Какво означава: консултант по осъзнато зачеване?

Sonq Borisova

Снимка: личен архив

Г-жо Борисова, какво означава да бъдеш „консултант по съзнателно зачеване”?

На първо място, това е доста отговорна роля, която обаче аз обожавам и възприемам като мисия, като дар, като възможност да информирам хората за невероятните неща, на които са способни. Всяка консултация, която провеждам, за мен е подарък, урок, но и шанс реално да помагам на двойките, които желаят осъзнато да тръгнат по пътя за създаване на дете. Не мога да кажа, че е лесно, защото се сблъсквам и с много предизвикателства, поради уникалността на всеки случай, но това пък още повече събужда интуицията и знанията ми, които до момента винаги са ми помагали в такива (и не само) случаи. Накратко, възприемам това си начинание като благословия.

Как избрахте тази професия?

След като аз и съпругът ми също срещнахме препятствия преди зачеването на сина ми, нашият живот претърпя сериозна трансформация, може би основно на духовно и ментално ниво, която освен че ни доразви като личности, буквално ни отвори очите за много неща, като например: невероятният потенциал на нашите тела, който сме длъжни да развием или поне да не му пречим да се проявява, силата на мислите, силата на прошката, грижата за тялото. След няколко години четене на много литература по темата, след преминаване на подходящи образователни курсове, разбира се и след като станах майка, установих, че в България по тази тема почти не се говори, липсва също така основна информация, да не говорим за по-задълбочените аспекти на съзнателното зачеване. Освен това, има и много двойки, които се сблъскват с невъзможност за зачеване или просто желаят да се подготвят добре за посрещането на детето в семейството и няма откъде да получат необходимата информация, не знаят откъде да започнат. Така че това беше основният ми мотив – да помагам, да информирам и други хора като нас.

Съзнателно ли се зачеват бебетата в България?

За съжаление, процентът за съзнателно заченати деца или пък двойка родители, които съзнателно желаят да работят по тази тема, все още е много малък. Но това, разбира се, не е само в България, това се случва в целия Западен свят. Причината е, че повечето хора далеч не се замислят, че реално здравето на децата им започва да се гради 6 месеца преди зачеването, защото на тялото е необходима определена „настройка“. Подготовката е изключително важна, не само за детето, както вече споменах, но и за родителите, в частност за бъдещата майка, защото при правилни грижи за тялото, ума и духа, постигаме лесно зачеване, лека бременност и бързо възстановяване след раждането. Емоционалната подкрепа от партньора също е налице. Още повече, връзката между партньорите се заздравява, укрепва, узрява, всеки разбира нуждите на другия, и съответно този процес преминава в развитието на едно осъзнато родителство, което е от полза за всички членове на семейството. Важно е хората да осъзнават тези неща, а не да търсят помощ, чак когато вече има проблем налице.

Кои са най-честите проблеми сред семействата в България по отношение на зачеването?

Ще започна с по-научните факти по темата. Все още срещам двойки, които взимат решение да имат дете, същевременно не са преминали стандартните изследвания, за да са сигурни, че са здрави (т.е., гинекологичен преглед при жената, изследване и на двамата партньори за болести, предавани по полов път, при необходимост – преглед на мъжа от андролог/уролог). Обръщат се към мен чак след като са минали няколко години и положителен тест няма, в крайна сметка решават да преминат прегледи, и се установяват нарушения, които разбира се, ако бяха открити на ранен етап, можеше да се отстранят много лесно и бързо. Това е на чисто физическо ниво. Тук също спадат проблеми като: наднормено тегло, прием на лекарства, нездравословно хранене, тютюнопушене, редовна консумация на алкохол и кафе. Това са дребни и вредни навици, които с течение на времето, пречат на фертилните ни способности. На емоционално ниво семействата в България се сблъскват с травмиращи спомени, трупани години наред, родови травми, предавани през поколенията във всяко семейство, емоционална затвореност и несподеляне на мисли и преживявания от страна на мъжа, личностни конфликти, които преминават в сблъсъци и неразбиране на другия, избор на неподходяща работа, липса на дейности, изразяващи творческото начало и др. Много от двойките нямат навик също така, да отелят поне 15 мин на ден, които да са посветени само на общуването и споделянето на емоциите с партньора, което ако се практикува ежедневно, води до прекрасни резултати.

Какво бихте посъветвали двойките в България, които вече планират децата си?

На първо място, да обърнат внимание на себе си, да се погрижат за тялото си, да се замислят с какво го хранят всеки ден, какви мисли циркулират в съзнанието им. Да дишат повече сред природата – най-добре да дишат в синхрон с партньора си, да усещат ударите на сърцето си заедно. Да се насочат навътре в себе си, защото там ще открият всички отговори. Да обърнат внимание на това с какво почистват дома си, в какви съдове приготвят храната си, да намалят (или по възможност изобщо да спрат) кофеиновите напитки, както и консумацията на захарни и преработени храни. Да отстранят токсичните мисли, хора, навици, филми и работа от живота си. Да простят първо на себе си, ако се чувстват наранени. Просто да бъдат себе си в пълния си потенциал!

Интервю на: Академия за детско здраве

Свързани статии

Правилното хранене на жената преди и по време на бременността и след раждане
Законът за излекуването
stress
akne-dieta-gaspacho
hranene
aroma
meditacia
acne-face-map-1
derehi-na-bebe
rozi
deca-se-hraniat
dete-risuva
silni-deca
viteks
tikva
nedovolno-dete
jena-disha
mlada-jena
dete-tsveteShutterstock
kapki-bah
Pixabay
shishe-homeopatia
kapki-bahShutterstock
masla