Копривата и ползите от консумацията й

От латински КОПРИВАТА означава URO („изгаряне“), тъй като листата и могат да предизвикат временно усещане за парене и щипане при контакт.

Моята баба казваше „Не се бой от копривата! Тя помага при ревматизъм и е една от най използваните в Билкарството, и има защо ….“

Копривата съдържа много хранителни вещества в себе си – минерали, аминокиселини, мастни киселини, полифеноли. Листата и коренът на копривата осигуряват разнообразие от витамини. Тя съдържа витамини С, А и К, както и няколко витамини от група В, желязо, магнезий, калций и натрий.

Много важно е хората с анемия да консумират коприва като храна или чай.

Нали Ви споменах, че копривата предпазва от ревматизъм и действа противовъзпалително. Също така потиска и артрита. Чудесна алтернатива е и за мъжете, които след 50г имат проблеми с простатата.

Добър приятел е и на сенна хрема. Сенната хрема е възпаление на лигавицата на носа за тези от вас, които не знаят просто да поясня. Копривата понижава кръвното налягане, има благоприятна функция на черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища. Успешно се прилага за по-бързо зарастване на рани и има кръвоспиращ ефект.

Растението съдържа съединения, които могат да имитират ефектите на инсулина. Ето защо тя действа добре при хората, които имат проблем с кръвната захар.

Ето и няколко идеи как да консумирате копривата у дома:

  • Пригответе си ароматна супа;
  • Направете си песто за любимата салата;
  • Сгответе си булгур / ориз с коприва или забъркайте едни витаминозни кюфтенца.

Пролет е! Насладете се на това прекрасно време и растение, и бъдете здрави!

А ако мислите, че статията ще е полезна и за други, предайте нататък и споделете.

Автор: Ивелина Колева