Копривата и ползите от консумацията ѝ

Моята баба казваше „Не се бой от копривата! Тя помага при ревматизъм, една от най-използваните в Билкарството е и има защо…“

 

От латински КОПРИВА означава URO („изгаряне“), тъй като листата ѝ могат да предизвикат временно усещане за парене и щипане при контакт.

Копривата съдържа много хранителни вещества в себе си – минерали, аминокиселини, мастни киселини, полифеноли. Листата и коренът ѝ осигуряват разнообразие от витамини – С, А и К, както и няколко витамини от група В, желязо, магнезий, калций и натрий.

Много важно е хората с анемия да консумират коприва като храна или чай

Както споменах, копривата предпазва от ревматизъм и действа противовъзпалително, потиска и артрита и е чудесен помощник на мъжете, които след 50- годишна възраст имат проблеми с простатата.

Добър помощник е и при сенна хрема –  възпаление на лигавицата на носа. Копривата понижава кръвното налягане, има благоприятна функция на черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища. Успешно се прилага за по-бързо зарастване на рани и има кръвоспиращ ефект.

Растението съдържа съединения, които могат да имитират ефектите на инсулина. Ето защо тя действа добре и при хора, които имат проблем с кръвната захар.

 

Идеи как да консумирате копривата у дома:

  • Пригответе си ароматна супа;
  • Направете си песто за любимата салата;
  • Сгответе си булгур/ориз с коприва или забъркайте едни витаминозни кюфтенца.

 

Пролет е! Насладете се на това прекрасно време, на зелените, богати на витамини растения, и бъдете здрави!

 

А ако мислите, че статията ще е полезна и за други, предайте нататък и споделете!

Автор: Ивелина Колева