Лечебните свойства на маслата

Източник: Pixabay

Маслотерапията е метод за лечение на широк спектър от заболявания, при който се използват натурални растителни етерични масла, които въздействат върху организма през дишане (инхалации), орално  – като вътрешно средство, и чрез кожата – масаж, вана, компрес и др.

Няма човек, който да не знае, че основата на нашия живот е храненето. С храната ние трябва да получаваме всичките необходими за жизнената дейност на организма ни вещества. Но в менюто ни често липсват много продукти, които съдържат вещества, необходими за поддържането на здравето и активният ни начин на живот – витамини, микро- и макроелементи, биологично активни съединения. Едно от перспективните направления в диетологията, което може да подобри нашето здраве, е маслотерапията.

Уникалното влияние на растителните масла върху организма се обяснява със сложния им състав и със способността им да възстановяват баланса на енергиите в него; те повишават имунитета, подобряват кръвообращението, извеждат токсините, помагат на организма да използва безкрайните си ресурси.

Основната терапевтична функция на маслата е да балансират функционирането на системите в организма, което води до излекуването на едни или други болести. Под мекото им въздействие организмът сам ще намери пътя към възстановяване на здравето си.

Лечебният ефект в маслотерапията е в това, че лекуващите вещества, с които природата е дарила растенията, попадат в организма на болния човек и целенасочено го лекуват.

Маслата обаче трябва да се използват правилно. Те се приемат чрез вътрешен прием, инхалации, масаж, вани, превръзки, обтривания, ароматизиране на въздуха, аромасеанси.

Когато приемаме вана с етерични масла, ние позволяваме на организма да си почине, да попие чрез порите нужните му лечебни вещества , които лекуват вече появили се болести или са отлична профилактика.

Масажът е отлична лечебно-профилактична процедура, но в съчетание с маслотерапията може да излекува много болести. При външно използване етеричните масла въздействат върху всички клетки в човешкия организъм.

Вътрешното приемане на етерични масла в ограничени дози не е толкова разпространено поради няколко причини. Първо, защото външното им приложение е по-ефективно , и второ, не всички етерични масла могат да се вземат вътрешно. Едно от предимствата на маслотерапията е, че нейните методики много лесно се прилагат в домашни условия.

Из „Лечебната сила на маслата”. Драгостинова, Хр., изд „Распер”, София, 2017

Свързани статии

вана
безсмъртниче
масла
deca-imunitet
masla
kapki_za_nos
aroma
silni-deca
dete-lekar
med-i-masla
mrasen-vazduh
esencialni-maslaPixabay
bremennost-maslashutterstock
masla
eterichni masla
eterichni masla