силно, a психиката да се държи в уравновесено и стабилно състояние.

Най-трудно е да станеш осъзнат човек, да събудиш тайната на душата си и да намериш равновесие. А най-лесно е да го постигнеш с йога.

Мъдростта и прозренията са в нас и те се събуждат, чрез практики, доказани във времето и пространството.

  •  Помага на децата да са здрави, силни, гъвкави и да израстват духовно увеличавайки творческaтa си жизненост и продуктивност.  А този, който е развил духовността си дори малко, може да се справи с всички трудности в живота, да уважава и разбира себе си и всяко създание на природата.
  • Йога помага изключително много за формиране характера на детето. Тя допринася за емоционалното освобождение без усилие и естествено поддържане на равновесие, съзнателно израстване и развитие на ума.
  • Детето добива самоувереност, самоoсъзнаване, и най-важното – самоконтрол.
  • Чрез практикуване на йога, децата се научават под формата на игра да се освобождават от напрежението. Практиките внасят хармония в личността на всяко дете.
  • Йога помага на децата да изграждат мисловни модели, които са основа за интелектуално развитие и равновесие между физическото, умственото и духовното.
  • Йога за деца е специфична игрова форма, будеща интерес в детското въображение и фантазия. В практиката са застъпени части от разкази за приказни герои или реални възпитаващи действия от днешния живот, създаващи здрава основа за ориентиране и справяне в заобикалящата ни среда.

От всички живи същества, човекът има най–продължително детство, а след това и юношество. Периоди от човешкия живот решаващи и формиращи с важността си, бъдещето на отделните индивиди и на обществото като цяло.

Благодарение на това, можем да осигурим върхове в развитието си като осъзнати и чувстващи човешки същества.

Автор: Кремена Тотева – Йога инструктор